Alkuperäinen nimi: 
Shooter
Valmistusvuosi: 
2007
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
128
Shooter
Vesa Jalkanen, Pe, 27/04/2007 - 00:00

Elokuva
Shooter (2007) on perusvarmaa toimintaa, jossa ei juonen omaperäisyydellä juhlita. Ohjaaja Antoine Fuqua aloitti ohjaajan uransa Chow Yun-Fatin ja Mira Sorvinon tähdittämällä, vailla omia ideoita rivakkaan tahtiin etenevällä toimintarymistelyllä The Replacement Killers. Sittemmin hän on onnistunut osoittamaan kykyjään toimintaleffojen ohjaajana mm. elokuvilla Kuningas Arthur ja Training Day. Stephen Hunterin kirjaan Point of Impact perustuva Shooter on yllätyksetön, salaliittoteorian siivittämä perusrymistely. Yhdysvaltain hallinnon ylimmällä tasolla ja senkin yläpuolella piileskelevät salaperäiset tahot pettävät ammattitaitoisen supersotilaan, joka tällä kertaa on tarkka-ampuja. Saamastaan kohtelusta suivaantunut uusio-Rambo aloittaa oman henkilökohtaisen sotansa kasvotonta vihollistaan vastaan.

Tarinan keskushahmona on tarkka-ampujana kunnostautunut Bob Lee Swagger (Mark Wahlberg), joka huomaa tulleensa petetyksi Somaliassa kesken merijalkaväen epämääräisen tehtävän. Vastoin kaikkia todennäköisyyksiä Swagger selviytyy vihollisia vilisevältä seudulta hengissä ihmisten ilmoille. Valitettavasti hänen asetoverinsa ja tähystäjänsä ei ole yhtä onnekas. Katkeroitunut Swagger erakoituu ja pakenee metsään harjoittamaan omavaraistaloutta metsästellen ja kalastellen. Onnea ei kuitenkaan kestä pitkään ennen kuin veteraania tarvitaan taas uudessa tehtävässä. Eversti Johnson (Danny Glover) porukoineen tulee puhumaan Swaggerin taas työskentelemään isänmaansa hyväksi. Tiedustelupalvelun tai jonkin muun vastaavan valtin elimen saamien tietojen mukaan toistaiseksi tuntematon taho suunnittelee Yhdysvaltain presidentin salamurhaa ja Swaggerin tietotaitoa tarvitaan ennakoimaan salamurhaajan suunnitelmat, jotta ne voitaisiin estää. Sanomattakin on selvää, ettei kaikki suju suunnitelmien mukaan. Pian Swagger huomaa olevansa maan etsityimpien rikollisten listalla ainoana missionaan etsiä todelliset syylliset ja samalla todistaa oma viattomuutensa. Apunaan hänellä on muun muassa Somaliassa kuolleen asetoverin vaimo Sarah Fenn (Kate Mara) ja uraansa aloitteleva FBI-agentti Nick Memphis (Michael Peña), joilla molemmilla on taipumuksia uskoa Swaggerin viattomuuteen. He kaikki jäävät kuitenkin varsin ulkokohtaisiksi ilmentymiksi ilman varsinaista esittelyä. Toisaalta myös heidän tekemänsä valinnat vaikuttavat usein uskomattoman järjettömiltä varsinkin, kun he epäilevät suurempaakin salaliittohanketta.

Tarinan edetessä viitataan selkeästi John F. Kennydyn surmaajaan Lee Harvey Oswaldiin ja tapauksen taustalla olleisiin salaliittoepäilyksiin. Toisaalta kritiikin kohteena ovat myös Yhdysvaltojen sotilaalliset operaatiot eripuolilla maailmaa ja erityisesti Irakissa. Elokuvan poliittinen sanoma jää kuitenkin puolivillaiseksi populisoinniksi kertomuksen pääpainon keskittyessä toiminnallisuuteen. Tarina alkaa sinällään varsin lupaavasti. Somalia-epilogin ohella myös salamurhan suunnittelu toimii suhteellisen hyvin, mutta pian sen jälkeen alkavat juonen rippeet lipsua, eikä tarinassa kokonaisuutena enää ole järjen hiventä. Pikemminkin vaikuttaa, aivan kuin mukaan olisi haluttu mahdollisimman paljon ennen nähtyjä ja hyväksi havaittuja elementtejä pohtimatta sen tarkemmin, kuinka hyvin ne sopivat juuri tähän elokuvaan.

Vaillinaisen tarinan ja heikkojen henkilöhahmojen ohella Shooter tarjoaa hyvin rakennettua toimintaa, joka kuolemattomista supersankareista huolimatta ammentaa voimaa tietynkaltaisesta realismihakuisuudestaan. Etenkin tarkka-ampujan työskentelyn haasteellisuus ja jokaista laukausta edeltävä huolellinen valmistautuminen sekä siihen liittyvä työn määrä tuodaan kankaalle tuodaan esille mainiosti. Muutenkin massiivisina toimintaeepoksina toteutetut toimintakohtaukset toimivat yllättävän hyvin. Loppupuolella massiivisia räjähdyksiä ja pienimuotoista Swaggerin järjestämää sotaa pursuavat kohtaukset keittävät yli suhteessa elokuvan tarinaan aiheuttaen pään puistatusta. Kuten väkivallan viholliset ja Rambot ovat ennenkin huomanneet, joskus mädän järjestelmän puhdistaminen onnistuu vain äärimmäisen raa'an ja verisen väkivallan avulla. Lupaavasta alustaan huolimatta Shooter ammuskelee enimmäkseen harhalaukauksia, vaikkakin osuu lähelle napakymppiä harmittomana, mutta ajatuksia herättämättömänä väkivaltaviihteenä.

Yhteenveto
Lukemattomat kerrat nähdyssä tarinassa esimiestensä pettämä, erikoiskoulutettu supersotilas ja tarkka-ampuja Mark Wahlbergin esittämä Bob Lee Swagger pestataan estämään presidentin salamurha. Ei liene yllättävää, että lopulta Swaggeria jahdataan suurrikollisena ja hänen ainoaksi tehtäväkseen jää aloittaa kostoretki todellisia syyllisiä vastaan todistaakseen oma viattomuutensa.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016