Alkuperäinen nimi: 
Shrek 2
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2003
Valmistusmaa: 
Ikäsuositus: 
S
Kesto: 
89
Shrek 2
Jarmo Hänninen, To, 10/02/2005 - 00:00

Elokuva

Vuonna 2001 elokuvateattereissa kautta maan ensi-iltansa sai tietokoneanimaatio Shrek. Vuonna 2004 elokuva sai jatko-osan, jota fanit ympäri maailman olivat odottaneet. Tässä seikkalurymistelyssä tahtia on lisätty, hahmoja nähdään lisää ja huumori on roisimpaa. Kaikki on tosin tehty samalla vanhalla reseptillä, mutta kuten sanotaan - miksi mennä muuttamaan mitään, jos konsepti toimii.

Shrek 2 on siis pistetty kasaan toimivan taustatarinan puitteissa. Edellisessä osassa Shrek (Mike Myers/Samuli Edelman) ja Fiona (Cameron Diaz/Tiina Isohanni) saivat toisensa ja elivät elämänsä onnellisena loppuun saakka. Vai käykö sittenkään näin? Hommaan tulee mutkia matkaan, kun vihreä jätti ja tämän yhtä vihreä aviopuoliso lähtevät tapaamaan vaimopuoliskon appivanhempia. Mukaan lähtee vanha tuttu Aasi (Eddie Murphy/Jukka Rasila). Myös muut ykkösosasta tutut satuhahmot ovat mukana pienissä sivurooleissa (esimerkiksi Pinokkio, kolme pientä porsasta, piparkakku-ukko ja kolme sokeaa hiirtä).

Muissakin äänirooleissa on melko nimekästä porukkaa. Esimerkiksi Kaukaisen maan kuningasparina esiintyy John Cleese ja Julie Andrews. Shrekin päänmenoksi juonitteleva Hyvä haltiatar on Todella upeeta (eng. Absolutely Fabulous) -sarjasta tuttu Jennifer Saunders ja tämän pöyhkeän pojan, Prinssi Uljaan, ääninäyttelijäksi on palkattu Rupert Everett.

Elokuvan juoni ei ole sieltä omaperäisimmästä päästä, sillä niin monessa elokuvassa (ei tosin vielä tietokoneanimaatioissa) on huumoria revitty appivanhempien tapaamisesta, jossa kaikki mikä voi mennä pieleen, menee pieleen. Se missä Shrek 2 loistaa, on hurtti huumori ja pienet yksityiskohdat. Myös tekniikka on kehittynyt huimasti tietokoneanimaation saralla ja sen huomaa lisääntyneiden yksityiskohtien määrässä. Elokuvan suola eli komedialliset aspektit on viety korkeammalle tasolle edeltäjästään, joten Shrek 2:n huumori saattaa paikoin mennä perheen pienimmiltä kokonaan ohi, samalla kun muu väki nauraa vatsa kippurassa. Tässä tapauksessa ainakin suomen- ja ruotsinkielisille pikkulapsille voisi suositella oman maan dubbausta, jossa ainakin osa vitseistä on sovellettu lapsien ymmärrettäviksi.

Shrek 2 on harvinaislaatuinen, koko perheen viihdyttäjä, joka puree oikeasti jokaiseen perheen jäseneen vauvasta vaariin ja vieläpä paremmin kuin Disneyn piirretyt.

Kuva

Kuva ei oikeastaan parempi voisi olla. Anamorfinen 1.85:1-kuva on terävä, väritoiston osalta moitteeton ja näyttää Shrekin maailmasta. Kaikki elokuvan, kehityksen mukanaan tuomat, yksityiskohdat toistuvat kuvamateriaalista ihaltavan tarkasti. Edelliseen Shrek-elokuvaan verraten, on kuvanlaatu Shrek 2:ssa kissankarvan verran parempi.

Ääni

Ääniraita on kerta heitolla laadukkaampi kuin sarjan aloitusosassa. Dolby Digital 5.1 -miksaus kierrättää dialogia, musiikkia ja efektirämistelyn ääniä jokaisessa kanavassa kuten pitääkin.

Lisämateriaali

Shrek 2 ei tarjoa lisämateriaaliosuuden puitteissa juuri mitään ihmeellisyyksiä. Siinä missä Disney ja muut alan kilpailijat tarjoavat haasteellisiakin tehtäviä ja ajanvietettä lapsille, tarjoaa julkaisu katsojilleen varsin yksinkertaisia tehtäviä ja lyhyitä making of -koosteita

Jo julkaisun takakannessa mainostetaan mielenkiintoiselta kuulostavaa Kaukaisen maan idolia, joka on "luonnollisesti" Shrekin maailmaan sijoitettu American Idol -pila, jossa Shrek-leffoista tutut hahmot käyvät lavalla esittämässä kukin oman laulunumeronsa jonka jälkeen Shrek, Fiona ja, yllättäen, Simon Cowell antavat omat tuomionsa esityksistä. Myös katsoja saa valita oman suosikkinsa, mutta se on aivan toissijaista, sillä valitsit minkä tahansa ehdokkaan, niin lopputulos tuon suhteen on identtinen muiden valintojen kanssa. Lapsille levyltä löytyy myös haasteettomat aivopähkinä Löydä Saapasjalkakissa ja tietovisa.

Elokuvan harrastajia ja triviatiedot metsästäjiä kiehtovat enemmänkin kommenttiraidat, joita levyltä löytyy peräti kaksi kappaletta, ja joista molemmat on myös tekstitetty suomeksi. Ensimmäisellä kommenttiraidalla ovat äänessä elokuvan ohjaajat Kelly Asbury ja Conrad Vernon. Ohjaajien kommenttiraita on huomattavasti mielenkiintoisempi kuin tylsistyneesti ja monotonisesti asiansa esittävien tuottaja Aaron Warnerin ja leikkaaja Mike Andrewsin kommenttiraita.

Loput lisämateriaaleista keskittyvät näyttelijöiden esittelyyn ja teknisten saavutusten lyhyisiin selostuksiin. Tekniset jutut Shrek 2:ssa (6:32) havainnoi muutamalla esimerkillä miten tekniikka on kehittynyt ja millaisiin saavutuksiin sen avulla on päästy verrattuna edelliseen Shrek-leffaan. Tapaa näyttelijät (10:05) ja Tapaa Saapasjalkakissa (4:04) -osioissa näyttelijät esittelevät itsensä ja kehuvat toisiaan ja roolihahmojaan. Tapaa Saapasjalkakissa -feature kertoo hiukan enemmän Antonio Banderaksen ääninäyttelemästä Saapasjalkakissasta ja syistä, miksi se otettiin mukaan elokuvaan. Shrek 2:n musiikki (4:56) Kertoo luonnollisesti elokuvan musiikin luomisesta ja artistivalinnoista, kun taas Tekniset mokat (3:19) -osio näyttää muutaman tietokoneanimaatiota tehdessä sattuneita virheitä ja kommelluksia, joita tiimille on sattunut animoinnin aikana.

Tämän lisäksi julkaisussa on muutama traileri (Cat in the Hat, Lemony Snicket's Series of Unfortunate Events, Sharks Tale ja  Madagasgar) ja pieni Hewlett-Packardin sponsoroima DVD-Rom osio, joka koostuu lähinnä linkkivinkeistä, mutta voi siellä myös tulostaa Kaukaisen maan idolin julisteen ja jokaisen osallistujan nimikirjoituksella varustetun kuvan.

Yhteenveto

Shrek 2 jatkaa lähes suoraan siitä mihin ensimmäinen osa jäi. Appivanhempien luona visiteeraaminen on tarinankerronnallisesti melko yllätyksetön ja perinteinen idea, jonka kaltaisia on nähty aikaisemminkin muissa elokuvissa. Toisaalta, oli tarina millainen tahansa, löytyy Shrek 2:sta oivaa huumoria ja pitkälle vietyä teknologista osaamista. On miellyttävää huomata, miten tekniikka ja tiimin taidot ovat parantuneet sitten ensimmäisen osan. DVD-julkaisu on laadullisesti A-luokkaa kuvan ja äänen osalta. Lisämateriaaleissa olisi voinut olla hivenen haasteellisempia tehtäviä lapsille ja enemmän informaatiota muille lapsenmielisille.

Shrek 2 on saatavilla yksittäisjulkaisun lisäksi myös yhteisboksissa ykkösosan kanssa.

Kuvasuhde: 
1.85:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 5.1, Dolby Surround 2.0
Dubbaukset: 
Bonukset: 
Kommenttiraita Counting Crows -yhtyeen Shrek 2 -musiikkivideo Teknisiä mokia Tutustu elokuvan näyttelijöihin ja saapasjalkakissaan Tech of Shrek 2 - Elokuvan Shrek 2:n tekniikka Trailereita Far Far Away Idol -lauluskaba Suosikkikohtaukset DVD-Rom osio, jossa tulostettavia asioita ja web-linkkejä.
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016