Shrek kolmas
Jussi U. Pellonpää, Pe, 31/08/2007 - 00:00

Elokuva
Kun Kaukana-maan sammakkokuningas Harold (John Cleese) potkaisee yllättäen tyhjää, kruunua tarjotaankin Shrekille (Mike Myers), joka ei muuta haluaisi kuin palata kotosuolleen villin vaimonsa Fionan (Cameron Diaz) kanssa. Mutta kun tuleva valtaistuin alkaa tuntua Shrekista enemmänkin sähkötuolilta, päättää tämä etsiä hyppysiinsä perimysjärjestyksessä seuraavan, vielä koulunpenkkiä kuluttavan luuseriklopin Artien (Justin Timberlake). Reissusta sukeutuu suuri seikkailu, johon ottavat osaa myös vihreän virtuoosimme ykköshanskat, Saapasjalkakissa (Antonio Banderas) ja Aasi (Eddie Murphy). Sekaannusta kunigashuoneessa hyväksikäyttäen ketku Prinssi Uljas (Rupert Everett) punoo juoniaan, saadakseen koko valtakunnan haltuunsa.

Vaikka meno onkin kolmannessa Shrek-seikkailussa hiukan aikuistunut, ei hauskanpidosta ole silti tingitty tippaakaan. Konetuliaseen nopeudella heitellyt hetulat ja osumatarkkuudeltaan kadehdittavat viittaukset populaarikulttuurin eri ilmiöihin ryydittävät taidokasta animaatiota alusta loppuun. Suosion jatkumisesta kertoo osaltaan myös se, että Shrek kolmas teki ensi-illassaan Amerikan mantereella kaikkien aikojen avaustuloksen.
Menestyksestä rohkaistuneena tuotantoyhtiö Dreamworks ilmoittikin suunnitelmistaan filmatisoida vielä ainakin kaksi vihreän viihdyttäjän seikkailua, vuoteen 2012 mennessä.

Näyttelijöistä tuttu kärkikolmikko jatkaa hyväksi havaitulla linjalla. Mike Myersin ja Eddie Murphyn kimppakiva on saumatonta ilottelua ja jälleen, kakkososan malliin, vetävimmät vitsit laukoo Antonio Banderasin sähäkkä Saapasjalkakissa. Monet  tutut hahmot saavat lisäpontta hilpeästä taikuri Merlinistä (Monty Python-veteraani Eric Idle), sekä Kapteeni Koukusta, jolle äänensä antaa Deadwood-sarjasta tuttu Ian McShane. Elokuvasta esitetään myös suomeksi dubattua versiota, jossa ääninäyttelemään pääsevät jo aiemmistakin osista tutut luottoläppääjät Samuli Edelmann, Jukka Rasila, Jarmo Koski ja Mats Långbacka, sekä bonuksena leffadebyyttinsä tekevä suosikkipoika Antti Tuisku.

Yhteenveto
Vauhtia ja vaarallisia tilanteita riittää, eikä joka suuntaan sinkoilevista hetuloista ole tulla loppua. Jos aiemmat Shrekit ovat edustaneet katsojalle sitä ansiokkaampaa animaatiota, ei kolmas osakaan tuota faneille pettymystä.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016