Alkuperäinen nimi: 
Sigur Rós: Heima
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2007
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Näyttelijät: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
3
Kesto: 
97
Sigur Rós: Heima
Pekka Lempinen, Ti, 05/02/2008 - 00:00

Elokuva
Muka-islantia ja menninkäisrockia sekoittava Sigur Rós on yksi musiikkimaailman oudoimmista linnuista. Eeppiset kitaramatot yhdistettynä erilaisiin jousisoittimiin, torvisektioihin, urkuihin ja ties mihin ovat tuoneet ihmisten ulottuville täysin uudenlaisen soundimaailman, joka rauhoittaa, itkettää ja unettaa. Itse asiassa voisi sanoa, että Sigur Rós on viimeisen vuosikymmenen progein bändi. Heima - kotona - on Dean Debloisin ohjaama rockelokuva bändin vuoden 2006 kiertueen lopetuksesta, jonka he pitivät omalla maaperällään Islannissa. Kiertue sisälsi ilmaiskeikkoja jokaisessa Islannin loukossa, tarkoituksenaan “maksaa takaisin” kotimaalleen ja sen asukkaille. Näin ollen musiikista saavat dokumentissa nauttia niin pienet kalastajakylät kuin pääkaupunki Reýkjavikin.

Dokumentissa on oikeastaan kolme asiaa, jotka pitävät katsojan liikuttuneena ja hypnotisoituneena reilun puolitoistatuntia: Sigur Rósin musiikki, Islannin luonto ja ihmiset. Keikasta saatetaan näyttää vain pieniä pätkiä, kun kamera muuten paneroi ympäri Islannin uskomattoman kaunista luontoa tai kuvaa ihmisten kasvoja, heidän hiljaisuuttaan ja hymyjään. Jo ensimmäinen kappale sai minut ihka ensimmäistä kertaa elokuvaa katsoessa kuivaamaan silmiäni. Yhdistelmä on jotain niin kovin uskomatonta. Heima tekee hyvää korvalle, silmälle ja sielulle.

Musiikkiesityksien välissä kuullaan bändin jäsenten ajatuksia islantilaisuudesta, mitä sen avara luonto merkitsee heille maailmalla keikkailun jälkeen. Näitä muutamia sikäli mielenkiintoisia kommentteja lukuun ottamatta Deblois antaa aivan oikein musiikin puhua puolestaan. Ja luonnon komeuden jättää sanattomaksi.

Yksi kummallinen seikka Heimasta on, että sen ohjaaja Deblois on tunnettu muutamista Disney-elokuvistaan, kenties päällimmäisenä Lilo & Stitchin ohjauksesta. Huolimatta pienistä ennakkoepäilyistä selviytyy mies todella hienosti tehtävästään. Kaikki olennainen saadaan kiteytettyä kuviin, eikä ohjaaja nosta valinnoillaan liikaa itseään jalustalle.

Lisäsanat lienevät turhia tässä tapauksessa. Heima on Sigur Rósin faneille aivan ehdoton ostos, mutta todella suositeltava hankinta myös muille musiikillisesti avaramielisille. Voit miettiä asiaa vaikka näin: jos tulet hankkimaan elämässäsi vain yhden musiikki-dvd:n, anna sen olla Heima. Et takuulla pety.

Tekniikka
Laajakuva on erittäin terävä, eikä jätä moitteen sijaa. Myös Dolby Digital 5.1. -ääniraita on - kuten musiikkielokuvalle pitääkin olla - virheetön. Normaalien kaiuttimen lisäksi bassokaiutin pääsee hyvin työhön bändille tyypillisen matalan soundin ansiosta.

Lisämateriaali
Heimasta on olemassa kaksi erilaista julkaisua: joko tavallinen kahden levyn digipack, tai samaiset kaksi levyä sisältävä versio, jossa on mukana 116 sivun valokuvakirja. Jälkimmäisen version hankkineena voin sanoa, että se lienee oman hyllyni kaunein dvd-hankinta. Ensimmäisellä levyllä on elokuvan lisäksi Sigur Rósin tuottajan John Bestin kommenttiraita. Elokuvaan ei löydy suomenkielistä tekstitystä, mutta bändin jäsenet puhuvat haastatteluissaan englantia, joten kielitaitoiset pärjännevät.

Toiselta levyltä löytyvät 16 biisin liveversiot, eli noin kaksi tuntia konserttimateriaalia. Väleissä nähdään myös pieniä haastattelunpätkiä. Jälleen kerran keräilykamaa bändin faneille.

Yhteenveto
Heima on yksi kauneimmista elokuvista aikoihin, ja jyrää kaikki potentiaaliset vaihtoehdot musiikki-dvd:eistä tieltään.

Kuvasuhde: 
16:9
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
2
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 5.1, DTS 5.1, PCM Stereo, Dolby Digital Stereo
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016