Alkuperäinen nimi: 
Sky Captain and the World of Tomorrow
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2004
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
102
Sky Captain and the World of Tomorrow
Jari Tomppo, Ti, 22/02/2005 - 00:00

Elokuva
Olen kuullut väitettävän, että Sky Captain and the World of Tomorrow on elokuva, jollaista ei ole aikaisemmin nähty. Tämä väite ei pidä paikkaansa: elokuva muistuttaa monia, paljon aikaisemmin tehtyjä valkokangasfilmatisointeja. Poikkeuksellista sen sijaan on se, kuinka leffa on tehty. Perinteisten lavasteiden ja aitojen tapahtumapaikkojen sijasta elokuvan näyttelijät ovat tehneet työnsä käytännössä vain bluescreeniä vasten. Miltei kaikki elokuvan lavasteet ja miljööt on lisätty kuvaan jälkikäteen CGI-tekniikan avulla.

Sky Captain and the World of Tomorrow on ohjaajana ja käsikirjoittajana debytoineen Kerry Conranin ja hänen tuotantosuunnittelijana toimineen veljensä Kevinin vuosien projekti, jonka ensimmäinen hedelmä oli vuonna 1998 tietokonetekniikalla luotu kuusiminuuttinen samanniminen lyhytelokuva. Tämä kuusiminuuttinen vaati valmistuakseen neljän vuoden työn. Veljekset esittelivät aikaansaannoksensa ainoalle tuntemalleen elokuva-alan vaikuttajalle, tuottaja Marsha Oglesbylle, joka puolestaan esitteli veljekset tuottaja Jon Avnetille. Avnet lupautui rahoittamaan samalla menetelmällä tehtävän täyspitkän elokuvan.

Saatuaan taakseen studion tuen, yli 100 animaattoria luomaan elokuvan visuaalista ilmettä sekä pääosiin nimekkäät Hollywood-tähdet, Kerry Conran oli valmis viemään projektinsa päätökseen. Elokuvan keskeisiin rooleihin nimettiin Jude Law, Gwyneth Paltrow ja Angelina Jolie. Kaikki he ottivat roolinsa vastaan käsikirjoitusta lukematta nähtyään Conranin veljesten kotistudiossaan kyhäämän kuusiminuuttisen lyhytelokuvan.

Sky Captain and the World of Tomorrow:n hämmästyttävin saavutus ei ole kuitenkaan sen täysin digitaalisesti luotu maailma, vaan harvinaisen onnistunut ja mukaansa tempaava seikkailutarina. Elokuvassa on hienosti tavoitettu takavuosien tieteiselokuvien, klassisten seikkailuelokuvien ja Indiana Jones -leffojen henki. Elokuvan käsikirjoituksessa ei ole siis pyritty realismiin, vaan tarina on tehty ensisijaisesti viihdyttämään. Tässä pyrkimyksessä tekijät ovat onnistuneet hienosti.

Jude Law:n näyttelemä Joe Sullivan on Sky Captain, voittamattomien lentäjäsankarien armeijaa johtava palkkasoturi. Gwyneth Paltrow on New York Chronicle -lehden sinnikäs reportteri Polly Perkins, joka on hyvän jutun takia valmis menemään äärimmäisyyksiin. Hyvin varhaisessa vaiheessa tarinaa selviää, että Sky Captainilla ja Pollylla on yhteinen historia, joka on jäänyt vaivaamaan molempien mieltä.

Tapahtumat sijoittuvat 1930-luvun loppupuolelle, joskin elokuvassa eletään jossain määrin vaihtoehtoista historiaa, joten muutamiin poikkeamiin tuntemastamme historiankirjoituksesta on turha puuttua.Tarinassa joukko nimekkäitä tiedemiehiä ympäri maailmaa on yllättäen kadonnut. Näistä yksi New Yorkiin matkalla ollut tiedemies katoaa heti ilmalaiva Hindenburg III:n kiinnittäydyttyä Empire State Buildingin huipulle, ja Polly Perkins kiinnostuu tapauksesta. Erään yhteydenoton kautta Perkins kuulee katoamisten takana olevan mystisen tohtori Totenkopfin, joka ennen ensimmäistä maailmansotaa johti salaperäistä tutkimusprojektia, jossa kadonneet tiedemiehet olivat mukana.

Samoihin aikoihin joukko maailman suurkaupunkeja joutuu merkillisten hyökkäysten kohteeksi. Polly todistaa omin silmin jättiläisrobottien iskua New Yorkiin. Viranomaisten ollessa voimattomia iskun edessä paikalle hälytetään Sky Captain. Yhdessä teknisen avustajansa Dexin (Giovanni Ribisi) kanssa hän onnistuu selvittämään, mistä käsin hyökkäystä ohjattiin. Tämä johtaa Sky Captainin ja kaikkien aikojen jymyjuttua metsästävän Pollyn vauhdikkaaseen seikkailuun maapallon toiselle puolelle.

Enemmän tai vähemmän turhan triviatiedon ystäviä kiinnostanee että Empire State Buildingin kattotasanne oli alun perin todella tarkoitettu ilmalaivojen ankkurointisatamaksi. New Yorkin oikulliset tuuliolot kuitenkin aiheuttivat sen, ettei rakennusta todellisuudessa koskaan kyseiseen tarkoitukseen käytetty.

Sky Captain and the World of Tomorrow on ennen kaikkea Jude Law:n ja Gwyneth Paltrow:n elokuva, sillä tarinan kaikki muut hahmot ovat statisteja, joiden osana on tukea pääparia. Vain Giovanni Ribisin mainiosti näyttelemä Dex saa tarinassa hieman tilaa. Jude Law on täydellinen valinta rooliinsa charmanttina sankarina eikä Gwyneth Paltrow:n luomassa yli-innokkaan reportterin hahmossakaan moittimista ole. Pääparin keskinäinen kemia toimii mainiosti, ja hetkittäin he yltyvät todella herkulliseen sanailuun. Samalle riville Law:n ja Paltrow:n kanssa nimensä saanut Angelina Jolie tekee pienehkössä, mutta merkittävässä roolissa erään surkuhupaisan uransa parhaista suorituksista.

Vanhojen elokuvien ystäviä joko ihastuttaa tai vihastuttaa vuonna 1980 kuolleen Sir Laurence Olivierin esiintyminen mystisen tohtori Totenkopfin roolissa. En henkilökohtaisesti pidä ajatuksesta, että kuolleita näyttelijöitä "herätetään henkiin" tietokonetekniikan keinoin, mutta kieltämättä kohtaukset joissa Olivier esiintyy, on toteutettu tyylikkäästi. Vanhojen elokuvien harrastajille riittää elokuvassa muutenkin bongailtavaa runsain määrin.

Kuva
Sky Captain and the World of Tomorrow DVD:n kuvanlaadun analysointi ei ole aivan helppo tehtävä: kuva on tarkoituksellisesti pehmeänpuoleinen ja värimaailma on haalistettu voimakkaan seepiansävyiseksi. Hetkittäin tosin vaikuttaa, että kuvassa on pehmeyttä hieman tekijöiden tarkoittamaa enemmän, esimerkiksi lähikuvat näyttelijöiden kasvoista kärsivät hienoisesta yksityiskohtien puutteesta. Digitaalisen kuvanpakkauksen aikaansaamat häiriöt ovat kuitenkin poissa.

Ääni
Standardin Dolby Digital 5.1 -ääniraidan lisäksi julkaisu sisältää myös 5.1-kanavaisen DTS-ääniraidan. Itse asiassa tämä on ensimmäinen maailmassa julkaistu DTS-raidalla varustettu DVD-versio Sky Captain and the World of Tomorrow:sta. Aikaisemmin julkaistulla R1-levylläkin on tyytyminen pelkkään Dolby Digitaliin.

Jos kuvanlaadun arvioiminen ei aivan helppoa tämän elokuvan tapauksessa olekaan, ääniraidan suhteen kriitikkoparka pääsee huomattavasti helpommalla. Sekä DTS että DD -raidat kun ovat lyhyesti ja ytimekkäästi ilmaistuna täydellisiä. Elokuvan dialogi, erikoistehosteet ja musiikki toistuvat hienosti kaikkien kotiteatterin kaiuttimien kautta, subwooferia unohtamatta.

Lisämateriaali
Toisin kuin USA:ssa, julkaistiin Sky Captain and the World of Tomorrow Pohjoismaissa tupla-DVD:nä. Ykköslevy sisältää pakkotekstitetyn elokuvan lisäksi kourallisen trailereita, jotka tuputetaan katsottavaksi aina levyä soittimeen ladattaessa. Onneksi nämä trailerit pystyy halutessaan ohittamaan.

Trailerit:

  • Bad Santa
  • Maria Full of Grace
  • Wicker Park

Lisäksi levyn valikosta löytyy Sky Captain and the World of Tomorrow -elokuvan traileri.

Kommenttiraidat
Ensimmäisellä kommenttiraidalla äänessä on tuottaja Jon Avnet, joka ei juuri ruudussa pyöriviä tapahtumia kommentoi, vaan kertoo pääasiassa elokuvan tuotantoon liittyvistä yksityiskohdista.

Toista kommenttiraitaa miehittävät ohjaaja-käsikirjottaja Kerry Conran sekä tehosteryhmää edustavat Steve Yamamoto ja Darin Hollings. Toisin kuin Jon Avnetin kommenttiraita, tämä keskittyy tiiviisti ruudun tapahtumiin. Tarjolla on kattava katsaus niin elokuvan taiteelliseen kuin tekniseen kehitystyöhön liittyen.

Levy 2:

Brave New World (28:10 + 23:17)
Kahteen osaan jaettu making of -dokumentti elokuvan syntyvaiheista, joka on tehty videopäiväkirjan muotoon.

The Art of World Tomorrow (8:19)
Tuotantosuunnittelija ja pukusunnittelija Kevin Conran kuvailee elokuvan visuaalisen ilmeen syntyä ja siihen vaikuttaneita tekijöitä. Tämän olisi vallan mainiosti voinut liittää varsinaiseen making of:iin.

The Original Six Minute Short (6:01)
Kyllä, tämä on juuri se vuonna 1998 valmistunut lyhytelokuva, jolla Kerry Conran myi ideansa tuottajille. Pientä päivitystä tähän lyhäriin on tehty: alkuperäisessä versiossa tuskin oli Edward Shearmurin musiikkiraitaa. Yllättävän monet ideat kuitenkin siirtyivät lopulliseen elokuvaan suoraan tästä "demoversiosta". Ei-anamorfisen kuvan kuvasuhde on 1.85:1 ja ääniraita on Dolby Digital 2.0. Kuvan- ja äänenlaadussa ei ole hurraamista, mutta alkuperäinen konsepti ja elokuvan juuret tulevat tämän lyhytfilmin ansiosta hyvin ilmi.

Deleted Scenes

  • Totenkopf's Torture Room (1:11)
  • The Conveyor Belt (3:54)

Nämä kohtaukset poistettiin täysin aiheellisesti, sillä ne eivät tuo mitään lisää itse tarinaan. Pidemmän kohtauksen erikoistehosteet ovat varsin keskeneräiset, ja hetkittäin kuvassa on vain näyttelijät sinistä kangasta vasten.

Gag Reel (2:30)
Kohtauksia kuvauksista, kun kaikki ei ole mennyt aivan suunnitelmien mukaan.

Trailers (1.85:1 LBX ; DD 2.0)

  • Theatrical Trailer 1 (1:01)
  • Theatrical Trailer 2 (1:38)

DVD-kotelon takakannessa mainostetut Production Notes ja Cast and Crew Info puuttuvat levyltä. Puutelistalle voidaan lisätä myös lisämateriaalien tekstitys, julkaisun oheismateriaalista on iloa vain englannintaitoisille.

Yhteeveto
Sky Captain and the World of Tomorrow on teknisesti uraauurtava elokuva, jonka toteutuksen pilvirajat ylittää vain sen tarjoama klassisen vanhanaikainen seikkailutarina, joka saa keski-ikäisen kriitikonkin päästämään sisäisen pikkupoikansa irti.

Kuvasuhde: 
1.85:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
2
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 5.1, DTS
Bonukset: 
- Kaksi kommenttiraitaa - Brave New World -dokumentti - The Art of Tomorrow -dokumentti - Kaksi poistettua kohtausta - Gag Reel - Trailereita
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016