Alkuperäinen nimi: 
Soul Kitchen
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2009
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
13
Kesto: 
102
Soul Kitchen
Päivi Kärkkäinen, Ke, 25/08/2010 - 00:00

Elokuva
Zinos (Adam Bousdoukos) on hampurilainen ravintolanomistaja, jonka bisnekset luisuvat alamäkeen. Ennakkoluuloiset kanta-asiakkaat hylkäävät välittömästi kaupungin laitamilla sijaitsevan kurjan kuppilan, kun Zinos palkkaa kokiksi Shaynin (Birol Ünel), jonka kulinaarinen kunnianhimo ulottuu uppopaistamista pidemmälle. Verottaja ja terveystarkastaja huohottavat niskaan, ja lisäksi huonoille poluille horjahtanut veli Illias (Moritz Bleibtreu) vapautuu vankilasta ja palaa pyytämään Zinosin apua. Hermoraunio Zinos on helisemässä; miesparka kun haluaisi vain saada ravintolansa asiat kuntoon, jotta hän voisi muuttaa Kiinaan työkomennukselle lähteneen tyttöystävänsä Nadinen (Pheline Roggan) perään.

Saksanturkkilainen ohjaaja Fatih Akin tunnetaan parhaiten siirtolaiskysymyksiin keskittyneistä vakavista draamoistaan Suoraan seinään (2004) ja Taivaan reunalla (2007) sekä Istanbulin musiikkiskeneä luodanneesta maanmainiosta dokumentistaan Crossing the Bridge - Istanbulin äänet (2005). Soul Kitchen on elokuvana aivan eri maata. Hampurin laitakaupungille sijoittuva riehakas komedia on monikulttuurinen cocktail sekin, mutta sen hulvattomiksi karikatyyreiksi typistyvät henkilöt edustavat elokuvassa ainoastaan itseään, eivät kansallisuuksia tai kansakuntia. Ylitsepursuava ja melko löyhästi kasaan kursittu farssi hakee teeman tynkää muun muassa perheen merkityksestä, ystävyydestä ja veljeydestä, mutta sen päätarkoitukseksi jää seurata Zinosin koomisia edesottamuksia onnettomaan jamaan ajautuneen ravintolansa johdossa. Äkkinäiset ja yhä hullummiksi käyvät käänteet seuraavat toistaan, ja lukuisat sivuhahmot pistävät vauhtia karusellin lailla kieppuvaan komediaan, jonka ohjaus on Akinilta sujunut paikoitellen vähän liiankin löysin rantein.

Elokuvan pölkkypäinen huumori on kuitenkin vastustamattoman sydämellistä. Hyväntahtoinen kokonaisuus tuo katsojalle hyvän mielen, eikä vähiten kohdalleen osuneiden näyttelijävalintojen vuoksi. Adam Bousdoukosin sympaattisen alavireisesti näyttelemä Zinos on omalla tavallaan samaistuttava antisankari ja alisuorittaja, jolle toivoo vilpittömästi kaikkea hyvää. Riemastuttavia tuttavuuksia ovat myös jo Akinin Suoraan seinään -elokuvassa ilahduttanut karismakasvo Birol Ünel sekä uusi kyky Anna Bederke, jonka tarjoilija-Lucia on hauskan suorasukainen hahmo. Moritz Bleibtreu tekee mainion roolityön Zinosin hulttioveljenä Illiaksena, johon Zinosin luottamus on syystäkin koetuksella.

Yhteenveto
Fatih Akinin vauhdikas Soul Kitchen on hyväntuulinen elokuva, jolla on suuri sydän. Rento komedia viihdyttää ylilyönneistään huolimatta.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016