Alkuperäinen nimi: 
Soundbreaker
Valmistusvuosi: 
2012
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Näyttelijät: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
86
Soundbreaker
Päivi Kärkkäinen, Ti, 19/03/2013 - 00:00

Elokuva
Hanuristi Kimmo Pohjonen tunnetaan omaperäisenä ja rajoja rikkovana muusikkona, jota kokeelliset projektit ovat kuljettaneet jo vuosia ympäri maailmaa. Suomen teatteriensi-iltansa nyt saava Soundbreaker on Pohjosesta kertova dokumentti, joka on ehtinyt kiertää vuoden 2012 aikana jo kymmenillä kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla. Ohjaaja Kimmo Koskela työsti elokuvaa miltei kymmenen vuoden ajan, ja lopputuloksena on monipuolinen, joskin hieman poukkoileva henkilökuva omia polkujaan kulkevasta artistista.

Tuotteliasta Pohjosta seurataan hänen lukuisten eri hankkeidensa parissa: lavalla Kronos Quartetin tai King Crimson -miesten Trey Gunnin ja Pat Mastelotton kanssa, kertomassa Haitaripaini-teoksen taustoista tai Earth Machine Music -projektissa, jossa Pohjonen äänitti ja hyödynsi maatalouskoneiden ja maatilojen äänimaailmaa. Pohjonen vierailee myös Tansaniassa, jossa hän opiskeli musiikkia nuorempana. Koskela etsii etenkin vastausta kysymykseen, kuinka Pohjonen on löytänyt oman muusikon-tiensä. Soittaja kertoo muun muassa mieleenpainuvan tarinan hetkestä, jolloin hän ymmärsi itselleen ominaisimman tavan soittaa haitaria.

Henkeäsalpaavan hienosti kuvattu teos nostaa Pohjosen rujon musiikin etualalle ja korostaa sen luontoyhteyttä. Vaikka musiikki on jo itsessään hyvin elokuvallista, onnistuu Koskela välittämään hyvin esiintymisten villin visuaalisuuden ja tuomaan kuvalliseen ilmaisuun myös paljon omaa. Dokumentin ongelmat liittyvät musiikkikohtausten ja haastattelumateriaalin nivomiseen toisiinsa. Arkiset, vaikkakin lystikkäät, anekdootit rikkovat paikka paikoin musiikin luomaa hypnoottista tunnelmaa. Katkonaisuus verottaa väkevän sisällön voimaa, ja leikkausta olisikin voinut hioa monin verroin sujuvammaksi.

Temaattisesti dokumentin punaiseksi langaksi nousee oman polun etsiminen ja omiin vaistoihin luottaminen – niin taiteessa kuin elämässäkin. Elokuva kartoittaa Pohjosen mielenmaisemia kiinnostavasti ja tuo esiin myös muusikon ristiriitaisen suhteen omaan instrumenttiinsa.

Yhteenveto
Inspiroiva dokumentti kartoittaa kattavasti Kimmo Pohjosen tähänastisen uran. Etualalle nousee ansaitusti ilmaisun kiistaton alkuvoimaisuus sekä Pohjosen persoonallinen ote musiikin tekemiseen.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016