Alkuperäinen nimi: 
Regreso a Moira
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2006
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
18
Kesto: 
80
Spectre
M. Pajulahti, Pe, 24/08/2007 - 00:00

Elokuva
Películas para no dormir / Films to Keep You Awake -niminen 6-osainen kauhuelokuvien sarja tehtiin Espanjan TV-tuotantoon vuonna 2006. Future Filmin julkaisema boksi käsittää näistä ainoastaan neljä. Spectre on sarjan kuudes ja viimeinen elokuva, ja tämän jälkeen kyllä harmittaa kahden osan puuttuminen boksista.

Tällä kertaa hypitään kahden aikakauden välillä. Päähenkilö Tomás (Jordi Dauder) palaa Espanjaan ja samalla muistoissaan menneisyyteen saatuaan postia rakastamaltaan noidalta haudan takaa. Tyylikkäästi leikatut siirtymät nykyajan ja menneen välillä toimivat erinomaisesti, vaikka ihan alussa ei olekaan selvää kahden Tomásin olevan sama henkilö eri ajassa. Nuoren Tomásin roolissa nähdään Juan José Ballesta, ja eroottisena noita-Moirana Natalia Millán.

Sarjan elokuville tuttuun tapaan myös tässä kerronta on hieman liiankin hidasta, eikä jännittynyt tunnelma pidä tehoaan yllä. Tyylillisesti ollaan silti puhtaalla draamapohjalla, ja kauhua nähdään ainoastaan parin ruumiin verran. Eroottisia kohtauksia mukana on parin kappalein, mutta eivät nekään näytä paljasta pintaa niin paljon että kahdeksantoista vuoden ikäraja olisi perusteltu.

Sinällään juoni on ihan OK. Etenkin menneisyyteen sijoittuvat osiot toimivat, mutta nykyaika tökkii vastaan. Nuoret näyttelijät saavat hahmonsa elämään, mutta eläkeikää lähestyvä vanhempi polvi on kovin tönkköä katsottavaa. Nuoren Tomásin ja Moiran kielletty rakkaustarina jää myös melko torsoksi, vaikka ideaa jutussa kyllä olisi.

Tämän sarjan elokuvat edustavat enemmän tai vähemmän taiteellisuutta viimeistään loppuratkaisuillaan. Spectre jättää tältä osin kylmäksi - ratkaisu ei aukene sitten millään. Tässä on haettu jotakin liian monimutkaista juonikuvion väärinpäin kääntämistä, ja epäonnistuttu pahemman kerran. Harmi, sillä juttu toimii edes jollain tasolla loppuratkaisuun saakka. Sitten loksahtaa suu auki ja viimeistään lopputekstien hahmojen nimilista saa täysin hämilleen. Menikö jotain kenties ohi? Mistä tässä oikein oli kyse? Miten Vicenten (Miguel Rellán) hourailu liittyi tapahtumiin? Kaikki toimisi paremmin, jos viimeiset minuutit olisi leikattu pois, tai ainakin keksitty jotain parempaa tilalle.

Tekniikka
Anamorfinen kuva (1.78:1) on hieman pehmeä, mutta varsinkin värimaailmaltaan onnistunut. Espanjankielinen ääniraita (Dolby Digital 5.1) on täyttä rautaa, mutta mukana on myös dubbaus englanniksi. Dialogin taso vaihtelee sen mukaan miten kaukana ihmiset ovat kameraan nähden, mutta puhe on kuitenkin kuunneltavissa kuiskauksia myöten. Kovasti Spidermanin scorea muistuttavat musiikit tulevat keskivolumella. Musiikki kuulostaakin mahtavan hyvältä pehmeine jousisoittimineen. Silti hillityt tehosteet jyräävät kovaa ja hyvällä laadulla. Myös äänimiksaus miellyttää suuresti. Valitettavasti raidalle on eksynyt myös yksi erittäin paha rätsähdys, joka sinkoaa ulos oikeasta etukanavasta kesken elokuvan.

Lisämateriaali
Ennen elokuvaa nähdään trailerit elokuvista Black Sheep, Simple Lies, London to Brighton ja Dirty Sanches: The Movie.

Yhteenveto
Spectre on yleisilmeeltään ja idealtaan varsin tyylikäs kauhudraama, jossa katsojaa ei pelotella liikaa. Rauhallisesti etenevä tarina hyppii kahden ajanjakson välillä, ja parhaimmillaan tunnelma saavuttaa melko korkeankin tason. Boksin kaikille elokuville tyypillinen loppuratkaisu kuitenkin pilaa kaiken mahdollisimman pahalla tavalla.

Kuvasuhde: 
1.78:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Elokuva on osa 4 Films To Keep You Awake -boksia. Kiitokset Future Filmille arvostelukappaleesta.
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Dubbaukset: 
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016