Alkuperäinen nimi: 
Spring Breakers
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2012
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
94
Spring Breakers
Jussi U. Pellonpää, Pe, 17/05/2013 - 00:00

Elokuva
Neljä koulukaveria, Faith (Selena Gomez), Candy (Vanessa Hudgens), Brit (Ashley Benson) ja Cotty (Rachel Korine), hinkuvat Spring Breakillään, kevätlomallaan, Floridaan kuten kaikki muutkin kaverinsa, mutta rahat eivät tuppaa riittämään reissuun. Ryöstämällä pikaruokapaikan tytöt saavat kuitenkin sen verran pääomaa, että juhlat voivat alkaa. Etelän rannoilla seksin, viinan ja huumeiden kyllästämät bileet jatkuvat kunnes poliisi puuttuu peliin, mutta sellistä likat pelastaa huume- ja asekauppaa leipätyökseen puuhasteleva räppäri Alien (James Franco), joka tarjoaa kvartetille mahdollisuuden jatkaa juhlimista loputtomiin.

Aikanaan kovasti provosoineen sosiaaliraportin, Larry Clarkin ohjaaman rankisteluleffan Kids – tämän päivän lapsia (1995) 19-vuotiaana käsikirjoittaneen Harmony Korinen Spring Breakers on ollut yllärihitti jenkeissä, mutta sen alleviivatun sensaatiohakuinen tyyli ja kliseiden kierrätys tuskin löytää otollista maaperää Härmästä, meillä kun amerikkalaisten perinteisen irtioton korvaa liikunnallisiin aktiviteetteihin terveesti keskittyvä hiihtoloma.

Korinen lähestymistapa on kovasti nuorekas, käsivarakamera nuolee nuorten naisten muodokkaita kehoja ja keskittyy drinkkilasien, bongien ja peileihin vedettyihin viivoihin yksityiskohtaisesti jättäen tarinantyngän lapsipuolen asemaan. Yhteiskunnallista sanomaa jossain hidastettujen tanssi-, tappelu- ja seksisessioidensa keskellä julistava Spring Breakers jää kokonaisuutena softcoreviihteeksi, jonka ansiot ovat katsojalle vähäisiä.

Pääosan friidut tekevät ohuesta materiaalista huolimatta ihan mukiinmenevät roolityöt, Hudgensin Candyn ja Bensonin Britin vetäessä vaarallisimmat roolit hetkessä vaikka veriseen väkivaltaan turvautuvina sekopäinä.
Selena Gomezin Faith on nimensä mukaisesti vahvasti uskonnollinen järjenääni, joka porukan painostuksesta imaistaan kuitenkin mukaan rikoskierteeseen. Ohjaajan vaimo Rachel Korine jää selvästi sivuun keskiön triosta, ja lieneekin saanut roolinsa nepotismin avulla.

Pirtein ylläri on multilahjakkaaksi työnarkomaaniksi osoittautunut James Franco, joka kuvittaa räpmuusiikin ja gangsteroinnin välimaastossa liukasteen lailla liikkuvan Alienin erinomaisen vapautuneesti. Ilman Francon vahvaa panosta koko Spring Breakers olisi tuskin koskaan saanut edes teatteriensi-iltaa.

Yhteenveto
Psykedeelisiäkin tasoja etsivä pikkurankka kevytkuva, jota tuskin edes teinit katselevat kateudesta vihertyen.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016