Star Wars: The Force Awakens
Jussi U. Pellonpää, Ke, 16/12/2015 - 00:00

Elokuva
Kolme pitkää vuosikymmentä on kulunut kaukaisessa galaksissa siitä, kun Imperiumi ja sen pelätty taisteluasema Kuolontähti tuhottiin, mutta rauhaa se ei maailmaan tuonut. Uusien uhkien keskelle ajautuvat kaksi nuorta eri puolilta, Jakku-planeetan jätteidenkerääjä Rey (Daisy Ridley) ja Imperiumin korvanneen Ensimmäisen ritarikunnan joukoissa vastentahtoisesti palvellut Finn (John Boyega), joita vastaan astuu Kylo Ren (Adam Driver) ja tasavallan joukkotuhoa suunnitteleva kenraali Hux (Domhnall Gleeson). Ja jotta pimeän puolen voitto olisi täydellinen, myös viimeisen jediritarin Luke Skywalkerin (Mark Hamill) on kuoltava. Vastarinta vapauden puolesta vaatii jälleen suuria uhrauksia, ja niitä, jotka ovat ennenkin pahaa vastaan taistelleet. Sellaisia kuin legendaariset Han Solo (Harrison Ford), Chewie (Peter Mayhew) ja Leia (Carrie Fisher).

Hollywoodin ihmepojan J.J. Abramsin (Mission: Impossible 3 (2006), Star Trek (2009), Super 8 (2011) Star Trek: Into Darkness (2013)) uran viides elokuva ei ole sen enempää eikä vähempää kuin vuonna 1977 alkaneen, maailman ehkä rakastetuimman elokuvasarjan hurjasti odotettu kuudes jatko-osa Star Wars: The Force Awakens, joka yhdistelee uutta ja vanhaa niin, että puritanistisinkin SW-fani voi olla tyytyväinen.

Kaikkinaiset oikeudet niin maan päällä kuin kaukaisimmassa galaksissakin Tähtien sota -saagaan omistanut George Lucas on vihdoin astunut syrjään ja se, jos joku, on tehnyt sarjalle ainoastaan hyvää. Poissa ovat Lucasin helmasynnit, kuten turha selitteleminen ja ääliömäisten koomisten sivuhahmojen (lue Jar Jar Binks) pakkomielteinen esiinmarssitus, jotka Abrams korvaa tehokkaailla toimintajaksoilla ja menevälle juonenkehittelyllä, jossa ei ole turhaa tilaa annettu intergalaktiselle politikoinnille ja jaaritteluille.

Star Wars: The Force Awakens on täysiverinen avaruusooppera, yhtä aikaa niin moderni seikkailu kuin nostalginen matkakin siihen paikkaan ja aikaan, jonka niin monet miljoonat ovat jo ottaneet omakseen. Tosin pitääkseen mahtavat fanilaumat tyytyväisinä, käsikirjoittajat Lawrence Kasdan, Michael Arndt ja Abrams ovat joutuneet tekemään niin paljon kompromisseja tarinankerronan kustannuksella, että Episodi VII tuntuu paikoin olevan kuin uusioversio siitä legendaarisesta avausjaksosta Tähtien Sota: Episodi IV: Uusi toivo, vuodelta 1977. Tuttuutta lisää myös se, että kuten Uusi toivokin, The Force Awakens on vasta avausjakso uudelle trilogialle, jonka saagaa jatkavat episodit VIII ja IX nähdään vasta muutaman vuoden päästä.

Siinä samaisessa Tähtien Sodassa päätehtävät jakaneet Ford, Fisher ja Mayhew ovat homman suola ja sielu, joiden kanssa ja kautta uusi sukupolvi interstellareita sankareita marssitetaan esiin, tosin Mark Hamillille ei vielä tässä osassa ole annettu paljoakaan tilaa. Nelikon lisäksi R2-D2 ja C3PO -droideja tulkitsevat Kenny Baker ja Anthony Daniels ovat palanneet tuttuihin rooleihinsa. Mutta hyvin pärjäävät myös nuoret kyvyt Daisy Ridley ja John Boyega, joiden seuraan liittyy myös Vastarinnan ykköslentäjä Poe Dameron, jonka roolissa nähdään Oscar Isaac. Sivummalla nähdään pienissä rooleissa vielä Oscar-voittaja (12 Years a Slave, 2013) Lupita Nyong`o, Sormusten herrojen Klonkku, eli Andy Serkis ja aina karismaattinen Max von Sydow sekä The Raid -leffoista (2012, 2014) tuttu ihmishyrrä Iko Uwais.

Yhteenveto
Voima on kuitenkin vahvana Abramsin ja kumppaneiden kanssa, sillä vaikka tuttuuden tunne onkin paikoin liikaakin hallitseva, Star Wars: The Force Awakens lunastaa kyllä lupaukset. Se tarjoaa vanhoille faneille yltäkylläisen aikamatkan ja hurmaa taatusti uusiakin ystäviä näiden jo ikonisten hahmojen seikkailuille.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016