Suicide Squad
Jussi U. Pellonpää, Pe, 05/08/2016 - 00:00

Elokuva
Supermanin ollessa poissa kuvioista (kts. Batman vs. Superman: The Dawn of Justice) Yhdysvaltain huipulla pähkäillään sitä, osoittautuuko seuraava tulokas yhtä lailla ihmiskunnan arvot jakavaksi kuin ihmepoika Krypton-planeetalta. Ja jos ei, mitä mahdollisuuksia ihmisillä on superpahoja vastaan? USA:n salaisen viraston Amanda Wallerilla (Viola Davis) on kuitenkin kysymykseen jo vastaus: Kaivetaan pimeimmistä vankiloista ne kaikkein vaarallisimmat rikolliset ja pakotetaan heidät taistelemaan ylivertaista vihollista vastaan. Iskuryhmä X:än rekrytoidaan maailman paras palkkatappaja Deadshot (Will Smith), yhä vapaana olevan supervaarallisen psykopaatin, Jokerin (Jared Leto), vähintään yhtä hullu tyttöystävä Harley Quinn (Margot Robbie), australialainen murhaaja Boomerang (Jai Courtney), pyrokineettinen jengiläinen El Diablo (Jay Hernandez) sekä pahasti epämuodostunut ihmisvihaaja Killer Croc (Adewale Akinnuoye-Agbaje). Ryhmä jakaa paitsi rikollisen mielenlaadun, myös yhteisen vihollisen, heidät vankilaan toimittaneen Batmanin (Ben Affleck). Vastuun huippuvaarallisen ja äärimmäisen epätasapainoisen, Suicide Squadiksi nimetyn joukon, johtamisesta kentällä saa eversti Rick Flag (Joel Kinnaman). Eikä aikaaan kun pahalle porukalle tulee käyttöä, kun muinainen taikuus alkaa tehdä tuhojaan Midway Cityssa.

Marvelin vahvimman kilpailijan, John Ostranderin luomat DC Comicsin anti-sankarit, Suicide Squad, saa kovaotteisista elokuvistaan tutuksi tulleelta David Ayerilta (Street Kings (2008) Poliisit (2012), Sabotage (2014), Fury (2014)) kunnon käsittelyn. Kuvia kumartelematon tykitys on rosoinen ja röyhkeä, selkeä hengenheimolainen Zack Snyderin Watchmenille (2009), Tim Millerin Deadpoolille (2015) ja tavallaan myös James Gunnin Guardians of the Galaxylle (2014), sarjakuviin pohjanneille elokuville, joissa sankarit eivät välttämättä ole sankareita sanan varsinaisessa merkityksessä.

Kuvat kulkevat komeasti, musaraidalla jyristää joko Steven Pricen jyhkeä score tai ytimekäs rock, ja muutenkin meininki on erittäin cool. Ainoita miinuksia voi nakella finaalin turhankin efektipaksuksi menevästä kliimaksista ja perustarinan tuttuudesta. Bonusta taas voi hyvinkin antaa paikoin mainiosti rullaavasta läpästä ja päähahmojen persoonallisista olemuksista.

Vaikka Suicide Squad onkin ensi sijaisesti kulkuväline Will Smithille, joka klaaraa yksrivisiä paiskovan tarkka-ampujan roolinsa hyvin, leffa tullaan aina muistamaan kahdesta muusta roolista. Margot Robbien Harley Quinn on hurjin ja kiehtovin naishahmo valkokankailla pitkään, pitkään aikaan. Seksiä tihkuva ja täysin arvaamaton sekopää, jonka seuraavasta siirrosta ei kukaan voi koskaan olla täysin varma.

Toinen vinha veto on Jared Leton Jokeri, joka on täysin eri planeetalta kuin Yön Ritarissa (2008) saman roolin tehneen Heath Ledgerin tulkinta, mutta silti tyystin omansa, pelottava ja hypnoottinen. Sääli, että vinoakin vinomman huumorintajun omaava psykopaatti jätetään kuitenkin selkeästi statistiksi, muiden viedessä pääosan valkokangasajasta. Mutta ne hetket kun Leto on kuvissa, hulluus on erittäin tarttuvaa.

Joel Kinnaman tuo porukkaan ryhtiä, Jai Courtney jurttia röyhkeyttä ja tunnistamattomaksi maskeerattu Adewale Akinnuoye-Agbaje muutamasti osuvaa huumoria. Viola Davis maalaa armottoman kuvan isänmaansa puolesta mihin tahansa valmiista patriootista, kun taas tulivoimainen Jay Hernandez El Diablona tuo kuviin yllättävän traagista herkkyyttä. Cara Delevingne on tärkeässä roolissa pahana Lumoojattarena, sekä tämän ihmiskehona, arkeologi June Moorena. Sivummalla nähdään vielä mm. Scott Eastwood, Karen Fukuhara, Adam Beach, sekä Ben Affleck, joka loppukredujen välissä pohjustaa seuraavaa DC Comicsin esitystä, ensi vuonna ensi-iltaansa saavaa Batman vs. Superman -jatko-osaa, Justice Leaguea.

Yhteenveto
Suicide Squad on rujommin rokkaava supersankarileffa, Avengersien punkversio. Ei virheetön eikä likikään täydellinen, mutta omassa luokassaan erittäin viileä ja viihdyttävä esitys.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016