Alkuperäinen nimi: 
Sully
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2016
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
96
Sully - Uroteko Hudson-joella
Jussi U. Pellonpää, To, 08/09/2016 - 00:00

Elokuva
15. päivä tammikuuta vuonna 2009 lentokapteeni Chester ”Sully” Sullenbergerin (Tom Hanks) ohjaama US Airwaysin lento 1549 New Yorkin La Guardian lentokentältä lähti kohti Charlottea, mukanaan yhteensä 155 matkustajaa ja miehistön jäsentä. Pian nousun jälkeen kone törmäsi parveen kanadanhanhia ja menetti molemmat moottorinsa. Toimintakyvyttömän lentokoneen ohjaaminen takaisin lähtöpaikkaan oli mahdotonta, joten Sully teki päätöksen yrtiiää pakkolaskua hyiseen Hudson-jokeen, joka oli ainoa paikka suurkaupungin sydämessä, jossa voisi välttyä vieläkin suuremmalta katasrofilta. Laskeutuminen jokeen onnistui ja jokainen koneessa ollut pelastui, mutta pian median ja kansalaisten sankariksi nostaman Sullyn kiirastuli alkoi, kun suuren rahan edustajat, lento- ja vakuutusyhtiöt, tekivät kaikkensa löytääkseen onnettomuudelle syntipukin.

Clint Eastwoodin tutun varmoin ottein ohjaama Sully - Uroteko Hudson-joella rekonstruoi ympäri maailmaa runsaasti uutisoidun sankaritarinan asiallisesti ja kiihkotta. Vaikka 208 sekuntia kestänyt pakkolaskuoperaatio onkin kaiken keskusta, jännitteitä riittää myös tapahtuman jälkeisiin kuulusteluihin, joissa tietokonesimulaatioiden avulla tutkintalautakunta yrittää kaikin keinoin esittää, että onnistunut laskeutuminen Hudson-jokeen olisi ollut kapteenin virhe.

Rauhallinen kerronta tekee elokuvasta helposti seurattavan, mutta Sullya lukuunottamatta samaistumiskohteiden puute pudottaa jännityskerrointa siinä määrin, että mitään sen suurempaa tunnemyrskyä puolesta tai vastaan ei pääse katsomossa sankaritarinaa seuratessa syntymään. Aikajanalla hallitusti liikkuvan tositarina muistuttaa inhimillisen näkökulman tärkeydestä ja sen on käsikirjoittanut Todd Komarnicki, pohjanaan Chester Sullenbergerin ja Jeffrey Zaslowin kirja Highest Duty.

Sully ei sorru turhiin efektiesityksiin tai äärimmäisen dramaattisen tapahtuman paisutteluun, vaan pysyy lähellä ihmisiään, ja erityisesti kapteeni Sullya, jolle Tom Hanks antaa taitavasti kasvot ja sielun. Rauhallisen Hanksin rinnalla nähdään myös Aaron Eckhart lennon 1549 perämiehenä Jeff Skilesina, Laura Linney on Sullyn vaimo Lorraine ja Holt McCallany lentäjäkollega Mike Cleary. Jamey Sheridan nähdään tutkintalautakunnan johtajana Ben Edwardsina, Chris Bauer Sullyn ystävä Larry Rooney ja Jeff Kober nuorta Sullya (Blake Jones) uran alussa opastanut LT Cook.

Yhteenveto
Hollywood-ikoni Clint Eastwoodin 35. ohjaustyö on tasavahva ja laadukas esitys, vaikkei se tekijänsä aivan kirkkaimpaan parhaimmistoon silti nousekaan.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016