Alkuperäinen nimi: 
La isla mínima
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2014
Valmistusmaa: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
95
Suosurmat
Jussi U. Pellonpää, Ma, 14/03/2016 - 00:00

Elokuva
Syyskuun loppu vuonna 1980. Viisi vuotta aiemmin kuolleen Generalissimus Francon verisestä diktatuurista pikkuhiljaa toipuileva Espanja on vielä vahvasti kahtia jakautunut maa. Armeijan ja virkavallan avulla fasistista valtaa pitäneen falangistihallituksen varjo, korruptio ja poliittiset salamurhat piirtyvät yhä vahvana päähän potkitun paikallisväestön ylle,  Kaksi poliisia, nuori ja kunnianhimoinen Pedro (Raúl Arévalo) ja paljon nähnyt veteraani Juan (Javier Gutiérrez) saapuvat Espanjan eteläkärkeen, Guadalquivirin suoalueille, tutkimaan kahden teini-ikäisen siskoksen outoa katoamista. Pienen kylän asujaimisto on avoimesti misogynististä ja varsin vihamielistä virkavaltaa kohtaan, mutta kun yhä  syvemmälle kaivetaan, toinen toistaan likaisempia salaisuuksia alkaa nousta pintaan. Ensimmäisten ruumiiden löytyessä paljastuu, ettei tyttöjen tapaus ole ollenkaan ensimmäinen alueella, ja että ajojahdin kohteena on jokin paljon tavallista sarjamurhaajaakin pahempi ihmispeto.

Alberto Rodriquezin Suosurmat putsasi viime vuonna palkintopöydän Espanjan Jusseja, Goya-palkintoja jaettaessa voittamalla yhteensä kymmenen pystiä. Ja vallan aiheesta, sillä kyseessä on harvinaisen hallittu murhamysteeri, jonka juuret ovat vahvasti kotimaansa vainoharhaisessa historiassa. Rodriquezin ohjaustyö on vahvaa ja harkittua, pienimpiäkin yksityiskohtia huomioivaa ja vahvasti aikaan ja paikkaan sidottua. Rodriquezin ja Rafael Cobosin kirjoittama kudelma ammentaa parhaista trilleriperinteistä ollen yhtä aikaa vahvan tunnelmallinen ja tarpeellisen hyytävä.

Oman mausteensa koko ajan syvemmälle ihmismielen pimeimpiin sopukoihin sukeltavalle syöksylle antaa myös uniikki miljöö, jonka luonnon muovaamia outouksia Alex Catalánin niin yläilmoissa viihtyvä kuin rämeikön pohjallakin kiivaasti kulkeva kamera taltioi komeasti. Toinen merkille pantava seikka tunnelman luomisessa on myös Julio de la Rosan yksinkertainen, mutta äärimmäisen tehokas musiikki. Suosurmia on vertailtu HBO:n jo kaksi kautta saaneseen True Detective -sarjaan, jonka syvän etelän atmosfääri ja kaukana kapitoleista elävien ihmisten keinoja kaihtamaton elannon hankinta piirtyvätkin kieltämättä vahvana cortexiin, Rodriquezin kuvittamaa kimuranttia kuolemantanssia seuratessa.

Pääosissa Javier Gutiérrez ja Raúl Arévalo tekevät saumatonta yhteistyötä. Omien motiiviensa ajamat etsivät käyvät selvitystyön lisäksi läpi myös omaa menneisyyttään, joista kaikki eivät suinkaan kestä päivänvaloa. Sivurooleissa nähdään vähintään yhtä vahvoja esityksiä, joita antavat mm. Antonio de la Torre, Jesús Castro, Manolo Solo ja Manuel Salas.

Yhteenveto
European Film Awardsin yleisöäänestyksessä vuoden parhaaksi eurooppalaiseksi elokuvaksi valittu Suosurmat on vahva ja tunnelmallinen trilleri. Taitavasti jännitystään kasvattava sukellus todellisten petojen maailmaan.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016