Alkuperäinen nimi: 
Super 8
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2011
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
13
Kesto: 
114
Super 8
Jussi U. Pellonpää, To, 28/07/2011 - 00:00

Elokuva
On vuosi 1979. Pienen ohiolaiskaupungin Lillianin yläasteikäinen kaveriporukka, make-uppeihin erikoistunut Joe (Joel Courtney), kauhukuviin kilahtanut ohjaaja Charles (Riley Griffiths), pyroteknikko Cary (Ryan Lee) sekä pääosanesittäjät Martin (Gabriel Basso) ja Alice (Elle Fanning), kuvaavat Super 8-formaatille zombieleffaa. Joen isä, kaupungin apulaissheriffi Jackson Lamb (Kyle Chandler), yrittää pitää paikkakunnan kurissa ja nuhteessa, ja siinä samalla antaa lohtua äitinsä onnettomuudessa menettäneelle pojalleen. Kauhufilmin kuvaukset saavat kuitenkin aivan uuden suunnan, kun filmille tallentuu armeijan salaista tutkimuskohdetta kuljettavan junan tuhoisa onnettomuus. Jotain outoa pakenee hylystä ja paikalle ryntää asevoimien erikoisyksikkö, joka aloittaa välittömästi tapauksen peittelyn. Kaupungissa alkaa kummallisten sattumusten sarja.

J.J. Abramsin ohjaama ja käsikirjoittama Super 8 on kivasti kasarihenkinen fiilistely, jossa nykyaikainen tietotaito ja horrorhenki yhdistyvät saumatta nostalgiseen kasvukertomukseen. Kaiken taustalla on samankaltaista pikkukivaa jännää kuin tuottajana toimineen Steven Spielbergin Gremlins -elokuvassa vuodelta 1984. Monet käänteistä ovat kaupungin tekaistuilla syillä evakuoinnista ja virkavaltaa nokkelasti hassuttavien teinien tempauksista lähtien scifi- ja katasrofielokuvista tuttuja juttuja, mutta Abramsin kerronnassa on niin suuresti sydäntä mukana, ettei deja vu-ilmiö aiheuta vastareaktioita. Myös Spielbergin E.T. (1980) kummittelee jossain taustalla, joskaan Super 8 ei anna sen tavoin tilaa perhekeskeisyyden ylistykselle ja söpösiirapilla kuorrutetulle draamalle.

Tarinan taustalla on helppoa nähdä myös tekijöiden omia lapsuudenkokemuksia ja unelmia. Lieneekö elokuvahistoriassa koskaan ollut yhtäkään tekijää, joka ei olisi uransa ihka alussa toivonut tallentavansa jotain ennen näkemätöntä ja pääsevänsä sitä kautta suuren salaisuuden jäljille? Super 8 ei suinkaan ole pelkkää muistojen kultaamaa fantasiahattaraa, vaan myös oikeasti koskettava kasvudraama, jännittävä mysteeri sekä kekseliäästi kerrottu salapoliisitarina.

Ajankuva on pieteetillä luotu ja myös erinomaisen onnistuneissa efekteissä on omanlaisensa käsityön leima, vaikkakin ne modernilla digitaalitekniikalla ovatkin luodut. Aina Alias -sarjasta (2001-2006) saakka tuottaja/ohjaaja Abramsin luottohanskana toimineen Michael Giacchinon score mylvii ja murisee osuvasti tarpeen niin vaatiessa, mutta osaa myös herkistellä koskettavimmissa kohtauksissa.

Pääosaan valittu teinijengi on taitavaa ja osiinsa napisti istuvia tulevaisuuden kykyjä. Joel Courtney tavoittaa vaivatta surunsa kanssa kamppailevan nuoren miehen sielunmaiseman ja yhtä hyvään suoritukseen yltää myös vielä toistaiseksi isosiskoaan Dakotaa tuntemattomampi Elle Fanning. Parivaljakolta löytyy myös tarvittavaa synkkaa ja kemiaa. Riley Griffiths on hilpeä pakkomielteisenä ohjaajana, jolle kaupunkia koetteleva katastrofi on kultaakin kalliimpi tuotantoarvo, ja Ryan Lee hauskuttaa aina rytinään valmiina pommieksperttinä.

Tv:stä tutumpi Kyle Chandler on osuva suureen vastuuseen joutuvana virkavallan edustajana ja samassa mediassa uraa luonut Ron Eldard hurja Alicen kaikelle ja kaikille kiukkuisena isänä Louis Dainardina. Glynn Turman on koko keikan katalyyttinä toiminut tohtori Woodward, David Gallagher kamerakaupan venkula filminkehittäjä Donny ja Noah Emmerich ilmavoimien erikoisyksikön tiukka komentaja kenraali Nelec.

Yhteenveto
Kesäkuumalla kivasti fiilareita viilentävä scifiseikkailu, jonka seurassa viihtyy jokainen aina teinistä taattoon.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016