Alkuperäinen nimi: 
Great Expectations
Lajityyppi: 
Valmistusvuosi: 
1946
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
118
Suuret toiveet
J. Pikkarainen, Ti, 14/02/2006 - 00:00

Elokuva

Englantilainen kirjailija Charles Dickens (1812-1870) tunnetaan mielenkiintoisista hahmoistaan ja elämää suuremmista tarinoistaan, joiden suosio ei ole laantunut  vuosikymmenien saatossa. Monet hänen kirjoistaan, kuten Oliver Twist ja Great Expectations, ovat saaneet myös lukuisia teatteri- ja elokuvasovituksia. Edellä mainitut tarinat ovat ehkä kaikkein tunnetuimmat Dickensin tuotannon filmatisoinnit, ja myös kaikkein suosituimmat. Muun muassa englantilainen mestariohjaaja David Lean aloitti Dickensin tuotannon filmatisoinnin Great Expectations -sovituksellaan (1945) ja vuotta myöhemmin jatkoi kirjailijan tuotannon sovittamista kankaalle Oliver Twist -elokuvallaan (1946). Lean itse ei kuitenkaan ollut tietoinen Dickensin kirjojen suosiosta, ja kipinä syntyikin vasta  hänen vaimonsa raahattua ohjaajan Great Expectations -romaanin teatteriesitykseen.

Great Expectations (suom. Suuret toiveet) kertoo nuoren orvon, Pipin (Anthony Wager), vaiherikkaasta elämästä ja sen muutoksista. Nuorena muun muassa vankikarkuria auttaneen Pipin elämä muuttuu, kun hänet kutsutaan Havishamin (Martita Hunt) kuolleeseen kartanoon auttamaan arvon rouvaa. Pip rakastuu tulisesti Havishamin ottotyttäreen, Estellaan (Jean Simmons), jonka ilkeys ei lannista pojan naiivia unelmaa. Nuorten yhteiselo loppuu kuitenkin lyhyeen, kun 15 vuotta täyttävä Pip joutuu aloittamaan isänsä jalanjäljissä sepän opit, ja Estella matkaa Pariisiin oppimaan neidoille sopivia käytöstapoja.

Vuosia myöhemmin Pip on jo nuori mies (John Mills), mutta yhä rahvaanomaisen naiivi seppä. Eräänä päivänä hänen luokseen saapuu lakimies Lontoosta, joka kertoo Pipin saaneen tuntemattoman lahjoittajan. Kyseinen lahjoittaja lupaa tehdä Pipistä herrasmiehen ja antaa hänelle rahat ja opit sen takaamiseksi, mikäli Pip niin haluaa. Nuoren sepän lapsuudenunelma herrasmiehestä on täyttymäisillään, ja pian nuorukainen aloittaakin matkansa kohti Lontoon ylellisyyttä. Varallisuudessa on kuitenkin kääntöpuolensa, minkä Pip huomaa ennen pitkään.

David Leanin ohjaama Suuret toiveet on ohjaajansa ensimmäisiä teoksia, ja  monien mielestä myös yksi kaikkien aikojen parhaimmista kirjasovituksista.. Elokuva voitti aikoinaan Oscarit parhaasta kuvauksesta ja lavastuksesta, mitä ei ole vaikea uskoa. Alun usvainen hautuumaa on tunnelmallisen vaikuttava. Havishamin sisältä kuollut kartano hämähäkinseitteineen ja pölyisine kalusteineen on niin ikään vaikuttavaa jälkeä, kertoen paljon kartanossa asuvan henkilön elämästä. Elokuvan lavasteet ja kuvaus todistavat Leanin osanneen asiansa jo ensimmäisten elokuvien parissa, eivätkä usvaiset nummet tai seittien peittämä kartano häpeä miehen myöhempiin elokuviin verratessa yhtään.

Näyttelijät hoitavat roolinsa erinomaisesti, ja Suuret toiveet on itse asiassa Alec Guinessin debyytti elokuvien parissa. Guiness näytteli Herbert Pockettia juurikin Leanin innostuksen sytyttäneessä Great Expectations -teatterinäytelmässä, josta ohjaaja miehen valitsi. Elokuvassa Guiness näyttelee samaa henkilöä kuin näytelmässä. Havishamia näyttelevä Martita Hunt esittää niin ikään saman roolinsa näytelmästä. Suurien toiveiden parhaimmista roolisuorituksista vastaavat kuitenkin nuorta Pippiä ja Estellaa näyttelevät Anthony Wager ja Jean Simmons. Nuoren pariskunnan välinen kemia toimii erinomaisesti, ja heidän lapsellista ihastustaan on suloista katsoa.

Suuret toiveet ei ole aivan niin hyvä kuin David Leanin myöhempi tuotanto, mutta sisältää ohjaajalle tyypillisiä piirteitä kauniin kuvauksen muodossa. Orjallisena kirjasovituksena elokuva on lähestulkoon täydellinen, ja kirjan ystäville Leanin versio tarinasta on varteenotettava vaihtoehto.

Kuva
Julkaisun kuvanlaatu (1.33:1) on parempaa keskitasoa, mikä on aina ilo huomata hieman vanhempia elokuvia käsitellessä. Kuva on kauttaaltaan suhteellisen tarkka, eikä roskia ole häiriöksi asti. Kontrastitaso on hyvä, eikä vanhoja elokuvia yleensä haittaavasta ylivalottuneisuudesta ole tietoakaan.

Elokuvan kauniita maisemia olisi mieluusti katsellut myös värillisinä, mutta mustavalkoinen kerrontatapa heijastaa hienosti elokuvan teemaa. Suurin osa kohtauksista on tosin vaikuttavia juurikin mustavalkoisuuden takia, kuten alun usvan peittämä hautuumaa.

Ääni
Mono-ääniraita on häiriötön ja toistaa äänen niin hyvin kuin vain on mahdollista. Dialogi on kauttaaltaan selkeää, eikä Walter Goehrin säveltämä musiikki ole yhtään sen huonompi.

Lisämateriaali
Tyylikkäästä kotelostaan huolimatta julkaisu ei sisällä minkäänlaista lisämateriaalia.

Yhteenveto
David Leanin ohjaama Suuret toiveet on Charles Dickensin menestyneeseen romaaniin perustuva elokuvasovitus, joka kertoo köyhän sepänpojan, Pipin, kasvusta varallisuuden ja rakastettunsa keskellä. Hyväntahtoisen pojan lapsuudenunelmien täyttymyksellä on kuitenkin hintansa.

Kuvasuhde: 
1.33:1
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Arvostelu on tehty Future Filmin toimittaman, myyntiversion kanssa identtisen, promokappaleen pohjalta. FilmiFIN kiittää Future Filmiä yhteistyöstä.
Ääni: 
Dolby Digital Mono
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016