Alkuperäinen nimi: 
The Nut Job
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2014
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
85
Suuri pähkinäryöstö
Jussi U. Pellonpää, To, 10/09/2015 - 00:00

Elokuva
Oakton Cityn Liberty Parkissa asustelee iso joukko erilaisia eläimiä, joita kaikkia kaihertaa huoli tulevaisuudesta, kun koko puiston pomo, pesukarhu (Liam Neeson), kertoo, että vanhaan onttoon puuhun jemmattu varasto ei tule riittämään koko pitkää talvea. Lisäravintoa hankkimaan rekrytoidaan kaksi oravaa, itseään täynnä oleva Grayson (Brendan Fraser) ja kaikille mukava Anni (Katherine Heigl), mutta saman pyörillä liikkuvan pähkinäkioskin perässä on myös kolmas kurre, ovela ketku Kärtsy (Will Arnett), hiljaisen rottakaverinsa Kamun kanssa. Kilpa ruuasta päättyy katastrofiin ja Kärtsyn karkottamiseen puistosta, joka pian keksii uuden kohteen, Mauryn pähkinäkaupan, mutta se sattuu olemaan Kingin (Stephen Lang) johtamien ihmiskonnien kyttäyspaikka pankkiryöstöä suunniteltaessa.

Peter Lepeniotisin ohjaama, isosti Etelä-Korealaisella rahalla tuotettu Suuri pähkinäryöstö tulee Härmän valkokankaille pienellä viiveellä, sillä elokuva sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa jo tammikuussa 2014, jota tavallaan todistaa myös leffassa paristikin kuultava silloinen korvamatohitti, Psy:n Gangnam Style. Yleensä amerikan markkinoille on vaikea murtautua animaatioelokuvien pyhän kolmiyhteyden, Disney/Pixarin, Blue Sky Studioiden ja Dreamworksin ulkopuolelta, mutta kotimaan käännöstä kertovammalla originaalinimellä, The Nut Job, nähty toimintakomedia sai kuitenkin siinä määrin suopean vastaanoton, että sen jatko-osa nähdään ensi vuonna.

Ohjaaja Lepeniotisin ja Lorne Cameronin (Karhuveljeni Koda, 2003) käsikirjoitus pohjaa Lepetonisin vuonna 2005 tekemään lyhäriin Surly Squirrel, jossa Kärtsy-orava esiteltiin ensimmäisen kerran. Vauhdikkaan seikkailun taustalla kulkee osuvasti opettavainen sanoma yhteisöllisyydestä ja toisten auttamisen tärkeydestä, vaikkakin pääasia on hauskanpidolla nokkelilla yksityiskohdilla höystetyssä toimintaseikkailussa. Tarinassa on tuttuja kaikuja monista hittileffoista, ja varsinkin Cameronin omasta Yli aidan -seikkailusta vuodelta 2006, jossa niin ikään metsän eläinten talvivarastoa oltiin täyttämässä rikollisin keinoin. Silloin tosin keskushahmoksi nostetun pesukarhu RJ:n toimesta. Teknisesti Suuri pähkinäryöstö on parempaa perustasoa ilman turhaa söpöilyä, vaikka hahmoissa onkin paikoin plagioinnin makua (Kamu-rotta muistuttaa erehdyttävästi Rottatouillen (2007) Remyä).

Parhaiten tv-töistään (30 Rock, Sukuvika, Millerit) tuttu Will Arnett on hyvässä vedossa Kärtsynä, dominoi valkokanagasiakaa mielin määrin ja irrottelee inspiroituneesti konekivääridialogia suoltavana pörröhäntänä energisesti. Irkkukarhu Liam Neeson murahtelee tutuun tapaan pesukarhuna ja Katherine Heigl on topakka Andie. Sivummalla kuullaan kymmenistä roistorooleista tuttua Stephen Langia konnapomo Kinginä, jonka jengissä vaikuttavat myös James Rankin ja Scott Yaphe. Vatsastapuhuja Jeff Dunham on kiero myyrä, Maya Rudolphia kuullaan Kingin tyttöystävän Lanan (Sarah Gadon) koiran Preciouksen äänenä ja kolmen Muumio -elokuvan jälkeen tähdistä pudonnut Brendan Fraser on jälleen hyvässä vauhdissa sankariksi itsensä ylentäneenä Graysonina.

Kotimaaksi sekalaista seurakuntaa dubbaavat tutut äänet, kuten Antti Reini (Kärtsy), Taisto Oksanen (Grayson), Jenni Sivonen (Anni), Jarmo Mäkinen (Kingi ja Pesukarhu), Antti Pääkkönen (Myyrä) , Peter Pihlström (Precious).

Yhteenveto
Vauhdikas ja kaikin puolin tasokas koko perheen vauhtianimaatio. Ei ehkä tuleva klassikko, mutta mukavasti valtavirran mukana kiitävä viihdepala, ilman megamaineen tuomia paineita.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016