Alkuperäinen nimi: 
Now You See Me
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2013
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
115
Suuri puhallus
Jussi U. Pellonpää, To, 18/07/2013 - 00:00

Elokuva
Neljä taitavaa katutaikuria, vikkeläsorminen Daniel Atlas (Jesse Eisenberg), mekaanisempiin katoamistemppuhin erikoistunut Henley Reeves (Isla Fisher), mentalisti Merritt McKinney (Woody Harrelson) ja trikkaaja Jack Wilder (Dave Franco), tekevät jokainen hienoja soolokeikkoja tahoillaan, mutta se suurin läpimurto taikuuden maailmassa on antanut odottaa itseään. Persoonalliset ja eripuraiset performanssitaiteiljat kokoaa yhteen salaperäinen kutsu ja tarjous rahakkaasta esityksestä, joka osoittautuu paitsi vaaralliseksi, myös rikolliseksi. Uskomaton illuusio imaisee ryhmän perään FBI:n sitkeän etsivän Dylan Rhodesin (Mark Ruffalo) ja tämän Interpol-kollegan Alma Vargasin (Mélanie Laurent), mutta taikatemppujen maailmassa mikään tai kukaan ei ikinä ole sitä, miltä näyttää.

Louis Leterrierin ohjaama Suuri puhallus lähtee liikkeelle reippaalla otteella ja pitää mystisen meiningin mukavassa liikkeessä loppuun asti, vaikka paikoin taikatemppujen tapaan sumutukseen ja peileihin luottava käsikirjoitus tuppaakin hukkaamaan peruspointtinsa. Leterrier luottaa lavaperformanssien tapaan hämäyksiin ja häirintään, vaikka suuri osa magiasta onkin lopulta luotu editointipöydässä digitaalisin efektein.


Boaz Yakinin
, Edward Ricourtin ja Ed Solomonin kirjoittama triptyyki pyörii osin samoilla kulmilla kuin Bryan Singerin ohjaama ja Christopher McQuarrien Oscar-palkinnon arvoisesti kirjoittama huijausklassikko Epäillyt (The Usual Suspects, 1995), joskin Suuren puhalluksen ote on huomattavasti lapsellisempi. Yhtä lailla veijarointia seuratessa mieleen nousevat Christopher Nolanin kekseliäs The Prestige (2006), sekä Neil Burgerin samalla tavalla taikuutta koston välineenä hyödyntänyt Silmänkääntäjä (The Illusionist) samalta vuodelta.

Jo mainiossa monsterimuhennoksessa Zombieland (2009) napakasti kimpassa kikkailleet Jesse Eisenberg ja aina velmu Woody Harrelson tarjoilevat nytkin kokonaisuuden parhaat heitot ja hetket, Isla Fisherin ja kuuluisan isoveljensä Jamesin tietä seuraavan Dave Francon jäädessä sovinnolla sivummalle. Mark Ruffalo ja Quentin Tarantinon Kunniattomissa paskiaisissa (2009) ihastuttanut Mélanie Laurent saavat sivustatukea vielä veteraaneilta Morgan Freeman ja Michael Caine, joilla molemmilla on tarinan käänteikkäässä kudoksessa omat tärkeät roolinsa. Suomalaisten suosikkihousti Conan O`Brien piipahtaa kuvissa omana itsenään.

Yhteenveto
Kelvosti katselun kestävä parituntinen vetävää linssiin viilausta ei nouse genrensä klassikoksi, mutta tarjoilee lipun vastikkeeksi tavallista nokkelampaa aivojumppaa sitä kaipaaville.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016