Alkuperäinen nimi: 
Swimfan
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2002
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
K15
Kesto: 
81
Swimfan
Jari Tomppo, Ke, 04/08/2004 - 00:00

Elokuva:


Adrian Lynen vuonna 1987 ohjaama Vaarallinen suhde ei ollut ensimmäinen elokuva jossa tossun alla oleva perusmies joutuu vaikeuksiin antauduttuaan hetken mielijohteesta satunnaiseen suhteeseen. Itseasiassa Fritz Langin vuonna 1945 tekemä Scarlet Street on huomattavasti iskevämpi elokuva samasta teemasta vaikka aihetta toki oli käsitelty jo ennen Langin elokuvaakin. Vaarallinen suhde osui kuitenkin ajan hermoon saaden luonnollisesti seurakseen lukemattomia elokuvia joissa samaa teemaa käsiteltiin pienin muunnelmin. Ikäänkuin aihe ei olisi jo loppuun kaluttu australialainen näyttelijä John Polson jonka debyyttiohjaus Siam Sunset oli kohtuullisen toimivaa draamakomediaa kävi vielä vuonna 2002 aiheen kimppuun. Charles Bohlin ja Philip Schneiderin kyhäämässä teinitrillerissä Swimfan tapahtumat on sijoitettu amerikkalaiseen lukiomaailmaan.


 


Ben Cronin (Jesse Bradford) on lukion viimeistä vuotta suorittava komea ja menestyvä nuorimies joka on muutaman vuoden takaisten huumekokeilujen jälkeen ryhdistäytynyt ja saanut elämän uomiinsa. Hän on koulun uintijoukkueen tähti, hänellä on rakastava tyttöystävä Amy (Shiri Appleby) ja iltatyö paikallisessa sairaalassa. Kuinka ollakaan, satunnainen kohtaaminen koulun uuden oppilaan, Madison Bellen (Erika Christensen), kanssa johtaa kiihkeään lemmentuokioon koulun uima-altaassa. Mitä Ben piti vain yhden illan huvina on kuitenkin Madisonille jotain aivan muuta kuten sankarimme saa pian havaita.


Swimfan seuraa tarkasti Vaarallisen suhteen viitoittamaa juonenkulkua joka tekee tarinasta kiusallisen ennalta-arvattavan. Lukemattomat epäloogisuudet ja suoranaiset virheet tarinan kehittelyssä eivät suinkaan helpota katsojan eläytymistä elokuvan tapahtumiin. Esimerkkinä kohtaus jossa uintijoukkueen tähdet viettävät tärkeää kilpailua edeltävää iltaa tupakka hampaissa ryypiskellen. Keskeisten roolien näyttelijät tekevät rooleissa jokseenkin yhtä vakuuttavaa työtä kuin minkä tahansa amerikkalaisen teinimaailmaan sijoittuvan TV -sarjan kohdalla on totuttu. Sivurooleissa nähdään kuitenkin parempiakin roolisuorituksia, veteraani Dan Hedaya vetää koulun uintijoukkueen valmentajan roolin puolivaloillakin ammattitaitoisesti ja Madisonin omalaatuisen serkun roolissa nähtävä James Debello vastaa taas kerran teinileffan parhaasta roolisuorituksesta.


 


Epäilemättä tämä elokuva uppoaa samaan massaan kuin miljoona muutakin amerikkalaiseen lukioon sijoitettua ajanvieteleffaa, mutta mitään elokuvallisia arvoja tästä teoksesta on turha hakea.





Kuva:


Anamorfinen täysleveä kuva on hyvää neljän tähden luokkaa.





Ääni:


Niinikään Dolby Digital 5.1 -ääniraita on erinomaisen tasokas. Dialogi toistuu virheettömästi, samoin dynamiikkaa ääniraidalla on kohtuullisesti. Surroundkanavia levyllä hyödynnetään oivallisesti tilavaikutelman luomiseen eivätkä ne missään vaiheessa erotu häiritsevästi äänimaailmasta.






Lisämateriaali:


Kommenttiraidalla äänessä ovat elokuvan ohjaaja John Polson sekä pääosien näyttelijät Jesse Bradford ja Erika Christensen. Kolmikko tarjoilee kohtuullisen sujuvasti taustatietoa Swimfanin tekemisestä, kuvauspaikoista ja tarinan kehityksestä.


Hieman alle kymmenminuuttisessa The Girlfriend from Hell -dokumentissa keskitytään lähinnä elokuvan tekijöiden ja näyttelijöiden haastattelujen kautta kehumaan elokuvaa.


Lisäksi mukana on kymmenen lopullisesti elokuvasta poistettua kohtausta joiden yhteiskesto on noin 12 minuuttia. Nämä kohtaukset on mahdollista katsoa myös ohjaajan kommenttien kera. Poistetut kohtaukset esitetään huonolaatuisella letterbox -kuvalla (2,35:1) ja DD 2.0 -ääniraidalla. Joukossa on sekä vaihtoehtoisia kohtauksia elokuvassa nähdyille että kokonaan poistettuja kohtauksia. Osa kohtauksista syventää henkilöhahmoja ja heidän tekemisiään, mutta olisi elokuvaan sijoitettuna ilmeisesti hidastanut tarinaa liiaksi.


Elokuva on tekstitetty pohjoismaisten kielien lisäksi englanniksi ja saksaksi ja se on mahdollista katsoa ilman tekstitystä. Dokumentti ja poistetut kohtaukset on tekstitetty englanniksi ja saksaksi, kommenttiraita vain saksaksi. Ärsyttävänä pikkuseikkana mainittakoon vielä että elokuvan tekstityksen vaihto onnistuu vain elokuvan päävalikon kautta.





Yhteenveto:


Roskaahan tämä on, mitä sitä kiertelemään. DVD:n teknisessä puolessa ei pahempaa moittimista ole.

Kuvasuhde: 
2,35:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Arvostelu on julkaistu aikaisemmin CinemaSF:ssä.
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Dubbaukset: 
Bonukset: 
- Kommenttiraita - Dokumentti - 10 poistettua kohtausta
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016