Alkuperäinen nimi: 
Chinjeolhan geumjassi
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2005
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Näyttelijät: 
Ikäsuositus: 
18
Kesto: 
112
Sympathy for Lady Vengeance
Pekka Lempinen, Pe, 27/10/2006 - 00:00

Elokuva
Vuonna 2000 ohjaaja Chan-wook Park räjäytti Etelä-Koreassa pankin elokuvallaan Joint Security Area. Etelä- ja Pohjois-Korean rajalla tapahtuvasta selkkauksesta kertova kiistelty teos nousi maassaan katsojatilastojen kärkeen. Park sai seuraavaksi studioilta itselleen mahdollisuuden tehdä täysin vapaavalintainen elokuva, ja mies päätti tarttua häntä pitkään kiinnostaneeseen aiheeseen; kostoon.

”Kostotrilogian” aloitti vuonna 2002 Sympathy for Mr. Vengeance, joka on karu ja vähäeleinen teos tyttärensä menettäneen isän ja epätoivoisesti rahoja leikkaukseen haalivan miehen taistelusta. Jatkoa seurasi vuotta myöhemmin, kun välittömästi kulttimaineeseen noussut Oldboy sai ensi-iltansa. Cannesissa Grand Prix -palkinnon itselleen kahmaissut Oldboy kertoo 15 vuotta vangittuna olleesta miehestä, joka etsii vapautumisensa jälkeen hyvitystä menetetylle ajalleen ja kaikille kärsimyksilleen. Vuonna 2005 ilmestyi Koreassa Sympathy for Lady Vengeance, joka tuo päätökseen Parkin tutkielman kostosta.

Geum-ja (Yeong-ae Lee) on 19-vuotiaana tuomittu 13 vuodeksi vankilaan viisivuotiaan pojan kidnappauksesta ja murhasta. Hän joutuu kärsimään tämän rangaistuksen oikean murhaajan sijaan, joka pitää Geum-jan tytärtä vankinaan. Naisvankilassa hän saa lempinimen Hyväsydäminen auttamalla toisia vankeja ja ystävystymällä heidän kanssaan. Jopa paikallinen pappi pitää Geum-jata enkelinä, katumuksen ja syntisen elämän unohtavan ihmisen perikuvana. Kuitenkin päästyään vankilasta ulos Geum-ja alkaa toteuttaa 13 vuotta päässään muhinutta suunnitelmaa, jolla tasoittaa velat hänen tyttärensä kaapanneen ja tällä häntä kiristäneen miehen kanssa.
 
Sympathy for Lady Vengeace eroaa yllättävän paljon Parkin muista kostoelokuvista. Siinä ei ole samaa lohduttomuutta ja piinaavaa ahdistavuutta kuin Mr. Vengeancessa. Sen juoni ei ole yhtä monitasoinen ja yllättävä kuin Oldboyssa. Se tuo silti omat tärkeät ainesosansa, jolla myös tämä päätösosa tuntuu erittäin tuoreelta elokuvalta. Runollinen Lady Vengeance viljelee paljon kauniita kuvia ja runsaat määrät mustaa huumoria, joka pakottaa nauramaan kaikkein järkyttävimmissä ja absurdeimmissa kohdissakin.

Näyttelijäkaarti, joka sisältää useita tuttuja naamoja Parkin aikaisemmista elokuvista, on läpikotaisin kerrassaan loistava. JSA:sta tuttu Yeong-ae Lee on pääosassa täysin suvereeni. Hänen kauniiden ja viattomuutta loistavien enkelinkasvojensa alta pystyy havaitsemaan kostosta kuplivan tumman puolen. Oldboyssa unohtumattoman pääosan tehneen Min-sik Choin rooli, tällä kertaa vankilaan pakottavan miehen hahmossa, jää auttamatta taka-alalle Leen upean ja vahvan suorituksen vuoksi.

Sympathy for Lady Vengeance ei lankea suositun ohjaajan sudenkuoppaan, sillä Park ei lähde toistamaan aikaisempien elokuviensa hienoja puolia. Lady Vengeance näyttää omat vahvuutensa, joka saa katsojan ihailemaan sen upeutta. Toistaiseksi melko virheettömien elokuvien sarjaansa jatkava Park jättää tämänkin teoksen jälkeen odottamaan lisää.

Kuva
Anamorfinen (2.35:1) kuva on erittäin tarkka ja kirkas. Ainoastaan hyvin harvoissa, huonosti valaistuissa kohtauksissa on havaittavissa pientä rakeisuutta. Kokonaisuutena kuva on kuitenkin todella hyvä.

Myös Oldboyssa kuvaajana toiminut Jeong-hun Jeong tekee upeaa työtä jälleen kerran. Lady Vengeance sisältää runsaasti visuaalisia kikkoja, joita ei kaikkia edes ensimmäisellä katselukerralla huomaa.

Ääni
Myös äänipuoli on DVD:llä erinomaisessa kunnossa. Dolby Digital 5.1 –ääniraita toimii moitteetta, ja valittavana on myös DTS –ääniraita.

Musiikillinen puoli on Lady Vengeancessa kohdallaan. Oldboyn tapaan luvassa on kaunista klassista musiikkia, jonka vaikutteet tulevat tällä kertaa barokinajalta. Peräti kolmen säveltäjän voimin tehdyt kappaleet toimivat vahvoina tunnelataajina ja odotuksenluojina.

Lisämateriaali
Mukana DVD:llä on elokuvan traileri ja Alternative Scenes -osio, jossa tarkastellaan muutaman kohtauksen vaihtoehtoisia ottoja.

Yhteenveto
Sympathy for Lady Vengeance tuo upeasti päätökseen viime vuosien mielenkiintoisimman trilogian. Niin näyttelijäkaarti, musiikki kuin tarinankuljetuskin toimivat saumattomasti. Lady Vengeance saa katsojan odottamaan kieli vyön alla tämän aasialaisen nykyelokuvan mestarin seuraavaa teosta.

Kuvasuhde: 
2.35:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Arvostelukappale on Future Filmin lähettämä promo. FilmiFIN kiittää yhteistyöstä.
Ääni: 
Dolby Digital 5.1, DTS
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016