Täällä pohjantähden alla
Jussi U. Pellonpää, Ke, 02/12/2009 - 00:00

Elokuva
Akseli Koskela (Ilkka Koivula) syntyi 1888 ja on kasvanut keskelle puutetta, Pappilan maille kynsin ja hampain oman tilansa rakentaneen ahkeran ja rehellisen torpparin Jussi Koskelan (Risto Tuorila) poikana. Pappilan uuden kirkkoherra Salpakarin (Hannu-Pekka Björkman) ja varsinkin tämän pystynokkaisen Ellen-vaimon (Jonna Järnefelt) alkaessa vaatia Koskeloiden maita takaisin seurakunnalle, Akseli herää huomaamaan yläluokan ja omiensa väliset räikeät erot, ja itänaapurista kaikuvat uuden ajan aatteet saavat hänet liittymään räätälinä kylässä toimivan Aadolf Halmeen (Heikki Nousiainen) perustamaan työväenyhdistykseen.

Tasa-arvon vaatiminen rauhanomaisin keinoin ei kuitenkaan tuota tulosta, ja vuonna 1918 kansalaissota räjähtää täyteen tuhovoimaansa. Akseli veljineen (Mikko Nousianen ja Sampo Sarkola) joutuu keskelle tappavia taisteluita ja päätyy lopulta vankileirille tuhansien aateveljiensä kanssa.

Timo Koivusalon käsikirjoittama, tuottama ja ohjaama Täällä pohjantähden alla, elokuva kansamme kohtalon hetkistä, on kaikin puolin eeppinen esitys: kuvaukseltaan lavea (kameran takana alan mesu Pertti Mutanen), editoinniltaan ihmisille aikaa ja tilaa antava, mutta tarpeen niin vaatiessa iskevä (leikkaajana Jyrki Luukko ja Koivusalo) ja musiikiltaan (Jaakko Kuusisto) juuri niin dramaattinen ja jylhä kuin aihepiiriin kuuluukin. Täällä pohjantähden alla ei ole kaikkivoipainen mestariteos, vaan ennemminkin tarkka ja laadukas historiantunti, jonka fokuksessa ovat enemmänkin karmeat tapahtumat kokeneet ihmiset, eivät niinkään maailmaa laajemminkin ravistelleet tapahtumat tai niiden viitekehykset.

Hurjasta näyttelijämäärästä nousee moniakin kelpo suorituksia esiin, mutta yksi on ylitse muiden: Ilkka Koivulan herkillä tunnoilla luonnostelema ikijäärä Akseli Koskela, joka herää henkiin taitavan tulkkinsa ansiosta. Koivula näyttelee pienesti, katseilla ja lähes huomaamattomilla kehoneleillä, mutta onnistuu vakuuttavasti menemään vallankumousikonin nahkoihin ja tekemään tästä aidon ja tuntevan ihmisen. Ansiokkaasta näyttelijäntyöstä voi krediittejä jakaa myös H-P Björkmanin kirkkoherra Salpakarille, tämän vaimoa esittävälle Jonna Järnefeltille, Heikki Nousiaisen aatteelliselle räätälille ja sieluun saakka menevät roolityöt tekeville Sulevi Peltolalle kylän tyhjänpuhuja Preeti Leppäsenä sekä Tomi Salmelan kovimmat kokemukset niskaansa saavana raivopäisenä Anttoo Laurilana.

Yhteenveto
Realistinen ja koskettava kuvaus ajasta, jonka ei soisi enää ikinä palaavan. Täällä pohjantähden alla vuosimallia 2009 ansaitsee paikkansa suomalaisella elokuvakartalla.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016