Alkuperäinen nimi: 
Foolproof
Lajityyppi: 
Valmistusvuosi: 
2003
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Kesto: 
90
Täydellinen tehtävä
Vesa Jalkanen, Ti, 10/08/2004 - 00:00

Elokuva: FONT>

 

Täydellinen rikos (Foolproof, 2003) on harmiton kevyt toimintakomedia veijarikolmikosta, jonka harrastuksena ja mielenkiinnon kohteena on valmistella idioottivarmoja ja viimeistä piirtoaan myöden täydellisiä rikossuunnitelmia joita ei koskaan aiota toteuttaa. Kanadalaisessa pienellä budjetilla tehdyssä elokuvassa pääosia esittävät Kevin (Ryan Reynolds), Sam (Kristin Booth) ja Rob (Joris Jarsky). Heille jalokiviliikkeiden, pankkien ja muiden arvotavaraa säilyttävien laitosten turvajärjestelyjen tutkiminen ja turva-aukkojen etsiminen on pelkkää peliä tai urheilumuoto, jossa kolmikko kisailee keskenään kuka saa aikaiseksi parhaan suunnitelman. Jokainen, pieninkin, yksityiskohta otetaan huomioon eikä mitään jätetä sattuman varaan. Kolmikon kesken tosin näyttää olevan hieman erimielisyyksiä siitä, että pitäisikö peliä viedä pidemmälle, vaikkapa alkamalla suunnitella mahdollisen ryöstösaaliin kohtaloa. Porukan keskuudessa vaikuttaisi olevan halua tutkia ryöstösaaliin myymisen mahdollisuuksia mikä olisi yksi askel lähemmäs keikan toteuttamista. Enemmistö päättää kuitenkin jatkaa peliä ainoastaan leikkinä.

 

Mutta kaikki ei sujukaan suunnitelmien mukaan. Heidän valmis ja täydellinen suunnitelma varsin tuottoista keikkasta katoaa ja joutuu aidon ammattirikollisen Leo Gilletten (David Suchet) käsiin. Gilette ei luonnollisestikaan tyydy suunnittelemaan rikoksia pelkästään teoriassa, vaan välittömästi toteuttaa helpon ja valmiiksi loppuun asti suunnitellun tuottoisan keikan. Nyt Leo Gilette voisi saattaa kolmikon kalterien taakse lähettämällä heidän laatiman ryöstösuunnitelman poliisien käsiin. Sen sijaan hän päättääkin kiristää heitä todellisen, toteutettavaksi aiotun suuren ryöstökeikan suunnittelijoiksi. Pelkkänä pelinä alkanut rikosten suunnittelu muuttuu paljon vaarallisemmaksi. Kolmikon on päätettävä mitä tehdä ja ystävysten keskinäiset välitkin joutuvat kovalle koetukselle.

 

Elokuvan ohjannut ja käsikirjoittanut William Phillips on nuori tulevaisuuden lupaus ja Täydellinen tehtävä on hänen toinen täyspitkä elokuvansa. Hänen ensimmäinen työnsä ohjaajana oli vieläkin pienemmällä budjetilla väsätty ja tuntemattoimin näyttelijöin kuvattu Treed Murray (2001) jossa jengiläisten piirittämä David Hewlett istuu kiltisti puussa koko puolitoistatuntisen elokuvan keston ajan. Täydelliseen tehtävään William Phillips on saanut ohjattavakseen kokeneempia pienen budjetin elokuvissa ja television puolella työskennelleitä näyttelijöitä. Varsinkin Ryan Reynolds on, televisiorooliensa lisäksi, mukana suuremmissakin elokuvissa (Blade: Trinity, tulossa loppuvuodesta 2004).

 

Täydellinen tehtävä muistuttaakin hyvin voimakkaasti televisiolle tehtyä elokuvaa tai televisiosarjan pilottijaksoa, eikä vähiten näyttelijätyöskentelyn ja henkilöhahmojen johdosta. Ja onhan elokuvan rahoittavana tahona kanadalainen lähinnä televisiosarjoistaan tunnettu Alliance, joka on alkanut laajentaa myös pitkien koko illan teatterielokuvien pariin. Alliance on tuottanut televisiolle monia sarjoja, esimerkkinä Outer Limits ja John Woon Once a Thief. Täydellisen rikoksen tarina on kliseinen, eikä sisällä yhtään omaperäistä ideaa. Koko ajan kuitenkin tapahtuu, ja juonenkäänteitä on vaikka muille jakaa, mutta siltikään juoni ei pääse yllättämään, edes vahingossa, ja suurimmatkin näennäiset yllättävät juonen käänteet on nähtävissä jo kilometrien päähän. Elokuvassa on tuttuja elementtejä mm. Mahdottomasta tehtävästä (Mission: Impossible) ja Charlien enkeleistä. Yllättäen elokuvan tunnelma tuo voimakkaasti mieleen John Woon ohjaaman toimintakomedian Once a Thief vuodelta 1991. Tavallaan kolmikon keskinäiset suhteet muistuttavat Chow Yun-Fatin, Leslie Cheungin ja Cherie Chungin keskinäisiä, kevyen kisailevia, ja kujeilevan romanttisia, hieman kolmiadraaman suuntaan kallellaan olevia fiiliksiä. Heillä kaikilla on oma moraalikoodistonsa, jota he noudattavat varsin tinkimättömästi parhaan kykynsä mukaan. Samalla tavoin molemmissa elokuvissa vaihdetaan saumattoman nopeasti lajityyppiä komediasta toimintaan ja takaisin salamannopeasti. Ystävyys ja petturuus ovat merkittävässä roolissa John Woon elokuvien tavoin myös Täydellisessä tehtävässä. Tosin Phillipsin versiossa kaikki jää ulkokohtaisemmaksi ja vieläkin pinnallisemmaksi hyvän näköisten kuvien kavalkadiksi.

 

Siitäkin huolimatta elokuvan nopea rytmi osaa viihdyttää, mikäli ei ota elokuvaa liian vakavasti. Täydellinen tehtävä sopiikin hyvin vaikkapa perjantai-illan viihdykkeeksi porukalla katsottavaksi. Elokuvassa on haettu alhaisinta yhteistä nimittäjää suurimman mahdollisen potentiaalisen katsojakunnan toivossa. Eräänä sen heikkouksista on henkilöhahmot. Ne eivät erityisemmin jaksa kiinnostaa, eikä heidän kohtaloistaan jaksa olla huolissaan. Mutta toimintaa ja stuntteja elokuvassa riittää katsojan ihasteltavaksi. Menevänä kertakäyttöviihteenä ja aivottomana toimintapalana Täydellinen tehtävä ajaa asiansa aivan hyvin, mutta mitään täydellistä elokuvakokemusta on turha odottaa.

 


Kuva:

 

Anamorfinen kuva on jokseenkin alkuperäisessä muodossaan. 1.78:1 -kuvasuhteessa siinä ei käytännössä ole eroa alkuperäiseen kuvasuhteeseen 1.85:1. Kuva on varsin tarkka ja värit toistuvat luontevan kirkkaina ja selkeinä. Mustan taso ja kontrastit ovat miltei erinomaiset. Kaiken kaikkiaan kuva on niin hyvä kuin normaalilta uudelta DVD julkaisulta voi odottaa.

 


Ääni:

 

Myyntiversiossa on englanninkieliset ääniraidat valittavissa peräti kahtena erilaisena monikavamiksauksena: Dolby Digital 5.1 ja DTS. Nämä molemmat lienevät mallikelpoisia esityksiä. Valitettavasti en päässyt kuulemaan kumpaakaan, sillä arvosteltavassa promokappaleessa ainoa ääniraita oli Dolby Digital 2.0 Pro Logic tasoinen. Asianmukaisen dekokooderin avulla saa tästäkin ääniraidasta monikanavaäänet esille. Äänet ovat selkeät ja toistuvat puhtaasti, joten myös puheesta saa selvää hyvin. Mitään ylimääräisiä häiriöitä äänessä ei ole. Silti kaupallisessa veriossa oleva aito monikanavamiksaus tarjoaa selkeämmän ja puhtaamman äänikokemuksen, jossa äänet kiinnittyvät tarkemmin oikeisiin tapahtumapaikkoihinsa ja mataliakin ääniä on aivan eri tavalla.

Lisämateriaali:

 

Arvostelukappale ei sisältänyt lisämateriaalia lainkaan joten en pysty kommentoimaan niitä sen enempää. Myyntiversio sisältää lisämateriaalina seuraavaa: elokuvatrailereita (Foolproof, Kill Bill 2, Michel Vaillant, Wonderland, Open Range, Rise to Honour  (PS2), haastatteluja (9 min), kuvaus hissikohtauksen tekemisestä (n. 2,5 min).

 

Yhteenveto:


Täydellinen tehtävä on yllättävän viihdyttävä rikostrilleri, jossa sattuu ja tapahtuu paljon puolentoista tunnin aikana. Juonenkäänteitä riittää, mutta mitään omaperäistä on turha odottaa. DVD julkaisu itsessään on normaalia tasoa. Varsinkin kuvan laatu on kohdallaan, mutta niukoissa lisämateriaaleissa ei ole kehumisen aihetta.
Kuvasuhde: 
1,78:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Arvostelu on tehty Nordisk Filmin promoversion pohjalta, jonka sisältö ei ole identtinen myyntiversion kanssa. Kiitokset Nordisk Filmille arvostelukappaleesta.
Ääni: 
Dolby Digital 2.0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016