Alkuperäinen nimi: 
Trouble with the Curve
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2012
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
111
Takaisin pelissä
Jussi U. Pellonpää, Pe, 23/11/2012 - 00:00

Elokuva
Gus Lobel (Clint Eastwood) on baseballin parissa legenda, vanhan liiton kykyjenetsijä, jonka vaistot löytävät erehtymättä pikkuliigoista uudet supertähdet. Peli on kuitenkin muuttunut ja joukkueita johtavat uudet miehet, sellaiset kuten Atlanta Bravesin Philip Sanderson (Matthew Lillard), joka ei vaivaudu käymään edes matseissa, vaan tekee hankintapäätökset tietokoneohjelmiin ja taulukoihin perustuen. Kun eläkkeelle jääminen uhkaa silmävaivoista kärsivää Gusia, tämä lähtee vielä kerran etsimään uutta kykyä, ja saa reissulle mukaansa isästään jo ajat sitten vieraantuneen lakimiestyttärensä Mickeyn (Amy Adams), joka haluaa oppia tietämään millainen mies Gus oikein on. Matkalta messiin lyöttäytyy myös kilpailevan joukkueen tuore scoutti, entinen pelaaja ja Gusin vanha löytö Johnny (Justin Timberlake), joka osaa arvostaa paitsi vanhan koulukunnan oppeja, myös Mickeyn tulista naisellisuutta.

Tähtensä Clint Eastwoodin taustalla tuottajana ja apulaisohjaajana vuoden 1995 Hiljaisista silloista (The Bridges of Madison County) saakka toimineen Robert Lorenzin esikoisohjaus Takaisin pelissä voisi hyvin olla myös Klintun ohjaama. Lorenzin tyyli on yhtä rauhallinen ja harkittu, kuvatuhlailua kaihtava ja pitkiin ottoihin luottavaa kerrontaa kuin mestarilla itselläänkin. Takaisin pelissä etenee omaan tahtiinsa luottaen runsaaseen dialogiin ja saa kuin saakin ajolähdöt kulkemaan sympaattisissa merkeissä ilman sen suurempia huteja.

Randy Brownin kirjoittamassa tarinassa on nimensä mukaisesti ongelmia kierteissä, vaikkei se yhtään väärää syöttöä heitäkään kertomuksen kulkiessa pesältä pesälle kuin sääntökirjan mukaan. Tosin itse peleissä ei leijonan osaa ajasta viivytä, vaan pääpaino on ihmissuhteiden monimuotoisuudessa, työelämän ja romantiikan tasapainossa sekä vanhan ja uuden ajan aina joskus niin ongelmallisessa kohtaamisessa. Pelillisiltä teemoiltaan Takaisin pelissä kuin peilikuva Bennett Millerin hienolle baseballdraamalle Moneyball (2011), jossa Brad Pittin esittämä manageri Billy Beane kehitti nimenomaan analyyseihin ja laskelmiin perustuvan värväysohjelman.

Karismaattisesti karhea Clint Estwood tekee näköisensä ja ikäisensä roolin happamaan sarkastisuuteen taipuvaisena Gusina, jolla on myös herkempi puolensa. Taustalla häärää Clintin lisäksi myös liuta muita veteraaneja, kuten Bob Gunton, Chelcie Ross, George Wyner ja Ed Lauter sekä John Goodman, jolle on siunaantunut leffan parhaat lainit Pete Kleinina, Gusin pomona ja parhaana ystävänä. Amy Adams on tuttuun tapaansa terhakka nokkelana Mickeyna, eikä Justin Timberlakestakaan löydy mitään valittamista.

Yhteenveto

Lopputuloksen arvaamiseen ei tarvita meedion kykyjä eikä kokonaisuuskaan ole kunnarin arvoinen, mutta kotiutuskisan jälkeen tekijät voivat muuten kyllä heitellä hanskojaan ja lippiksiään ilmaan, oma joukkue voittaa ja yleisö on saanut juurikin sitä, mitä on lähtenyt hakemaankin.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016