Alkuperäinen nimi: 
Takaisin pintaan
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2016
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
85
Takaisin pintaan
Jussi U. Pellonpää, To, 18/02/2016 - 00:00

Elokuva
Kuudentena päivänä helmikuuta vuonna 2014 ryhmä suomalaisia luolasukeltajia aloittivat sukeltamisen Norjan Plurladenissa Steinugleflägetin luolastossa. Kahdessa ryhmässä suoritettu tehtävä päättyi traagisesti, kun kaksi sukeltajista menehtyi yli sadan metrin syvyydessä. Ruumiit oli jätettävä luolan uumeniin, sillä sukeltajien happivarannot alkoivat olla vähissä. Kun Norjan viranomaiset kielsivät sukeltamisen Plurdalenissa, eikä norjalais-brittiläinen erikoisryhmä onnistunut saamaan menehtyneitä takaisin pintaan, ryhmän eloonjääneet suomalaiset, Patrik Grönqvist, Kai Känkänen, Sami Paakkarinen ja Vesa Rantanen, päättivät toteuttaa laittoman operaation salassa ja hakea kaverinsa kotiin.

Juan Reinan ohjaama Takaisin pintaan on realitydokumentti parhaasta päästä. Reinan ryhmän kamerat taltioivat äärivaarallisen operaation maanpäälliset tunnelmat, kun taas syvyyksiin ystäviään noutamaan lähteneiden sukeltajien omat kamerat tallensivat itse operaation. Vaikka pääpaino onkin itse klaustrofobiaa synnyttävässä sukellustehtävässä, ryhmän maanpäälliset keskustelut ja muistelot tekevät tapahtumasta suuresti koskettavan ja henkilökohtaisen.

Samalla Takaisin pintaan pohtii luolasukeltamisen filosofiaa, ja tarkastelee mikä saa ihmisen ehdoin tahdoin menemään itselleen vihamieliseen ympäristöön. Nykyteknologialla kyetään kyllä tutkimaan merten pohjat ja avaruuden sylet, mutta luolia, kuivia tai vedenalaisia, ei pystytä muulla tavoin kartoittamaan kuin menemällä itse paikalle. Kukaan sukeltajista ei asiaa osaa täysin tyhjentävästi maallikolle selittää mikä ajaa ihmisen äärimmäisyyksien äärelle, mutta he tietävät vastauksen kyllä itse.

Takaisin pintaan on esimerkillisen hieno elokuva myös siksi, ettei se paisuttele keinotekoisesti tunnetiloja tai nosta ketään jalustalle. Se ei nyhdä väkipakolla kyyneleitä menehtyneiden karusta kohtalosta tai mässäile omaisten tuskalla, vaan on kaikin puolin asiallinen ja fokusoitunut kokonaisuus, jonka keskiössä on ryhmä ihmisiä, jotka tekevät sen, mitä heidän on yksinkertaisesti vain tehtävä. Samalla elokuva onnistuu esittämään ihmisten tunteet aitoina ja koskettamaan katsojaa syvältä ilman manipulointia. Takaisin pintaan on myös kunnianosoitus ammattiihmisten sitoutumisesta ja todellisesta toverihengestä. Kaksi vuotta sitten runsaasti uutisoitu onnettomuus ja sen jälkeinen operaatio tuodaan nyt lähelle, ja sen suorittaneet ihmiset tutuiksi, niin liki, että jokaisen motiiveja alkaa ymmärtää ja heitä arvostaa aivan uudella tavalla.

Yhteenveto
Vaaralliseen operaatioon osallistuneet henkilöt kieltävät olevansa sankareita, he vain hakivat kaverinsa kotiin. Jos se ei ole heroistista, niin mikä sitten?

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016