Alkuperäinen nimi: 
Tappajan näköinen mies
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2016
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
96
Tappajan näköinen mies
Jussi U. Pellonpää, La, 06/02/2016 - 00:00

Elokuva
Vaikka kuinka entinen Spetsnaz-erikoisjoukkojen sotilas, inkeriläinen paluumuuttaja Viktor Kärppä (Samuli Edelmann) toivoisi voivansa viettää perheensä kanssa rauhallista elämää kunniallisena rakennusalan yrittäjänä, siihen ei yhteiskunnan kaikilta tasoilta ihmisiä tuntevalle ja pieksännän monin tavoin taitavalle miehelle suoda mahdollisuutta. Kun vaimo Marja (Maria Ylipää) kyllästyy lopullisesti siippansa hämärämpiin urakoihin ja lähtee lasten kanssa talosta, lohtureissulle kotokulmille Sortavalaan lähtenyt ongelmamagneetti Kärppä sotketaan mukaan Venäjän sisäiseen valtataisteluun. Pian Kärpän ovat perässä niin kotimaan kuin naapurin tiedustelupalvelut, kaikki mahdollinen virkavalta sekä iso tukku ammattitappajia, kuka kenenkin palkkalistoilla, ja kun homma menee todella vaaralliseksi, Viktorin on haettava apua ainoilta luottotutuiltaan, kyyniseltä ammatti- ja taparikollisiin spesialisoituneelta poliisilta Teppo Korhoselta (Martti Suosalo) ja tekniikkanerolta piukkuveljeltään Alekseilta (Ville Haapasalo).

Tv:stä tuttu Viktor Kärppä astuu valkokankaille tomerin askelin. Juurikin vuoden alussa leffakansaaa kivalla karaokekomediallaan Nuotin vierestä ilahduttanut ohjaaja Lauri Nurkse hyppää toimintatrillerigenreen, ja tekee sen kaikin puolin hyvällä otteella. Vuonna 2011 valmistunutta Telkkasarjaakin ohjanneen Nurksen ei tarvitse ratkaisujaan hävetä, sillä Tappajan näköinen mies on on kaikin puolin kelpo vauhtijännäri. Jos jotkut juonenkäänteet ovatkin joko epäloogisia tai muualta lainattuja, muutamat helpot ratkaisut eivät pudota kiihkeästi paikasta toiseen kirmaavaa kalmakasta piirleikkiä, joka laajenee kansainväliseksi terroristijahdiksi. Tappajan näköinen mies perustuu Matti Röngän Kärppä-romaaniin Tuliaiset Moskovasta ja sen ovat käsikirjoittaneet Mika Ripatti ja Seppo Vesiluoma.

Roolin jo hyvin potkineessa tv-sarjassa suvereenisti haltuun ottanut Samuli Edelmann on vallan erinomainen Viktor Kärppä, maaton mies ja Afaganistanin sodan veteraani, joka vasten tahtoaan imaistaan mukaan raatorikkaaseen piirileikkiin. Eniten sivummalla tilaa saavat Ville Haapasalo Aleksei-veljenä sekä Martti Suosalon suupaltti Korhonen, joka tykittää sarkasmiaan siihen tahtiin, että osa herjoista osuu väkisinkin maaliin. Viktor Klimenko on Venäjän suurlähetystössä työskentelevä eversti Telepnev, Anni-Kristiina Juuso Kärpän lapsuudenystävä Julija, Tatiana Kosmunina Venäjän presidentti Jedokimova ja Kirsta Kosonen Supon kireä ylitarkastaja Pilvi Varis leffan epäkiitollisimmassa roolissa. Mikko Nousiainen vilahtaa kuvissa Marja-vaimoa piirittävänä tilintarkastajana ja P-P- Petelius autojobbari Ruuskasena.

Yhteenveto

Tiivistunnelmainen ja kiihkeästi kulkeva toimintajännäri todistaa, että myös Suomessa osataan jo tätä nykyä tehdä hyvin Hollywoodin lempigenreä.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016