Alkuperäinen nimi: 
Tesis
Lajityyppi: 
Valmistusvuosi: 
1996
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
119
Tesis
J. Pikkarainen, Ti, 12/04/2011 - 00:00

Elokuva
Nuori opiskelija Ángela (Ana Torrent) on viimeistelemässä väkivaltaa käsittelevää gradua. Pyydettyään ohjaajaansa etsimään aiheeseen käyvää kuvamateriaalia yliopiston kirjastosta, Ángela ei tiedä saattaneensa itseään alkavan kauhun tielle. Kellarin kätköistä löytynyt filmi paljastuu snuff-elokuvaksi, jossa kuvattu henkilö tapetaan oikeasti kameran edessä. Todelliset painajaiset alkavat, kun ilmenee videossa murhatun henkilön olevan pari vuotta sitten kadonnut opiskelija.

Maineikkaan ohjaajan Alejandro Amenábarin esikoiselokuva Tesis sai ensimmäiset luonnostelmat miehen ollessa vielä yliopistossa. Väkivallan ympärillä pyörivä debyytti on taidokkaasti rakennettu jännitysnäytelmä, jonka teemaa tarkastellaan liki näkymättömin vedoin myös metatasolla. Hiljalleen kuristavaan otteeseen tempaavan kerronnan ohella Amenábar käsittelee väkivaltaa paitsi viihteen kautta, myös sen dualistista luonnetta, joka syntyy ihmisen uteliaisuuden ja inhon ristiriidasta. Tapahtumien vastenmielisyydestä huolimatta jokin sisällämme ajaa meidät usein katsomaan sormien takaa, tirkistellen, koko kauheutta. Amenábar onnistuu tiivistämään teesin jo esimerkillisen mukaansa tempaavasti ensiminuutteihin, mutta jatkaa ristiriitaisuuden analysointia läpi elokuvan vakuuttavan painostavalla otteella.

Kiehtovan metatutkielman ohella Tesis on myös laadukasta elokuvakerrontaa. Amenábarin ja Mateo Gilin käsikirjoitus pysyttelee pienen henkilöpiirin ympärillä, mutta pitää katsojan jatkuvassa jännityksen ja epäilyn vallassa. Ohjaaja antaa elokuvalle kuitenkin kaiken tarvittavan ajan kehittyä, jolloin katsojakin pystyy osallistumaan salapoliisileikkeihin. Rauhallista kerrontaa tehostaa myös tunnelmaa, sillä jatkuva tutkimustyö pitää väkivallan jatkuvasti läsnä tapahtumissa. Jopa seesteisemmillään Tesis ei päästä katsojaa rauhoittumaan.

Tunnelma yltyy paikoin ahdistavan hiostavaksi piinaksi, johon yhdistyy myös Hans Burmanin varjoja hivelevä kuvaus. Tiukat rajaukset ja staattinen liike lamaannuttaa yksinkertaisuudellaan myös katsojan puhtaan kauhun armoille. Muun muassa Tesiksen ikimuistoinen kellariepisodi on sittemmin saanut lukuisia jäljittelijöitä. Pahimmillaan kuvaus on kuitenkin silloin, kun mitään ei näytetä. Amenábar hyödyntää tehokkaasti hyödyksi yksinkertaisia jippoja, joilla pelkästään lähiotos Torrentin silmästä onnistuu herättämään alkukantaisen pelon katsojassa mielikuvituksen täyttäessä sen, mitä elokuva ei näytä.

Tekniikka
1.77:1-kuva on kohtalainen. Rakeinen ja hivenen pehmeä kuva toistaa kohtaukset hyvin. Mustan taso saa aavistuksen harmaita sävyjä ja hukkaa yksityiskohtia, mutta pysyy silti uhkaavana läpi elokuvan. Dolby Digital 2.0 -ääniraita toisintaa tehosteet selkeästi ja hyvin.

Lisämateriaali
Julkaisu ei sisällä lisämateriaalia.

Yhteenveto
Tesis on piinallinen kauhuelokuva väkivallasta ja sen luomasta kulttuurista. Monella tasolla toimiva tutkielma luottaa psykologiseen kauhuun ja erinomaiseen käsikirjoitukseen.

Kuvasuhde: 
1.77:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Kiitokset arvostelukappaleesta Atlantic Filmille.
Ääni: 
Dolby Digital 2.0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016