Alkuperäinen nimi: 
The Adventures of Tintin: Secret of the Unicorn
Valmistusvuosi: 
2011
Valmistusmaa: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
99
Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus
Jussi U. Pellonpää, Ke, 02/11/2011 - 00:00

Elokuva
Kun kuuluisa sanomalehtimies Tintti (Jamie Bell) ostaa kirpputorilta Yksisarviseksi nimetyn laivan pienoismallin, mies menettääkin sen hetikohta ryöstäjille. Kokenut rikosjournalisti haistaa hommassa rotan ja päätyy muitta mutkitta suuren salaisuuden jäljille. Samaa mittaamattoman arvokasta aarretta jahtaa myös salaperäinen herra Ivanovich Sakarin (Daniel Craig) ja tämän koviin otteisiin valmiit hanslankarit. Ympäri maailmaa vievään seikkailuun liittyy mukaan myös viskin ylin ystävä, ärmäkkä kapteeni Haddock (Andy Serkis), jolla tuntuu olevan aivan ensikädenkin tietoa Yksisarvisen salaisuudesta.

Kun kaksi elokuvamaailman mahtitekijää, ohjaaja/tuottajat Steven Spielberg ja Peter Jackson, tarttuvat toimeen, jälki on se mukaista. Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus on vauhdikas ja kekseliäs megaseikkailu, teknisesti loistelias 3D-spektaakkeli, joka vihdoin tuo belgialaisen Hergén (1907-1983) luoman sarjakuvasankarin valkokankaille sen ansaitsemalla volyymilla. Spielbergin uran ensimmäinen animaatio on yhdistelmä kirjoista Yksisarvisen salaisuus, Rakham Punaisen aarre sekä Kultasaksinen rapu, ja sen tulkinnoille avoimelle aikakaudelle sijoittuvan riemukkaan filmatisoinnin ovat käsikirjoittaneet Steven Moffat, Edgar Wright ja Joe Cornish. Odotettavissa olevasta menestyksestä huolimatta Tintin seuraavan seikkailun ajakohdat ovat vielä avoimina, tosin tuottaja Peter Jackson on sellaisen lupautunut tekemään, heti kun kiireiltään kahden tulevan Hobbitti -elokuvansa kanssa kerkiää.

Liikkeenkaappaustekniikalla tehty animaatio on samalla todiste tekniikan hurjavauhtisesta kehittymisestä ja verrattuna vaikkapa Robert Zemeckisin samalla tekniikalla tehtyihin elokuviin Beowulf (2007) ja Saiturin joulu (2009), Tintti on valovuosien päässä. Täydelliseen fotorealistisuuteen ei tietenkään vieläkään päästä, mutta se ei ole Tintin tapauksessa tarkoituskaan, vaan fiksusti Spielberg on säilyttänyt sarjakuvan alkuperäisen hengen ja antanut mielikuvituksellisille tapahtumille tilaa kasvaa ja rönsyillä. Lukuisissa toimintakohtauksissa on samaa henkeä kuin ohjaajan omissa Indiana Jones -seikkailuissa ja läheltä piti -tilanteita piisaa alusta loppuun. Samalla kuvaustekniikka mahdollistaa painovoimasta vapaan tarinan kuljetuksen ja tarjoilee huikean elämyksen. Spielbergin luottokuvaaja Janusz Kaminski toimikin kokonaan tietokoneella luodun elokuvan konsulttina ja valon ja varjojen leikki onkin häikäisevän upeaa katsottavaa tuhansine pienine yksityiskohtineen. Myös kolmannen ulottuvuuden käytössä Tintti edustaa tämä hetken parhautta.

Jamie Bellin poikamainen Tintti on hyvin hallussa hahmon pikkuisen liiallistakin nokkeluutta myöten, mutta shown varastaa tyystin mocap-tekniikan avulla aiemminkin (Sormusten herrojen Klonkku, King Kong ja uuden Apinoiden planeetan synty -elokuvan Caesar) huikeisiin suorituksiin kyennyt Andy Serkis. Serkisin paksulla skottiaksentilla kiukkuisesti kiroileva ja herkullisia solvauksia suoltava kapteeni Haddock on teknisestikin häikäisevä luomus, jossa yhdistyvät ilmeikkään näyttelijän persoonallinen tulkinta millintarkkoihin yksityiskohtiin aina ihokarvoista krapulahikeen. Daniel Craig tekee myös vahvaa työtä tarinan nemesiksenä, herra Sakarinina, jolloin Nick Frostin ja Simon Pegin Interpolin pöhköpoliisit Dupond ja Dupont jäävätkin koomisina sidekickeina sovinnolla kulisseihin. Myös metka Milou-koira on onnistuttu animoimaan ehdottoman eläväiseksi.

Ohjaajan vakisäveltäjän John Williamsin score on kekseliäs yhdistelmä vanhan ajan seikkailuteemoja yhdisteltynä kikkailevampiin nuottikulkuihin, joita saatiin kuulla jo maestron musiikissa Spielbergin elokuvaan Ota kiinni jos saat (Cath Me If You Can, 2002).

Yhteenveto
Viiden tähden viihdettä.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016