Trilogy of the Dead
Jari Tomppo, To, 12/08/2004 - 00:00

Elokuva:


George A. Romeron legendaarinen zombitrilogia johon kuuluvat vuonna 1968 valmistunut Romeron debyyttielokuva Night of the Living Dead, vuonna 1978 valmistunut Dawn of the Dead sekä trilogian vuonna 1985 täydentänyt Day of the Dead julkaistiin Suomessa ensimmäisten K-18 -elokuvien joukossa pian vanhan videolain siirryttyä historiaan runsaat kolme vuotta sitten. Nyt elokuvat on julkaistu uudelleen Future Filmin toimesta näyttävässä neljän DVD:n boksissa, jonka nimeksi on annettu Trilogy of the Dead. Tällä kerralla elokuvista löytyy alkuperäisen monoäänen lisäksi myös DD 5.1 -ääniraidat ja mikä merkittävintä sarjan ensimmäisestä elokuvasta on lopultakin mukana alkuperäinen vuoden 1968 versio kolme vuotta sitten julkaistun hirvittävän "30th Anniversary Editionin" sijasta.


Tarkemmat esittelyt paketin elokuvista ohessa.


Night of the Living Dead:


George A. Romeron legendaarisen debyyttielokuvan ensi-illasta ehti todellakin kulua peräti 36 vuotta ennen kuin elokuva lopultakin julkaistiin suomalaisille leffaharrastajille alkuperäisessä muodossaan. Tämä pienellä budjetilla amatöörivoimin tehty mustavalkoinen elokuva on toiminut esikuvana ja innoittajana lukemattomille elokuville.


 


Night of the Living Dead ei voi ylpeillä monimutkaisella juonella - päinvastoin -tarina on äärimmäisen simppeli: Jostain selittämättömästä syystä kuolleet ovat nousseet henkiin ja vaeltelevat ympäriinsä ahnehtien ravinnokseen eläviä, jotka zombin pureman saatuaan muuttuvat itsekin ihmislihaa himoavaksi kummajaiseksi. Elokuvassa seurataan pienen ihmisjoukon pyrkimyksiä löytää turvapaikka hylätystä maalaistalosta.


Night of the Living Deadin synkässä tarinassa on vielä vuosikymmeniä valmistumisensa jälkeenkin jotain mieltä kiehtovaa, olkoonkin, että elokuvan näyttelijäsuoritukset ovat amatöörimäisiä ja erikoistehosteet vieläkin amatöörimäisempiä. Pienen muista eristyksissä olevan ihmisjoukon kamppailua alati kasvavaa elävien kuolleiden armeijaa vastaan kuvataan purevan terävällä otteella. Ihmisjoukon selviämisen suurimmaksi esteeksi muodostuvat kuitenkin ihmislihaa ahmivien kammotusten sijasta ryhmän sisäiset ristiriidat, kuten traagisen usein isoissa kriisitilanteissa käy. Kasvottoman zombiarmeijan voi halutessaan nähdä kulloinkin ajankohtaisen massahysterian vertauskuvana. Hakematta tulee mieleen alkuperäisen elokuvan valmistumisen aikohin USA:n kahtiajakanut suhtautuminen Vietnamin sotaan, kansan syvien rivien niellessä poliitikkojen puheet vapaan maailman ja demokratian puolustamisesta samaan aikaan kun amerikkalaispoikia tapatettiin imperialistisen pullistelun nimissä viidakoissa.


Dawn of the Dead:


"When there's no more room in hell the dead will walk the earth"


Kymmenkunta vuotta Night of the Living Dead - elokuvan jälkeen George A. Romero palasi zombiaiheen pariin. Vuonna 1978 tehty Dawn of the Dead on jopa kuuluisaa edeltäjäänsä synkempi ja lohduttomampi painajainen maailmasta jossa ihmislihalle persot elävät kuolleet ovat taas liikekannalla.


 


Tästäkin elokuvasta on julkaistu useita eri tavalla leikattuja versioita, sillä elokuvan alkuperäistä versiota uhattiin huonomaineisella X-Rated -leimalla, jonka pelossa Romero kieltäytyi antamasta elokuvaansa tarkastettavaksi. Tämä johti kuitenkin vaikeuksiin elokuvan levittämisen kanssa isompien jakeluyhtiöiden  kieltäytyessä ottamasta tarkastamatonta elokuvaa jakeluun ja pienempiä jakelijoita taas pelotti elokuvan pitkähkö kesto. Näiden paineiden takia elokuvasta tehtiin lopulta erilaiset versiot USA:n ja Euroopan markkinoille. USA -versio on pidemmästä kestostaan huolimatta vähemmän väkivaltainen kuin Dario Argenton kokoama huomattavasti verisempi euroversio. Future Filmin julkaisema DVD -boksi sisältää Romeron alkuperäisen 139 -minuuttisen elokuvan lisäksi bonuslevyllä Argenton 113 -minuuttisen eurooppalaisen version joka tunnetaan myös nimellä Zombie.


Dawn of the Deadin kuvaamassa lopun ajan painajaisessa pieni ihmisjoukko linnoittautuu autioituneeseen ostoskeskukseen, jossa heidän ulottuvillaan on kaikki modernin maailman tarjoamat kulutushyödykkeet. Valitettavasti ostoskeskus houkuttelee myös zombeja ruokapöytään ja eloonjäämisestä muodostuu huikea kamppailu, jossa zombeja suuremmaksi uhaksi nousevat taas kerran ihmisten keskinäiset välienselvittelyt. Kiehtovaa on verrata Romeron ja Argenton kokoamien versioiden eroja. Herrat ovat valinneet täysin erilaiset näkökulmat samaan aineistoon. Siinä missä Romeron ote on huomattavan satiirinen, luottaa Argento enemmän brutaalin väkivallan ja suoran toiminnan tehoon. Toki Romeron versiokin sen verran karua väkivaltaa sisältää, että K18 - leima on täysin paikallaan. Itse pidän enemmän Romeron versiosta, mutta epäilemättä totisemman toiminnan ystäviä miellyttää myös Argenton tarjoamat verikekkerit.


Koska jostain on levinnyt huhu että tämä DVD olisi kulkenut brittisensuurin saksien läpi, lienee paikallaan nyppäistä mokomalta ankalta siivet. Elokuvan molemmat versiot ovat levyllä täysin leikkaamattomina ja brittilevyltä puuttuvat kuusi sekuntia ovat mukana tässä julkaisussa.


Day of the Dead:


"Once again the dead have their day"


17 vuotta Night of the Living Dead -elokuvan jälkeen George A. Romero palasi vielä kerran elävien kuolleiden pariin ja ohjasi näillä näkymin viimeisen osan zombitrilogiaansa. Tosin tuoreimmat huhut tietävät kertoa Romeron suunnittelevan vielä tarinaan jatko-osaa nimeltä Land of the Dead.


 


Elävät kuolleet ovat vallanneet maailman mutta kourallinen ihmisiä on onnistunut piiloutumaan hylättyyn ohjussiiloon. Sotilaista ja tiedemiehistä koostuva ryhmä pyrkii löytämään ratkaisun ihmislihaa ahnehtivien zombien taltuttamiseksi mutta jälleen kerran ryhmän yhteishenki ryhtyy rakoilemaan aiheuttaen ulkoista uhkaa suuremman vaaran ryhmän selviämiselle. Ei liene vaikea arvata kumman osapuolen toimenpiteet syöksevät koko ryhmän tuhon partaalle.


Tutulta kuulostavalta juonesta huolimatta Romero onnistuu pitämään katsojan otteessaan koko elokuvan ajan, vaikkei juonessa zombitrilogian aikaisemmat osat nähneelle mitään uutta olekaan. Tällä kertaa tarinan painopiste on kuitenkin selkeästi eristyksissä olevan ryhmän sisäisen jännitteen kiristyminen ulkoisen uhan muodostamassa paineessa.


Aikaisemmista osista tutut nälkänsä ohjaamina ympäriinsä vaeltelevat elävät kuolleet toki saavat runsaasti ruutuaikaa tässäkin elokuvassa ja Tom Savinin erikoistehosteet ovat jopa hurjemmat kuin Dawn of the Dead -elokuvassa. Ei heikkovatsaisille.

Kuva:


Night of the Living Dead:


Elokuvan mustavalkoinen kuva on DVD:llä alkuperäisellä 1,33:1 kuvasuhteella. Kuva on kauttaaltaan pehmeähkö, mutta yli 30 vuotta vanhaksi mustavalkoiseksi pikkubudjetin elokuvaksi kuvan laatu on kuitenkin hyväksyttävä.


Dawn of the Dead:


George A. Romeron amerikkalainen versio on levyllä alkuperäisellä kuvasuhteellaan (1,85:1), mutta ei kuitenkaan anamorfisessa muodossa. Kuvan värisävyt ovat lievästi haalistuneen oloiset ja kuva on pehmeähkö. Kohinaa tai pikselöitymistä kuvassa ei häiritsevässä määrin esiinny ja mustan sävyt toistuvat kelvollisesti.


Bonuslevyltä löytyvä Dario Argenton eurooppalainen versio ei kuvan puolesta ole aivan samaa tasoa kuin Romeron versio. Kaiken lisäksi jostain syystä levyllä julkaistu euroversio on pan & scannattu wanhanaikaisen TV:n 1,33:1 kuvasuhteelle, mikä taatusti aiheuttaa nurinaa alkuperäistä kuvasuhdetta kunnioittavien harrastajien keskuudessa. Allekirjoittanut yhtyy nurinaan.


Day of the Dead:


Kannessa ilmoitetun 1,33:1:n sijasta Day of the Deadin kuvasuhde on ei-anamorfinen 1,85:1 eli sama kuin aikaisemmassakin julkaisussa. Värit eivät ole pahasti haalistuneet, kuva on suhteellisen terävä ja kuvan kontrasti on hyväksyttävää luokkaa. Ei mitään referenssimateriaalia, mutta tämän kanssa pystyy elämään.

Ääni:


Night of the Living Dead:


Alkuperäisen monoraidan lisäksi levyllä on 5.1 -kanavainen Dolby Digital -ääniraita, joka ei kuitenkaan tarjoa kovinkaan kummoista herkkua kotiteatteriurheilijalle. Jotenkin tämän elokuvan kohdalla monoraita tuntuu oikeammalta valinnalta ja se toistaa elokuvan dialogin riittävän selkeästi.


Dawn of the Dead:


Elokuvat on tallennettu Dolby Digital 2.0 - äänellä. Kummankin version ääni on selkeästi alkuperäistä monoa, josta on turha hakea sen enempää tilavaikutelmaa, dynamiikkaa kuin bassomurinoitakaan. Dialogi kuulostaa matkaradiomaisen tunkkaiselta, mutta siitä saa kuitenkin kohtalaisesti selvää. Pidemmässä versiossa vaihtoehtona on myös 5.1 -koodattu Dolby Digital -raita, joka ilmeisesti on tehty niitä kotiteatteriharrastajia varten, jotka eivät kelpuuta kokoelmiinsa kuin 5.1 -ääniraitoja. Mitään mainitsemisen arvoista parannusta tämä monikanavainen ääniraita ei tässä tapauksessa tuo ja ainakin itse pidän monoraitaa tässä tapauksessa oikeampana valintana.


Dario Argenton eurooppalainen versio vetää musiikin suhteen pidemmän korren lähinnä musiikista vastaavan italialaisen Goblin -yhtyeen ansiosta. Geroge A. Romeron USA -version musiikki kuulostaa tavanomaiselta kauhuleffan taustamusiikilta jonka kuvaamiseen soveltuu paremmin joku muu termi kuin omaperäinen.


Day of the Dead:


Levyllä on kaksikanavainen surroundkoodattu Dolby Digital ääni, mutta monoahan tämä selkeästi on kuten alkuperäinenkin. Minkäänlaista tilavaikutelmaa levyltä on turha hakea, sillä surroundkanava pysyy mykkänä. Dynamiikkaa levyltä kuitenkin löytyy kohtalaisesti ja yllättäen ääniraita tuntuu sisältävän myös kohtuudella matalia taajuuksia. Dialogi on selkeää ja elokuvaa pystyy seuraamaan helposti myös ilman tekstitystä. Tämäkin elokuva on katsottavissa Dolby Digital 5.1-ääniraidan kanssa, mutta mitään erinomaista parannusta monikanavainen ääniraita ei tähänkään elokuvaan tuo.


John Harrisonin elokuvaan säveltämä musiikki on varsin tavanomaista 80 -lukuista syntikkavingutusta joka tekee tehtävänsä ja onnistuu ajoittain jopa rakentamaan jännittäviä tunnelmia mutta ei kuitenkaan jäänyt mieleeni mitenkään elämää suurempana musiikkielämyksenä.

Lisämateriaali:


Neljä DVD-levyä on paketoitu tyylikkääkseen pahvilaatikkoon, jonka sisätaskusta löytyy värikäs englanninkielinen vihkonen, joka lyhyesti esittelee elokuvat ja niiden tekijät.


Leijonanosan lisämateriaalista vie paketin neljännelle levylle sijoitettu runsaan tunnin mittainen dokumentti, mutta myös elokuvalevyille on sijoitettu hieman materiaalia.


Night of the Living Dead:
Muutaman kuvan kuvagallerian lisäksi levyltä löytyy Night of the Living Dead -elokuvan traileri.


Dawn of the Dead:
Elokuvalevylle on tallennettu leffan traileri, muutamia TV-mainoksia, radiomainos ja kuvagallerioita.


Day of the Dead:
Täältä löytyy leffan lisäksi 20 -minuuttinen Behind the scenes -dokumentti, jossa seurataan elokuvan kuvauksia, haastatellaan tekijöitä ja kerrotaan tarinan taustoista. Levyllä on myös elokuvan traileri, muutaman kuvan kuvagalleria sekä muutaman tekstiruudun verran informaatiota George A. Romerosta ja Tom Savinista. Erityisen hykerryttäviä ovat otokset zombikohtauksen kuvaustauolta. joissa lauma eläviä kuolleita pureskelee omenaa ja juo tuoremehua.


Bonusdisc of the Dead:
Bonuslevyltä löytyy perusteellinen Document of the Dead, 63 - minuuttinen kattava dokumentti Dawn of the Dead -elokuvan taustoista ja tekemisestä. Dokumentti tarjoilee niinikään mielenkiintoista tietoa George A. Romeron urasta sisältäen riemastuttavia näytteitä Romeron uransa alkupuolella tekemistä nykyvinkkelistä katsottuna jokseenkin koomisista TV -mainoksista. Erikoistehostemies Tom Savini saa myös ansaitsemansa tunnustuksen työstään samalla kun pääsemme kurkistamaan, kuinka eräät elokuvan vatsaakääntävistä kohtauksista on toteutettu.


Lisäksi bonuslevyllä on kaksi saksankielistä traileria Zombie (Dawn of the Dead) -elokuvasta sekä tavanomaiset Night of the Living Dead ja Day of the Dead -trailerit.


Raivostuttavasti trilogian widescreen-kuvalla varustetuissa elokuvissa tekstitys on sijoitettu siten, että laajakuvaisella näyttölaitteella katsottaessa alempi tekstitysrivi jää näkemättä. Boksin sisältämä lisämateriaali puolestaan on tarkoitettu vain englannintaitoisille.

Yhteenveto:


Tämä kolmen elokuvan ja dokumentin paketti tarjoaa yhteensä yli kahdeksan tunnin annoksen George A.Romeroa zombielokuvien ystäville. Elokuvat esitetään kutakuinkin niin hyvällä kuvalla kuin on mahdollista, eikä äänenlaadussakaan pahempaa valittamista ole. Ja koska tämä on ensimmäinen kerta kun Night of the Living Dead on julkaistu alkuperäisessä muodossaan Suomessa, riittää jo se nostamaan paketin hinta-/laatusuhteen kirkkaasti hyvän puolelle ja tekemään tästä suositeltavan hankinnan zombieviihteen ystäville.

Kuvasuhde: 
1,85:1
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
4
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Arvostelu on tehty Future Filmin toimittaman arvostelukappaleen pohjalta.
Ääni: 
Dolby Digital 2.0 Mono, Dolby Digital 5.1
Sensuuri: 
leikkaamaton
Bonukset: 
- Document of the Dead (63 min) - Trailereita, TV-mainoksia, radiomainos - Kuvagallerioita - Biografioita
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016