Alkuperäinen nimi: 
Turbo
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2013
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
96
Turbo
Jussi U. Pellonpää, Ke, 16/10/2013 - 00:00

Elokuva
Ihka normi nilviäinen, nimeä Turbo totteleva etana Theo (Ryan Reynolds), haaveilee vauhdista ja kisaamisesta Indy 500 -ajoissa. Katukaaharin ahtimeen imaisun seurauksena etanan DNA:han sekoittuu ilokaasua ja tämä saa supervoimat. Vastaansa tuunattu Turbo saa vilunkiin taipuvaisen kilpakuskin Gasin (Bill Hader), mutta veljensä Chetin (Paul Giamatti), ihmisystävänsä Titon (Michael Peña) ja uuden varikkojenginsä avustamana kotilo kiitää loppusuoralle voittaakseen paitsi kisan, myös omat pelkonsa.

Yksi Pixarin ja Blue Sky Studiosin kovimmista kilpailijoista, Dreamworks, pukkaa tasaiseen tahtiin valkokankaille kunnon budjeteilla duunattuja ”piirrettyjä”, mutta kuten muillakin animaatiotehtailla, määrä ei koskaan korvaa laatua. Ohjaajana ensikertalaisen David Sorenin Turbo on Vin Dieseliä polttoaineenaan käyttävien Fast & Furious -kaahauskuvien inspiroima kokoperheen animaatio, mutta niin tarinaltaan kuin toteutukseltaankin vain keskitasoa.

Vauhtia, väriä ja mekkalaa toki piisaa siinä määrin runsaasti, että pikkuväki jaksaa koko kaahauksen kivutta katsella, mutta aikuisemmalle katsojalle vitsejä on niukalti, vaikka etiketin mukaan monia kohtauksia onkin lainailtu lukuisista eri menestyselokuvista. Hymyjä synnyttävät lähinnä etanoiden tavat hyötykäyttää normaaleja kulutushyödykkeitä, samaten kuin musaraidalla kaikuvien alleviivausbiisien muutamasti nappiin osuva ajoitus. 3D ei tuo tohinaan juurikaan lisäarvoa, sillä kisailukohtauksissa on muutenkin talla pohjassa koko ajan. Oheistuotteita ralliraita on tuottanut markettien hyllyille suuren kasan ja saipa se myös oman nimikkosarjansa Netflixiin, nimeltään Turbo: F.A.S.T.

Ääninäyttelijät ovat ison luokan tuotantoyhtiön standardien mukaisesti laatusakkia: Ryan Reynoldsin Turbossa on nuoruuden intoa ja uhmaa, eikä mikään elokuva, jossa aina varma Paul Giamatti saa raivarin, voi olla kokonaan huono. Turbon tallikavereina läppää ja riimejä paiskovat mm. Snoop Dogg (Softis), Samuel L. Jackson (Piiskuri), Michelle Rodriquez (Paz) ja Maya Rudolph (Bööna). Ansaitsemattomasti aliarvostettu huippukoomikko Bill Hader irrottelee kieron Gasin roolissa, ja etanoiden ihmissponsoreina kuullaan vahvalla aksentilla lässyttäviä Michael Peñaa ja latinosivareiden vakionaamaa Luis Guzmánia. Taustalla meuhkaavat myös Richard Jenkins ja maailman ärsyttävin komeljanttari Ken Jeong.

Suomidubbauksen takana tuntuu leffasta toiseen olevan aina samat äänet, sillä Turbonkin taustalla pölisevät mm. Petrus Kähkönen (Turbo), Tuomas Uusitalo (Tito), Jukka Rasila (Piiskuri), Pasi Ruohonen (Gas), Reino Nordin (Softis) ja Santtu Karvonen (Luisu). Popparipuolelta ääneen päästetään Arttu Wiskari (Chet) ja Kristiina Wheeler (Paz).

Yhteenveto

Peruspullaa koreissa kuoseissa lapsiperheille tarjoileva animaatio.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016