Alkuperäinen nimi: 
Tyttö nimeltä Varpu
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2016
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
100
Tyttö nimeltä Varpu
Jussi U. Pellonpää, To, 22/09/2016 - 00:00

Elokuva
11-vuotias Varpu Miettinen (Linnea Skog) joutuu salailemaan perhe-elämäänsä ratsastuskavereiltaanki, sillä äiti Sirulla (Paula Vesala) on ongelmia enemmän kuin hän jaksaa kantaa. Nainen kun romahtaa täysin kun autokoulun inssi ei mene läpi kolmannellakaan kerralla ja käyttäytyy muutenkin kuin pieni lapsi. Arki jääkin pitkälti Varpun hoidettavaksi, vaikka asetelman pitäisikin tietenkin olla täysin päin vastoin. Isäänsä Ilmaria Varpu ei edes muista, mutta on äidltään kuullut tämän asuvan yhä Oulussa, joten yhtenä päivänä, kun kaikki tuntuu kaatuvan niskaan, hän päättää lähteä matkalle selvittämään asiat kertaheitolla.

Oscar-ehdokkaanakin olleen lyhytelokuvan Pitääkö mun kaikki hoitaa? (2012) ohjanneen Selma Vilhusen debyyttipitkä, Tyttö nimeltä Varpu, on harvinaisen valmis esitys, herkkä ja traaginenkin kasvukertomus, jonka päälaelleen käännetty lähtökohta tuo mukaan myös mukavan pakotonta huumoria, vaikka pääpaino onkin välillä rumallakin draamalla. Vilhunen saa paljon näyttelijösitään paljon irti, josta suurin kiitos menee ohjaajan omalle käsikirjoitukselle, joka on ajateltu ja turhuuksia viiisaasti välittelevä esitys. Sen ihmiset ovat aitoja, vaikkakin viallisia, mutta ihka oikeita yhtä kaikki. Kaiken keskiössä on kauniisti kirjoitettu tarina lapsen pyyteettömästä rakkaudesta vanhempiaan kohtaan, olivat nämä sitten millaisia tahansa.

Siinä missä Paula Vesala on varsin vakuuttava äitinä, Linnea Skogin Varpu on koko elokuvan dynamo ja sydän. Erinomaisen hallittu ja kokonaisvaltainen roolityö kantaa elokuvan vaivatta yli paikoin hittaan kerronnan ja kauempana vaanivan sudenkuopan. Eikä taso laske sivurooleissakaan, sillä niin Niina Sillanpää, Outi Mäenpää, Santtu Karvonen kuin Jukka Rasilakin tekevät hyvää työtä. Eritysimaininnan ansaitsevat myös Antti Luusuaniemi ja varsinkin Lauri Maijala Oulussa asuvina Ilmareina.

Yhteenveto
Esikoiselokuvaksi Tyttö nimeltä Varpu on varmaotteinen ja ajateltu esitys, joka lupaa Selma Vilhuselle hyvää tulevaisuudessa, mutta sen todellinen ansio on ollut löytää Linnea Skogin tasoinen lapsinäyttelijä, jonka kohdalla ei ole lainkaan liioiteltua sanoa, että tähti on syttynyt.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016