Alkuperäinen nimi: 
U-571
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2000
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
K15
Kesto: 
111
U-571 (Special Edition)
Jari Tomppo, Ma, 30/08/2004 - 00:00

Elokuva:


"The skipper always knows what to do, even when he doesn't."


Kuulin taannoin että vanha kunnon Korkeajännitys -sarjakuva elää vieläkin joskin reilun parinkymmenen vuoden takaisista huippuajoista levikki on pudonnut murto-osaan. Allekirjoittanut tutustui kyseiseen joka kodin kulttuuriaarteeseen noin neljännesvuosisata sitten ja muistikuvieni mukaan lähes jokaisessa lehdessä teemana oli miten tavalliset jannut kiperässä paikassa muuttuvat supersankareiksi jotka paljain nyrkein pistävät halki poikki ja pinoon pataljoonan verran häijyjä natsisotilaita hilpeitä vitsejä heitellen. Tästä samasta teemasta ammentaa aineksensa muutaman vuoden takainen Jonathan Mostowin ohjaama toimintapaketti U-571.


Eletään toisen maailmansodan aikaa, Saksan sukellusvenearmada kylvää Atlantilla tuhoa Liittoutuneiden laivastoa kohtaan eikä edes vihollisen radioviestien kuuntelu onnistu saksalaisten käyttämän tehokkaan Enigma-viestinsalauslaitteen takia. Kun saksalainen U-vene ajelehtii vaurioituneena Atlantilla päättävät amerikkalaiset iskeä ja lähettävät oman sukellusveneensä saksalaiseksi pelastusalukseksi naamioituneena sieppaamaan Enigmaa. Näistä aineksista saadaan aikaiseksi kohtuullisen toimiva ja viihdyttävä vajaan parin tunnin toiminta-annos.


Taas kerran Hollywood muokkaa historiaa paremmin kohdeyleisölleen sopivaksi. Onneksi tämän tupla-DVD:n kakkoslevyltä löytyvät dokumentit edes yrittävät kertoa miten asiat todellisuudessa etenivät ja kuka Enigman sieppasi. Jokainen sukellusvene-elokuvan tekijä törmää väistämättä myös siihen että elokuvaa verrataan alan ylittämättömään mestariteokseen, Wolfgang Petersenin suurenmoiseen Sukellusvene U-96:n. Tarkkaan on Mostowkin Petersenin elokuvaa katsonut, monet kohtaukset ovat kuvakulmia myöten mallinnettuja tarkoin esikuvansa mukaisiksi. Mistään imitoinnista ei kuitenkaan ole kyse sillä U-571 on aivan eri genren elokuva kuin Sukellusvene U-96, joka on kertomus sodan vaikutuksesta ihmisiin. U-571 on suoraviivaista testosteronin makuista korkejännitystoimintaa jossa ei liikoja keskitytä ihmiskuvaukseen, vaikka tarinaan onkin ympätty mukaan amerikkalaisessa sotaelokuvassa lähes pakollinen kasvukuvaus, kohteena tällä kertaa Matthew McConaugheyn näyttelemä Andrew Tyler, jonka pitää kasvaa ihmisenä ja sotilaana ennenkuin hän on kelvollinen saamaan oman laivan komennettavakseen. Miten tämä kasvu sitten ilmenee, sitä sopii pohtia.


U-571:n voima on jossakin muualla kuin suurenmoisissa näyttelijäsuorituksissa, varsinkin kun keskeisistä rooleista löytyy Bill Paxtonin ja Matthew McConaugheyn kaltaisia kakkosnelosen karisman omaavia kykyjä. Konemestarina nähtävä Harvey Keitel on taas kerran elokuvan karismaattisin hahmo. Aikuisrokkari Jon Bon Jovi tekee aivan kelvollisen roolisuorituksen luutnantti Pete Emmettinä.





Kuva:


Vaikka U-571 ei elokuvallisilla ansioillaan Sukellusvene U-96:ta haastakaan, näkyy elokuvien välillä kuluneen 20 vuoden aikana tapahtunut tekninen kehitys kuvassa. U-571:n anamorfinen cinemascope -kuva on huippuluokkaa lähes joka osa-alueella. Jopa sukellusveneen huonosti valaistuissa sokkeloissa kuva pysyy terävänä. Väreissä ei ole huomauttamista ja myös vauhdikkaasti leikatuissa toimintajaksoissa kuva pysyy virheettömänä. Tosin muutamassa vauhdikasta toimintaa sisältävässä yökuvassa on havaittavissa kuvan lievää elämistä.


Kuten jo mainitsin elokuvan visuaalinen ilme seurailee melko tarkkaan Sukellusvene U-96:sta tutuksi tullutta ilmaisua. Ymmärrän kyllä että sukellusveneen sisätilat rajaavat käytössä olevia kuvakulmia, mutta muutamat kohtaukset on rakennettu suorastaan kiusallisen tarkasti esikuvan mukaan.





Ääni:


USA -levyltä löytyvä dts -ääniraita on jätetty pois tältä Skandinavian painokselta. 5.1 -kanavainen Dolby Digital ääniraita on kuitenkin erinomaista tasoa. Kun jenkkilevykin sattuu hyllystäni löytymään vertailin ääniraitaa niin USA-version dts-raitaan kuin myös saman julkaisun DD 5.1 -raitaan. Mitään mainitsemisen arvoisia eroja en ääniraidoista löytänyt, joten tässä tapauksessa dts-ääniraidan puuttumisesta ei kannata huolestua. DD 5.1 -raita luo kotiteatteriin erinomaisesti sukellusveneen tilavaikutelman. Dialogi toistuu selkeästi ja syvyyspommien räjähdykset tuntuvat selkäytimessä saakka mikäli subbari vain pysyy menossa mukana. Niinikään surroundkanavia hyödynnetään elokuvassa hienosti. Dynamiikkaakin ääniraidalla on melkoisesti. Kaikin puolin laadukas esitys.





Lisämateriaali:


U-571 on julkaistu pohjoismaissa kahtena eri versiona. Arvostelun kohteena on kahden DVD:n Special Edition. Ykköslevyltä löytyy elokuvan lisäksi ohjaajaan kommenttiraita. Sukellusvenefriikiksi osoittautuva Jonathan Mostow kertoo innostuneesti niin elokuvan taustoista kuin myös tarinan innoittajana olleista tositapahtumista. Levyllä on myös elokuvan traileri ja TV-mainos.


Julkaisun kakkoslevy tarjoaa toisen maailmansodan aikaisesta sukellusvenetoiminnasta kiinnostuneille runsaasti mielenkiintoista aineistoa. USA:n laivaston arkistoista on saaatu käyttöön toisen maailmansodan aikaista arkistomateriaalia jota esitellään kolmeminuuttissessa pätkässä Capturing the U-505 joka nimensä mukaisesti kertoo miten saksalainen sukellusvene U-505 kaapattiin. Britain Captures the U-110 -dokkarissa Jonathan Mostow haastattelee Enigmaa sieppaamassa ollutta David Balmea joka kertoo miten tämän elokuvan kuvaamat tapahtumat todellisuudessa tapahtuivat. Inside the Enigma -dokumentissa kryptausasiantuntija David Khan kertoo Enigma-laitteesta ja siitä miten saksalaiset sodan aikana sitä hyödynsivät. Jonathan Mostow haastattelee dokumentissa A Submariner's World War II Experience U-571:n teknisenä neuvonantajana toiminutta vara-amiraali Patrick Hannifinia joka kertoo mielenkiintoisia sisäpiirin tietoja toisen maailmansodan sukellusvenetoiminnasta.


Myös U-571:n taustoista kiinnostuneille on tarjolla runsaasti aineistoa. HBO Spotlight on Location: Making of U-571 on tavanomainen vajaan vartin taustadokkari, jossa puheenvuoron saavat ohjaajan lisäksi näyttelijät ja muut taustahahmot. Teknisemmän näkökulman kuvauksissa käytetyn sukellusveneen tekemiseen tarjoaa dokumentti Making U-571. 12 -minuuttisessa Matthew McConaugheyn haastattelussa elokuvan tähti kertoo kokemuksiaan elokuvan teon tiimoilta. 9 -minuttisessa yhteishaastattelussa samasta aiheesta tarinoivat Bill Paxton ja Jon Bon Jovi. 14 -minuuttinen B-roll tarjoaa pätkiä elokuvan kuvauksista.


Vaikka kakkoslevyn alussa pakkosyötetään copyright-varoitukset kaikilla pohjoismaisilla kielillä ei oheismateriaalia ole kuitenkaan lokalisoitu vaan se on tarkoitettu vain sujuvasti englantia kuunteleville. Jopa R1-levyltä löytyvä englanninkielinen tekstitys joka olisi mahdollistanut dokumenttien katsomisen vaikka kuullun ymmärtäminen ei olekaan huippuluokkaa on jätetty pois skandinaaveilta. Itse elokuva on tekstitetty pohjoismaisilla kielillä ja tekstityksen saa halutessaan kokonaan pois.





Yhteenveto:


U-571 on sujuvaa korkeajännitysviihdettä jossa siloposkiset sankarit ovat hyviä ja saksalaiset yksioikoisesti pahoja. Ei tosikoille eikä historiallisten tosiasioiden vääristelystä hermostuville. Meille muille tämä levy tarjoaa vajaan parin tunnin annoksen aivotonta toimintaa laadukkaalla kuvalla ja äänellä. Tupla-DVD:ltä löytyy koko lailla kiinnostavaa oheismateriaaliakin.

Kuvasuhde: 
2,35:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
2
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Arvostelu julkaistu aikaisemmin Moviezine Freax:issa
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Bonukset: 
- Kommenttiraita - Traileri - TV-mainos - HBO Spotlight on Location - US Naval Archives: Capturing the U-505 - Making U-571 - Inside the Enigma - Britain captures the U-110 - A Submariner's WW2 experience - Haastatteluja - B-Roll
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016