Alkuperäinen nimi: 
Unstoppable
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2010
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
104
Unstoppable - pysäyttämätön
Arto Lappalainen, To, 11/11/2010 - 00:00

Elokuva
Tavallinen aamu kiireisellä ratapihalla Pennsylvaniassa. Tavarajuna 777 riistäytyy inhimillisen mokan ja huonon tuurin seurauksena hallinnasta. Nopeasti käy ilmi, että kahdeksansadan metrin pituisen metallihirviön lastina on vaarallisia myrkkykemikaaleja ja se etenee miehittämättömänä kohti läheistä tiheästi asuttua kaupunkia. Ratahallinto ja viranomaiset yrittävät pysäyttää kasvavaa vauhtia kiitävän junan kaikilla kuviteltavissa olevilla keinoilla, mutta miljoonan tonnin rautajätti murskaa tieltään isommatkin esteet. 

Samaan aikaan vaimonsa asettaman lähetysmiskiellon takia veljensä luona punkkaava perheenisä Will Colson (Chris Pine) aloittaa työt rautatieyhtiön palveluksessa ja joutuu heti ensimmäisenä aamuna elämäntyönsä raiteilla tehneen veturinkuljettaja Frank Barnesin (Denzel Washington) pariksi. Kahden aikuisen tyttären yksinhuoltaja rakastaa työtään ja junia, mutta on siirretty säästösyistä jo eläkeputkeen. Will on puolestaan palkattu kokeneempien ja siten parempaa liksaa nostaneiden työntekijöiden tilalle samojen toimien seurauksena. Tämäkös hiertääkin heti kättelyssä kaksikon yhteistyön sujuvuutta. Erimielisyyksistään huolimatta Frank ja Will päättävät yhdistää voimansa ja laittaa henkensä peliin tajutessaan olevansa ainoa mahdollisuus pysäyttää juna ja estää vääjäämätön suuronnettomuus.

Tasaisella tahdilla vauhtia ja vaarallisia tilanteita annosteleva korkeaoktaaninen adrenaliinipistos Unstoppable - pysäyttämätön on konservatiivisia arvoja painottava umpiamerikkalainen sankaritarina, mutta toimintaleffan skenaariona sieltä hiukan todennäköisemmästä päästä. Todellisuuspohjaa onkin haettu vuonna 2001 sattuneesta tapauksesta, jossa kymmeniä vaunuja vetävä veturi karkasi ratapihalta Ohiossa ja pysähtyi vasta satojen kilometrien päässä. Varsinaiset lähtökohdat ovat modernissa toimintaklassikossa Speed - kuoleman kyydissä (1994), eikä edelleen upeasti kulkeva Pakojuna (1985) ole sekään kaukana vauhtia uhmaavien stunttien osalta. 

Perustrillerit Godsend (2004) ja Petollinen suhde (Deception, 2008) sekä vinhan Die Hard 4.0:n (2007) rustanneen Mark Bombackin käsikirjoitus etenee pisteestä a pisteeseen b rytinärallina, jossa kirkasotaiset sankarit uhrautuvat yhteisön puolesta 70-luvun katastrofielokuvien hengessä ja äijäenergialla kuin Rekkakuskit jäällä -sarjassa konsanaan.

Huippuammattilaisten käsissä Unstoppable - pysäyttämätön kiitää kuin luotijuna, vaikka parivaljakon Tony Scott-Denzel Washington viidentenä yhteisenä elokuvana siinä onkin samanlaista välityön makua kuin edellisessä, toimivassa ja tehokkaassa, mutta olemassaolonsa huonosti perustelleessa uusintaversiossa Kaappaus metrossa - Pelham 1 2 3 (2009). Tuotantoarvoiltaan korkealaatuinen ja tehosteiltaan ensiluokkainen lopputulos on kuitenkin kineettisesti rikas ja visuaalisesti yltäkylläinen ohjaajan muistaessa käyttää nyt malttia monesti turhankin silpuksi menneiden kuvasommitelmiensa kanssa. Hoviräätäleidensä, leikkaaja Chris Lebenzonin ja säveltäjä Harry Gregson-Williamsin, panoksen myötä lopputulos asettuu kuvan ja äänen osalta täyteläiseen balanssiin.

Star Trekin (2009) kapteenina vakuuttanut Chris Pine on jälleen mies paikallaan hiukan  vanhanaikaisemman kulkuneuvon komentosillan neuvokkaana märkäkorvana, joka vastahakoisesti joutuu suurien ratkaisujen eteen. Luonnollisesti leffan todellinen tähti on aina saletti Denzel Washington tuttuna  
suoraselkäisenä ja jämptinä päällystöveteraanina. Taustajoukoissa paineensietokykyään koettelevat mokkaunelma Rosario Dawson valvontakeskuksen fiksuna esimiehenä, monessa valkokaulusroolissa aikaisemminkin tavattu Kevin Dunn johtoportaan virkaintoisena byrokraattina ja itsensä tv-historiaan Kovan onnen kundin mahdottomana Randy-veljenä kirjoittanut nallekarhu Ethan Suplee tapahtumat liikkeelle laittavana ratatyöläisenä.

Yhteenveto
Veturimiehet heiluttaa rutiinilla, mutta Tony Scottin käsissä vauhtivuoro kulkee luotettavammin kuin VR.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016