Alkuperäinen nimi: 
Identity Thief
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2013
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
113
Väärät paperit
Jussi U. Pellonpää, To, 02/05/2013 - 00:00

Elokuva
Denverissä asuvan perheellisen pikkupomon Sandy Pattersonin (Jason Bateman) turvallinen elämä murentuu hetkessä, kun tilit painuvat rankasti miinukselle ja poliisi lyö raudat ranteisiin. Samaan aikaan Diana (Melissa McCarthy) pitää enemmän kuin hauskaa Floridan auringossa, höyläillen Sandyn nimellä hankittua luottokorttia kuin viimeistä päivää. Nyt Sandylla on viikko aikaa saada Diana kiinni ja kiikuttaa tämä toisella puolelle maata, mutta ammatikseen identiteettejä varastelevan puhekoneen raahaaminen vastoin tämän tahtoa pois seisovista pöydistä vaatii huijauksen tai pari.

Ronskin röyhkeällä komedialla Kaameat pomot (Horrible Bosses, 2011) piristänyt Seth Gordon jatkaa valitsemallaan tiellä elokuvallaan Väärät paperit, mutta sortuu Pomojen tapaan venyttämään juttua aivan turhan pitkään. Suurin syy epäonnistumiselle on kuitenkin komedioille elintärkeän sympaattisuuden ja toiminnan motiivien puute sekä henkilöhahmojen yksiulotteisuus. Laiskalla läpällä höystettyä kohelointia yritetään yhtenään ryhdistellä tyystin turhalla väkivallalla ja vallan eri genreihin kuuluvilla, typerän seksistisillä irtovitseillä.

Jerry Eetenin ja Graig Mazinin käsikirjoituksessa on kaukaisia kaikuja Martin Brestin mainiosta toimintakomediasta Keskiyön pako (Midnight Run, 1988), mutta Väärät paperit ei ikinä onnistu jäsentymään tarpeeksi napakaksi tai löytämään todellista tarkoitustaan. Hauskuus on harvassa, vaikka muutama hymyilyttävä kommellus mukaan mahtuukin, mutta kokonaisuus jättää kylmäksi, eikä keskushenkilöihin kykene millään samaistumaan.

Jason Bateman istuu sinällään passelisti piukkaan paikkaan joutuvana jokamiehenä, jonka on pakko lipsua liki jokaisesta periaatteestaan saadakseen henkilöllisyytensä takaisin. Mehevällä komedialla Morsiusneidot (Bridesmaids, 2011) läpi lyönyt Melissa McCarthy plagioi itseään rääväsuisena ja pahansisuisena kelmikkäänä, jolle mikään kierous ei ole liian törkeä. Omillaan taitavalta kaksikolta puuttuu kuitenkin yhteinen kemia, jota ilman ei paremmatkaan buddyleffat pärjää.

Sivurooleissa pyörähtävät epäkiitollisen kliseisissä rooleissa fyysisesti entisestään laajentunut Jon Favreau Sandyn kierona pomona, Morris Chestnut kimuranttia keikkaa tutkivana poliisina sekä Robert Patrick kumpaakin Sandya jahtaavana palkkionmetsästäjänä. Genesis Rodiguez ja Tip ”T.I.” Harris ovat kovaotteiset gangsterit, Jonathan Banks ilman kredittejä näiden psykopaatti pomo ja Amanda Peet Sandyn vaimo Trish.

Yhteenveto
Pikkutuhma ja aivan turhan kovaotteinen kertakäyttökomedia tulee ja menee jälkiä jättämättä.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016