Alkuperäinen nimi: 
A Most Violent Year
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2014
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
125
Väkivallan vuosi
Jussi U. Pellonpää, Pe, 01/05/2015 - 00:00

Elokuva
1981 oli väkivaltaisin vuosi New Yorkin historiassa, ja sen saa kokea myös rehellisen pelin nimeen vannova emigrantti liikemies Abel Morales (Oscar Isaac). Moralesin bisnes on lämmitysöljy ja suunnitelmana rakennuttaa oma terminaali East Riverille, mutta idean kehittymistä konkreettiseksi varjostaa Moralesin Standard Oilin säiliöautojen, jotka kuljettavat tuhansien dollarien arvosta öljyä joka päivä, väkivaltaiset ryöstöt. Samaan aikaan rikosaallon kanssa, Morales yrittää vaimonsa Annan (Jessica Chastain) ja lakimiehensä Andrew Walshin (Albert Brooks) avulla varmistaa riippumattoman tulevaisuutensa ja raapia kasaan maan ostoon vaadittavat 1,5 miljoonaa dollaria, myös kaupungin apulaissyyttäjä Lawrence (David Oyelowo) kiihdyttää tutkimuksiaan selvittääkseen, voiko Morales todella toimia nimensä velvoittamalla tavalla moraalisesti päivä päivältä likaisemmaksi ja julmemmaksi muuttuvassa liike-elämässä.

Vaikka Väkivallan vuosi on ohjaaja/käsikirjoittaja J.C. Chandorin vasta kolmas pitkä elokuva, mutta jo nyt miestä verrataan Sidney Lumetin ja Martin Scorsesen tapaisiin taitureihin niin tarinan kuvittajana kuin kertojanakin. Chandorin ura alkoi komeasti miehitetyllä bisnesjännärillä Margin Call (2011), jossa mm. Kevin Spacey, Jeremy Irons, Paul Bettany ja Stanley Tucci saivat eturivin paikoilta investointipankin työntekijöinä todistaa yhä päällä olevan finanssikriisin alkua. All is Lost (2013) tyylitteli tyystin eri keinoin ja eri genressä seuratessaan Robert Redfordin yksinäistä kamppailua raivoavaa merta vastaan.

Väkivallan vuosi on paitsi ajatuksekas läpivalaisu 30 vuoden takaisen liike-elämän kovista pelisäännöistä maailmassa, jossa järjestäytynyt rikollisuus oli mukana kaikessa, myös vahva ja syvältä kouraiseva tutkielma miehestä, joka yrittää kaikin keinoin tavoittaa Amerikkalaisen unelman, mutta myös säilyttää rehellisyytensä keskellä väkivaltaa ja joka puolelle lonkeronsa tunkevaa korruptiota. Chandorin käänteikäs ja fiksu draama laajenee kuvaaman paitsi bisnestä, myös perhettä, käsittelytavan muistuttaessa yhtä elokuvahistorian merkkiteoksista, Kummisetää ja sen jatko-osia, ja myös Shakespearen vallankäyttöä kuvaavia draamoja. Chandor ohjaa rauhallisesti puheliasta, mutta painavilla sanoilla höystettyä tarinaa, kulmikkaan kertomuksen kasvattessa jännitystään askel askeleelta. Väkivallan vuosi liikkuu em. Kummisedän linjoilla myös teknisiltä ratkaisuiltaan, Bradford Youngin fiksusti valaistujen ja väritettyjen kuvien kulkiessa Ron Patanen editoimina tyylikkäästi eteenpäin.

Vahvasti nousujohteista uraa tekevä Oscar Isaac (Drive (2011), Medusan perintö (2012), Inside Llewyn Davis (2013)) on Abel Moralesina elokuvan ankkuri ja katalyytti, kaiken keskus, joka matkaa maailmassa, jossa oikeudenmukaisuudella on yhä vähemmän tilaa. Yhtä lailla vahvan roolin tekee myös Jessica Chastain Abelin vaimona Annana, jonka pimeällä puolella operoivan perheen keinot voivat lopulta olla ainoat aseet alati väkivaltaistuvassa maailmassa. Parasta A-ryhmää edustavat myös David Oyelowo sinnikkäänä syyttäjänä sekä Albert Brooks Abelin ”gonsiglierina”, neuvonantaja Walshina. Alessandro Nivola on kilpailevan yrityksen kylmä pomo Peter Forente, Elyes Gabel myrskyn silmään joutuva rekkakuski Julian ja Catalina Sandino Moreno tämän sisko Luisa, sekä Jerry Adler juutalaisyhteisön tiukka rahahai Josef Mendellsohn.

Yhteenveto
Tiukka trilleri ja yksityisestä yleiseen kasvava moraliteetti, tarina vallasta, korruptiosta ja valinnoista. Yksi viime vuoden tyylikkäimpiä jännityselokuvia.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016