Alkuperäinen nimi: 
Vantage Point
Lajityyppi: 
Valmistusvuosi: 
2008
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
13
Kesto: 
91
Vantage Point - askeleen edellä
Pekka Lempinen, To, 20/03/2008 - 00:00

Elokuva
Joskus kävellessään elokuvasta pois, voi vain kuvitella, kuinka kokematon käsikirjoittaja on ollut päästäessään tekeleen valkokankaalle. Tällä kertaa Barry Levylle voidaan kuitenkin antaa pelkkä varoitus, vaikkakin Vantage Point - askeleen edellä on huono elokuva jopa ensikertalaiselle. Ja se on sääli, sillä elokuvasta todella näkee, että jotain uutta on yritetty tunkea väsähtäneeseen action-formaattiin. Aina eivät silti omintakeinen kerrontatyyli, ajankohtaiset aiheet tai nimekkäät näyttelijät pelasta elokuvaa. Vantage Point on siitä malliesimerkki.

Tapahtumat sijoittuvat terrorisminvastaiseen huippukokoukseen Espanjaan. Itse Yhdysvaltain presidentti (William Hurt) kunnioittaa tapahtumaa läsnäolollaan, mutta hänet ammutaan juuri aloittaessa puhettaan. Muutaman hetken päästä räjähtää pommikin. Tarvitaan salaisen palvelun rautaisen kokemuksen omaava agentti Barnes (Dennis Quaid) - jonka tökerösti näyttäen kerrotaan ottaneen luodin ennenkin pressan puolesta - hoitamaan homma kotiin. Apuna käytetään jenkkituristin (Forest Whitaker) kameraa, huimaa päättelykykyä, ja - ainakin viimeisestä takaa-ajokohtauksesta päätellen - kuolemattomuutta.

Vantage Point - askeleen edellä on todella hölmö elokuva. Se tuo mieleen krapulassa väännetyn 24-sarjan tuotantokauden, joka on väkisin puristettu 90 minuuttiin. Tarina sentään kerrotaan jokseenkin omalaatuisesti - vaikkakin Akira Kurosawa otti tyylin käyttöön jo Rashomonissa - mutta tämäkin on onnistuttu kääntämään itse elokuvaa vastaan. Kun yhden ihmisen näkökulmaa on seurattu parinkymmenen minuutin verran, siirrytään naurettavalla pikakelauksella takaisin lähtöruutuun, ja otetaan käyttöön toinen silminnäkijä. Kolmannen näkökulman kohdalla kuvaustyyli alkaa pännimään jo pahemman kerran, ja loppuun juoni lässäytetään vielä täysin naurettavalla autokaahauksella pikkukaduilla.

Näyttelijätyöskentely on vaatimattomasta perustasoon. Dennis Quaid on sympaattinen näyttelijä ja jokseenkin liiankin varma valinta väsyneeltä näyttävän Barnesin rooliin. Lostista tuttu Matthew Fox nähdään Barnesin nuorena aisaparina, mutta tarvitsee lisää elokuvarooleja saadakseen vakuuttavuutta hahmoihinsa. Ainoan todellisen loistosuorituksen antaa Forest Whitaker, joka tuntuu käsikirjoitukseen katsomatta antavan aina jotain, mistä nauttia.

Yhteenveto
Vantage Point on askeleen edellä ainoastaan kilpailijoitaan, kun vuoden huonoimpien elokuvien palkintoja jaetaan.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016