Alkuperäinen nimi: 
Vares - Huhtikuun tytöt
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2011
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
95
Vares - Huhtikuun tytöt
Jussi U. Pellonpää, Ke, 20/04/2011 - 00:00

Elokuva
Kaljojen ja kankkusten keskiössä elelevä turkulainen yksityisetsivä Jussi Vares (Antti Reini) on jälleen keskellä selkkausta, kun mies alkaa tutkia 15 vuotta vanhoja huhtikuisia katoamistapauksia toimittaja Ruuhion (Mikko Leppilampi) toimeksiannosta. Ainon, Teresan ja Kikan mystiset kohtalot osoittautuvatkin kuitenkin niin mielenkiintoisiksi, että Vares huomaa äkkiä olevansa tempaistuna juttuun kurkkuaan myöten. Samaan aikaan rannikkokaupunkiin saapuu palkkasoturi Tristan da Cunha (Taisto Oksanen), jolla on velka maksettavanaan liikemies Kurt Metolle (Mikko Reitala). Ökyjen kaapit ovat pullollaan luurankoja ja äkkiä Vareskin saa huomata olevansa porvariston hillitön harmi.

Solar Filmsin megahankkeen toisen elokuvan on ohjannut Lauri Törhönen, joka ei ole alkuunkaan kotonaan riuskaliikkeisen ja toimintaan satsaavan tarinan puikoissa. Samalla tuotantoyhtiön kellottamana sutaistu leffantynkä on jäänyt viimeistelemättömäksi ja huolimattomasti kasatuksi. Toki Törhönen ja leikkaaja Kimmo Kohtamäki saavat kuvat kuleksimaan, mutta kokonaisuutta vaivaa sarjatuotannon tuoma kiire ja tympeä hällä väliä-asenne: Kyllä kansa katsoo, onhan tämä Vares.

Ennen Kata Kärkkäisenä tunnettu Katariina Souri on käsikirjoittanut Reijo Mäen dekkarin automaatilla, lisäillyt tarinaan nykyhetkeen natsaavia tapahtumia vaalirahakohusta, mutta silpunnut taustat niin ohueiksi, että Huhtikuun tytöt kulkee kuin läpilukuna. Dialogi on harvinaisen puisevaa ja epähauskaa ja varsinkin loppuaan kohden kokonaisuus menettää sen vähäisenkin logiikkansa.

Ilman Antti Reinin rentoa renttukarismaa Vares - Huhtikuun tytöt jäisi pelkäksi pelleilyksi, liki pitäen parodiaksi tammikuussa ensi-iltansa saaneesta erinomaisen onnistuneesta Vares - Pahan suudelma -elokuvasta. Toinen parempaa päätyä edustava aspekti on Taisto Oksasen muikeasti murisema ammattisolttu, vaikka molemmilla alfauroksilla onkin painolastinaan hävettävän huonot herjat ja itsestäänselvyyksien toistaminen.

Sivuroolien vakkarinaamat eivät vakuuta tälläkään kerralla: Solar Filmsin pikkuprinssi Jasper Pääkkönen on oma ärsyttävä itsensä Kyypakkauksena, Eppu Salminen yhä ylinäyttelevä Luusalmi, Mikko Leppilampi mukarankka Ruuhio, Mikko Reitala kuin sarjakuvien ikävä öky ja Tuomas Uusitalo säälittävän spede ammattikonna Karvanoppa. Eikä mene naisillakaan hyvin: Riitta Viiperi on aivan kateissa femme fatale Sirkkuna, Marjaana Maijala pelkkä julkisivu poliittiselle broilerille ja paremmin dubbauksistaan tunnettu Susa Saukko raivostuttavan teennäinen rankkasuu-Lissu.

Yhteenveto
Elokuvien ja lasten tekemisessä pätevät samat säännöt: Hutiloimalla ei synny kuin sutta ja sekundaa.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016