Vares - Sheriffi
Jussi U. Pellonpää, Ke, 07/01/2015 - 00:00

Elokuva
Turkulainen, jaloviinan ja naisten yhteisvaikutuksesta usein ongelmiin joutuva yksityisetsivä Jussi Vares (Antti Reini) saa uuden toimeksiannon jäljittää vuoden takaisen kaksoismurhan tekijän, veriteon, joka on aiheuttanut renttudekkarille jo pitkään painjaisia. Mitä syvemmälle alamaailmaan Jussi laitapuolen hyvin tuntevan kumppaninsa Kyypakkauksen (Jasper Pääkkönen) opastuksella kaivautuu, sitä enemmän rikollisten hierarkiasta paljastuu outoja asioita. Ja kun lopulta selviää, että verisiä naruja vetelee vain yksi mies, myyttinen ja pelätty sheriffi, pääsee piru irti.

Saksanmaalla pitkän uran tv:n rikossarjojen ja -elokuvien parissa tehneen Hannu Salosen tuominen ohjaajaksi on tehnyt väsähtäneelle Vares -sarjalle hyvää, ja vaikkei Vares - Sheriffi mikään mestariteos genressään olekaan, eikä Salonen taikuri, muutos on kuitenkin suuri ja ennen kaikkea positiivinen verrattaessa esimerkiksi aiempia Vareksia ohjailleen Lauri Törhösen aikaansaannoksiin.

Peruskonsepti on toki sama ja juonenkulku Reijo Mäen suosituista dekkareista tuttu, jota tuetaan muutamalla ovelammalla käänteellä, Vareksen kommentoidessa tapahtumia lakoniseen tapaansa. Mutta juuri kun paikoin pirun hyvältä näyttävä leffa lähtee kunnolla liikkelle, nyykähdetään sarjan perisyntiin, yksinkertaisen typeriksi hahmotelluihin sivurooleihin, jotka luettuna ovat taatusti huvittaneet, mutta valkokankaalla aiheuttavat lähinnä myötänoloutta. Kaiken lisäksi näitä mörököllejä palkataan aina esittämään artikulaatioltaankin avuttomia appareita. Sama tympeä toisto näkyy Markus Selinin tuottamalle jatkumolle pakonomaisena kikkailuna kuvanopeuksilla.

Antti Reini rullaa roolinsa läpi pitkälti automaatilla, mutta sänkinen karisma ja olemus piisaavat kyllä yllättävän pitkälle, vaikkei sen suuremmin ponnisteluja vaadikaan. Aiempia osia enemmän nyt valkokangasaikaa saavan Jasper Pääkkösen Kyypakkaus toimii hyvin esiteltäessä alamaailman pelureita, joista eniten esille pääsevät elokuvan femme fatale Karoliina Blackburn hakkeri Millana, Jukka-Pekka Palo konnakunkku Shostakovitshina sekä Jukka Puotila pahisten baarin kummana kantapeikkona Sylvinä.

Siinä missä Ilkka Heiskanen jatkaa kiitettävästi suoraselkäisyyden perikuvana, komisario Hautavainiona, Jarmo Perälä ja varsinkin Miska Kaukonen ampuvat niin pahasti takaseinästä läpi Räihänä ja Koskenlaskijana, että kaikki kasaan saatu jännitys karkaa näiden mukana kuutamolle. Ilo on myös Vareksen sofistikoituneiden renttukavereiden, Luusalmen ja Alasen (Eppu Salminen ja Matti Onnismaa), minimoidut läsnäolot, sillä kumpikaan komeljanttareista ei ole tehnyt saagalle muuta kuin hallaa.

Yhteenveto
Pikkuisen petraava Vares - Sheriffi herättää jälleen toiveita saagan paluusta vakavasti otettavaksi kotimaiseksi elokuvasarjaksi, jollaista kehtaisi esitellä ulkomaan elävillekin.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016