Alkuperäinen nimi: 
The Hoax
Lajityyppi: 
Valmistusvuosi: 
2006
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
118
Vedätys
Pekka Lempinen, To, 23/08/2007 - 00:00

Elokuva
Clifford Irving (Richard Gere) on kirjailija, joka kehuista ja menestyksestä huolimatta ei saa uusinta teostaan kustannetuksi. Loukkaantuneena hän päättää keksiä parhaan kirjan ikinä – paino sanalla keksiä. Hän kirjoittaa omituisen multimiljardööri Howard Hughesin omaelämäkerran, Hughesin itse ollessa asiasta täysin tietämätön. Irving aloittaa tiedonhakureissun, jolla hän etsii dokumentteja, äänileikkeitä ja Hughesin vanhoja ystäviä kerätäkseen kaiken ylimääräisen tiedon. Apunaan hänellä on kirjailija- ja tutkijaystävä Dick Susskind (Alfred Molina). On kuitenkin selvää, että ennen pitkää juttu paljastuu. Siinä tilanteessa molempien miesten aivonystyrät ja vedätystaidot pistetään todelliselle koetukselle. Vedätyskään ei tunnu niin moraalisesti vaikealta, kun taskussa painaa miljoonan dollarin ennakkomaksu, ja kirjan julkaisun jälkeen vielä muutama samanlainen lisää.

Vedätys on melko perinteinen ja mukavalla tavalla vanhanaikainen huijauskomedia. Se tuo mieleen aivan viime vuosilta samoilla linjoilla liikkuneen Ocean’s Elevenin jatko-osineen, mutta ennen kaikkea Steven Spielbergin Ota kiinni jos saat. Samaan tapaan katsoja elää ja hengittää huijarin kanssa, eikä missään nimessä toivo kiinnijäämistä. Vuosisadan huijausta on aina mukavaa katsoa – varsinkin kun se perustuu tositapahtumiin, kuten Vedätys.

Valitettavasti loppupuolelle mentäessä Vedätys hieman hajoaa käsiin. Mukaan tulee tummempia aiheita; Irving alkaa itse kamppailemaan mielenterveysongelmiensa kanssa kuin Howard Hughes konsanaan. Tämäntyyppiseen hyvän olon elokuvaan kyseiset kohtaukset eivät juurikaan sovi. Näistäkin huolimatta Vedätys kuuluu ohjaaja Lasse Hallströmin tasapainoisimpiin elokuviin, sillä se ei ajaudu siirappisuuteen, kuten miehen monet muut työt.

Richard Gere on melko hyvä pääosassa, joskaan ei mullistava. Suurimmat maneerit tuntuvat olevan poissa, mutta eläytyminen rooliin tuntuu joskus piinallisen… noh, näytellyltä. Alfred Molina tekee tavoilleen ominaisesti hienon sivuroolityön. On vain surullista, ettei mies tunnu saavan pääosia, sillä lahjoja piisaa. Marcia Gay Harden tekee myös kelpo roolin Irvingin vaimona.

Yhteenveto
Vedätys on mukava ajanviete-elokuva, mutta ei nouse täysin parhaalle mahdolliselle tasolle.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016