Alkuperäinen nimi: 
Vicky Cristina Barcelona
Valmistusvuosi: 
2008
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
96
Vicky Cristina Barcelona (Blu-ray)
Vesa Jalkanen, Su, 15/03/2009 - 00:00

Elokuva
Paljasjalkainen newyorkilainen ihmissuhdekomedian taituri Woody Allen on tehtaillut elokuvia yli neljän vuosikymmenen ajan työstäen keskimäärin elokuvan vuodessa, eikä vuonna 1935 syntynyt kirjoittaja/ohjaaja näytä hidastavan tahtiaan. Hänen neljäskymmenes kokopitkä elokuvansa Whatever Works (2009) on vasta valmistunut ja odottaa ensi-iltaansa, kun Allen suunnittelee jo seuraavaa, Lontooseen sijoittuvaa työtään. Viime vuosina Woody Allen on siirtynyt kameroineen vanhalle mantereelle hakemaan uutta inspiraatiota. Match Point (2005) ja Cassandra’s Dream (2007) kuvattiin Lontoossa ja myös Allenin uusin teos Vicky Cristina Barcelona (2008) sijoittuu Espanjan lämpöön.

Vicky Cristina Barcelona on pieniä syrjähyppyjä muun muassa rikoselokuvan pariin tehneen Allenin ominta osaamisaluetta. Vaikka Woody Allen on haastatteluissa kuvaillut elokuvaa pikemminkin ihmissuhdedraamaksi, eikä komediaksi, ei koira pääse eroon karvoistaan, eikä Allen humoristisesta asenteestaan. Vaikka Vicky Cristina Barcelona ei puhdasta komediaa olekaan, on siihen ladattu lämminhenkistä komiikaa siinä määrin, että se saa katsojan hymyilemään, ja ehkä jopa naurahtamaan useammin kuin normaalit keskivertokomediat.

Kliseisillä stereotypioilla leikittelevässä elokuvassa asiallisen jäyhät amerikkalaiset kohtaavat Espanjan ilmaston lämmittämän intohimoisen kuuman temperamentin. Tarinan amerikkalaisena osapuolena on kesälomallaan Barcelonaan matkustavat ystävykset Vicky (Rebecca Hall) ja Cristina (Scarlett Johansson). Ystävättäret odottavat kesältään aivan erilaisia kokemuksia. Elämäänsä järkiperäisesti suhtautuva, piakkoin unelmamiehensä Dougin (Chris Messina) kanssa häitä viettävä Vicky kerää materiaalia opintojaan varten. Impulsiivinen ja elämää suurempaa rakkautta tavoitteleva Cristina janoaa järisyttäviä kokemuksia ja on valmis uusille seikkailuille. 

Cristinalle tarjoutuukin yllättävä tilaisuus kokemuksien keräilyyn, kun palavasieluinen taiteilija Juan Antonio (Javier Bardem) kutsuu molemmat viikonlopuksi Oviedoon. Vicky taipuu vastentahtoisesti ystävänsä tahtoon, ja pian kolmikko on lentokoneessa matkalla kohti uutta seikkailua. Monella tavalla ikimuistoisen viikonlopun jälkeen kolmiodraamaa täydentämään saapuu miestään yhä mustasukkaisesti vartioiva Juan Antonion ex-vaimo Elena (Penélope Cruz). Monimutkaisten ihmissuhdekuvioiden loisteessa itse kukin saa osakseen niin lemmen kauppoja kuin korvapuustejakin. Häätunnelmaisen Dougin yllättävä saapuminen vanhalle mantereelle sekoittaa pakkaa ja Vickyn tunteita entisestään.

Mainiot näyttelijät tekevät karikatyyrimäisistä hahmoista aidon tuntuisia henkilöitä, jotka hienoisesta liioittelusta huolimatta vaikuttavat täysin uskottavilta. Espanjan kaunista luontoa, kulttuuriympäristöä ja taide-elämää esittelevänä elokuva voisi hyvin toimia matkailumainoksena. Silmäkarkkina toimiva kauneus ei ole kuitenkaan pelkkää kulissia, vaan Allen hyödyntää paikallista miljöötä täysimääräisesti tehden siitä olennaisen osan tarinaansa. Muutoin ehyessä ja kokonaisvaltaisessa elokuvakokemuksessa ainoastaan henkilöitä ja heidän menneisyyttään, sekä kohtausten välisten tapahtumien lisäksi myös henkilöiden ajatuksia ja tunteita kuvailevan kertojan tarpeellisuus herättää pientä epäilystä. Toisaalta ulkopuolisen, paikoitellen sarkastisia sävyjä tavoittavan kertojan käytöllä voidaan pyrkiä tietyn tunnelman aikaan saamiseen katsojanhakiessa ristiriitaisuuksia nähdyn ja kuullun välillä.

Tekniikka
Barcelonan seudun luonnon kauneus toistuu upeasti kirkkaiden värien puhjetessa upeasti kukkaan aivan kirjaimellisesti. Muutoinkaan terävässä, mutta samalla värikkään sensuellissa kuvassa ei ole moitittavaa. Ääniraita on ainoastaan kaksikanavaista stereoraitaa, mikä on nykyaikana pienoinen pettymys. Moista puutetta ei kuitenkaan muista surra elokuvaa katsellessa, sillä niin dialogi kuin espanjalainen musiikki toistuvat mainiosti, ja mitä ilmeisimmin juuri ohjaajan haluamalla tavalla.

Lisämateriaali
Woody Allen antaa mieluiten elokuviensa puhua puolestaan, joten julkaisu ei sisällä lainkaan lisämateriaalia.

Yhteenveto
Woody Allen osaa edelleen maalailla lämmöllä ja pittoreskilla huumorilla sävytettyjä ihmissuhdekuvioita kiehtovine kerrannaisvaikutuksineen.

Kuvasuhde: 
1.78:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Lisätietoa: 
Kiitokset Scanboxille arvostelukappaleesta.
Ääni: 
Dolby Digital 2.0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016