Alkuperäinen nimi: 
Last of the Mohicans, The
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
1992
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Ikäsuositus: 
K15
Kesto: 
108
Viimeinen mohikaani
Jari Tomppo, Ke, 13/10/2004 - 00:00

Elokuva:


"Great Spirit, Maker of All Life. A warrior goes to you swift and straight as an arrow shot into the sun. Welcome him and let him take his place at the council fire of my people. He is Uncas, my son. Tell them to be patient and ask death for speed; for they are all there but one - I, Chingachgook - Last of the Mohicans."


Michael Mann on kertonut, että eräs ensimmäisiä häneen syvästi vaikuttaneita elokuvia oli Randolph Scottin tähdittämä Viimeinen mohikaani vuodelta 1936. Mann tarttuikin empimättä tilaisuuteen ohjata oman versionsa elokuvasta 1990-luvun alussa, jolloin Kevin Costnerin Tanssii susien kanssa -elokuvan menestys avasi portit perinteisille seikkailuelokuville. James Fenimore Cooperin vuonna 1826 kirjoittama klassinen seikkailutarina on muokattu elokuvaksi lukemattomia kertoja, mutta Mannin versio lienee realistisin aiheesta tehty tulkinta. Elokuvan miljööt on pyritty mallintamaan mahdollisimman tarkasti 1700-luvun mukaisiksi. Tosin tämä johti eräisiin muutoksiin kirjalliseen alkuteokseen verrattuna. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan käytettiin alkuperäisromaanin lisäksi Philip Dunnen vuoden 1936 versioon tekemää elokuvakäsikirjoitusta.


Käsikirjoituksen Mann teki yhdessä Christopher Crowen kanssa ja pääkuvaajaksi värvättiin alan mestari Dante Spinotti. Todellinen täysosuma oli kuitenkin muutamaa vuotta aikaisemmin Minun elämäni -elokuvasta Oscarilla palkitun ansioituneen draamanäyttelijä Daniel Day-Lewisin värvääminen elokuvan keskeiseen rooliin. Day-Lewis suorastaan loistaa intiaanien keskuudessa varttuneen Haukansilmän roolissa. Elokuvan karismaattisen pääpahiksen, Maguan, roolissa nähtävä Wes Studi tekee niinikään osansa hienosti. Tämän elokuvan jälkeen Studia on valitettavasti nähty lähinnä roskaelokuvissa.


Elokuvan tapahtumat sijoittuvat 1700-luvun loppupuolelle. Englantilaiset ja ranskalaiset käyvät katkeraa taistelua läntisen siirtomaansa, Amerikan, hallinnasta. Tämän taistelun keskelle joutuvat myös siirtomaan alkuperäisasukkaat, heidän joukossaan turkismetsästäjä Haukansilmä ja hänen kasvatti-isänsä Chingachgook (Russell Means), jotka mieluiten pysyttelisivät puolueettomina. Tilannetta ei ole omiaan helpottamaan Haukansilmän rakastuminen brittiläisen everstin kauniiseen tyttäreen Coraan (Madeleine Stowe). Toisin kuin useimmissa seikkailuelokuvissa, Viimeisen mohikaanin romanssi ei ole viime hetkellä markkinointiosaston vaatimuksesta puoliväkisin mukaan ympättyä ajantappoa. Tässä elokuvassa romanttinen sivujuonne kuuluu oleellisena osana elokuvaan.


Viimeinen mohikaani on äärimmäisellä ammattitaidolla toteutettua klassista seikkailuviihdettä parhaimmillaan.

Kuva:


Levyn anamorfinen kuva on oikeassa kuvasuhteessa, kuten olettaa sopii. Michael Mannille ominaiseen tyyliin Viimeinen mohikaani on visuaalisesti erittäin näyttävä elokuva. DVD ei tee täysin oikeutta elokuvan visuaalisuudelle, sillä kuvassa esiintyy hetkittäin hienoista kuvakohinaa. Muutamassa kohtauksessa myös kuvan terävyys jättää hieman toivomisen varaa. Yleisesti ottaen kuva on kuitenkin hyvälaatuinen, toistaen elokuvan upean värimaailman tarkoitetulla tavalla.


Pääkuvaaja Dante Spinotti on taas kerran tehnyt erinomaista työtä kameran takana, kuten mestarilta sopii odottaa.

Ääni:


Dolby Digital 5.1 -ääniraita on laadukasta työtä, toistaen niin elokuvan dialogin kuin taistelukohtausten äänet hyvin. Dynamiikkaakin ääniraidalta löytyy kiitettävässä määrin. Surroundkanavien hyödyntäminen tosin jää hieman puolitiehen ja ne heräävät eloon vain hetkittäin.


Trevor Jonesin ja Randy Edelmanin säveltämä musiikkiraita on tärkeässä roolissa elokuvan tunnelmien kehittelyssä. DVD toistaa myös musiikkiraidan mainiosti.

Lisämateriaali:


Elokuvan trailerin lisäksi tarjolla on vain elokuvan musiikkiraita Dolby Digital 5.1 -muodossa.

Yhteenveto:


Viimeinen mohikaani on hienolla tavalla vanhanaikainen seikkailuelokuva, josta on vaikea löytää heikkoja lenkkejä. Niin käsikirjoitus, ohjaus, näyttelijäsuoritukset kuin musiikki toimivat kaikki ensiluokkaisella tavalla. Unohtamatta tietenkään elokuvan onnistunutta kuvausjälkeä.


 

Kuvasuhde: 
2,35:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Dubbaukset: 
Bonukset: 
- Traileri - Musiikkiraita
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016