Alkuperäinen nimi: 
Walking with Dinosaurs 3D
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2013
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
89
Walking with Dinosaurs 3D
Jussi U. Pellonpää, Pe, 20/12/2013 - 00:00

Elokuva
Pachyrhinosauruspoikueen nuorimmainen, Patchi (Justin Long), kasvaa aikuiseksi kovissa olosuhteissa 70 miljoonaa vuotta sitten. Uhkaa aiheuttavat paitsi muut vihamieliset eläimet, myös inha isoveli Scowler (Skyler Stone), joka on vienyt paitsi lauman johtajuuden, myös Patchin rakkaan Juniperin (Tiya Sircar). Vaaditaan hirmuliskon kokoinen uroteko ja apua myös nokkavalta Aleksanterilintu Alexilta (John Leguizamo), ennen kuin asiat loksahtavat oikealle tolalleen.

Upeita luontodokumentteja tuottaneen BBC:n Earth Films-yksikkö on taustalla myös Neil Nightingalen ja Barry Cookin ohjaamassa, teknisesti mukiinmenevässä esihistoriallisessa kasvutarinassa Walking with Dinosaurs 3D. Tekniikalta nykytelkan vaatimukset täyttävä seikkailu ei kuitenkaan pärjää esimerkiksi sille, mitä Steven Spielberg teki kaksikymmentä vuotta sitten Jurassic Parkissaan. Myös elokuvan kohderyhmää on paha lähteä arvioimaan, sillä jokainen yli 7-vuotias pitänee sitä tylsän tyhmänä, eikä ikäraja taas salli nuorempien astua sisään teatteriin.

John Colleen käsikirjoitus taas on niin siirappista ja tuskastuttavan tuttua pullavaa, ettei sitä pelasteta minkään valtakunnan efekteillä. Perinteisistä animaatioista poiketen saurukset eivät ”keskustele”, ainakaan huulisynkassa ja silläpä puskista tuleva lapsellinen dialogi ja pelkästä puhumisen ilosta puhu pölisty reissu alkaa ärsyttämään jo ensimmäisen viiden minuutin jälkeen. Kaiken lisäksi muovisia ja ilmeettömiä sauruksia on mahdoton sympatiseerata muutenkaan. Minimaalisessa kehyskertomuksessa tympeä teinipoika Ricky (Charlie Rowe) ja tämän pikkusisko Jade (Angourie Rice) passitetaan paleontologisetä Jackin (Karl Urban) kaivauksille kesäloman ajaksi, ja eikös vaan cityrientoja kaipaava poika opikin arvostamaan esihistoriaa.

Originaalissa versiossa kivakautista läppää laukovat muodollisesti pätevät näyttelijät, kuten Justin Long ja John Leguizamo, mutta äänenkäytöllä ei ole paljoakaan merkitystä, jos sanottavaa ei ole. Typerästi käännetyssä kotimaan dubbauksessa kailottavat mm. Henri Piispanen (Patchi), Mirjami Heikkinen (Juniper) ja Jani Alkio (Scowler). Kari Tamminen on Jack-setä, Pekko Kauppila Ricky ja Petri Hanttu leffan rasittavin ilmestys Alex.

Yhteenveto
Puhtaasti dokumentaarisena elokuvakokemuksena ja pelkästään musiikin taustoittamana Walking with Dinosaurs 3D voisi toimiakin, mutta sen pahimmat Disney-kliseet mieleen tuova herttaisuus ja katsojia aliarvioiva yksinkertaisuus syövät tehot armotta.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016