Alkuperäinen nimi: 
The Secret Life of Walter Mitty
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2013
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
115
Walter Mittyn ihmeellinen elämä
Jussi U. Pellonpää, Su, 05/01/2014 - 00:00

Elokuva
Walter Mitty (Ben Stiller) on Life-lehden hissukka valokuvateknikko, joka ei ujoudessaan saa pyydettyä ihastustaan, työkaverina toimivaa Cheryliä (Kristen Wiig) treffeille, mutta toimii fantasioissaan täysin vastakohtaisesti siviiliminälleen. Haaveiluissaan Walter on pesunkestävä sankari, joka ratkaisee pahimmatkin pulmat syöksyen palaaviin rakennuksiin uhmaten kuolemaa hymyssä suin. Todella ankeaksi arki muuttuu, kun legendaarinen lehti aiotaan saneerata ainoastaan online-julkaisuksi, joka tietäisi potkuja monelle. Kun viimeisen printin kansikuvaksi aiottu, maailmaa alituiseen kiertävän huippukuvaajan Sean O`Connellin (Sean Penn) otos katoaa, umpi-ikävä työkaveri ja lehden mulkku saneeraaja Ted Hendricks (Adam Scott) saa Walterin syöksymään hurjalle matkalle, aina Islannista Himalajalle asti, etsimään huipputärkeää negatiivia.

Ben Stillerin ohjaama ja pääosittama Walter Mittyn ihmeellinen elämä on talven sympaattisin elokuva. Humaani, koskettava ja ennen kaikkea oikeisiin asioihin uskova fantasiaseikkailu, jonka juuret ovat syvällä ihmisyydessä.
Vuosikaudet Hollywoodia kiertäneen remakehankkeen takana toimii tuottaja Samuel Goldwyn Jr., jonka isä, legendaarinen Samuel Goldwyn, tuotti ensimmäisen elokuvaversion. Remake on ollut tapetilla aina 1990-luvun puolivälistä ja vuosien saatossa elokuvaan on yhdistetty sellaisia ohjaajia kuin Steven Spielberg, Ron Howard ja Gore Verbinski sekä pääosanesittäjiksi mm. Jim Carrey ja Owen Wilson, mutta kaikkien, ja ennen kaikkea katsojien onneksi, projekti päätyi lopulta Ben Stillerin osaaviin käsiin.

Steve Conradin käsikirjoitus pohjaa James Thurberin vanhaan, jo 1939 julkaistuun novelliin, jonka ensimmäinen elokuvaversio tehtiin vuonna 1947, pääosassaan silloin aikansa suosituimpia koomikoita, Danny Kaye. Conradin ja Stillerin Walter Mitty on kuitenkin aivan oma sovituksensa, vaikka pohjarakenne unelmiensa seuraamisesta onkin vahvana kaiken taustalla. Stillerin modernissa Walter Mittyssa on jotain samankaltaista kyynelten läpi hymyilyttävää uljautta kuin esimerkiksi Robert Zemeckisin elokuvassa Forrest Gump (1994) ja vaikkei Walteria vajakiksi tehdäkään, niin yhtä lailla sosiaalisesti kömpelöä tämän läsnäolo tuppaa olemaan.

Walter Mittyn ihmeellinen elämä on Stilleriltä myös teknisesti hallittua elokuvatekoa, mutta ei lainkaan yllätys, sillä mies on osoittanut taitavansa myös kameran takana toimimisen elokuvillaan Zoolander (2001) ja varsinkin huikealla toimintakomediallaan Tropic Thunder (2008). Stuart Drybughin innovatiivinen kameratyöskentely tuo huikeat lokaatiot lähelle ja kokonaisuuden kruunaa Greg Haydenin actionorientoitunut editointi sekä ensiluokkaiset erikoistehosteet.

Tarinalinjassa Mittyn vakavammat nyanssit toimivat harkitussa symbioosissa haavehetkien hurjissa toimintajaksoissa, joissa on viitteitä lukuisiin nykyaikaisiin toimintahitteihin aina Bourneista moniin supersankarielokuviin. Hienon seikkailun sanoma on universaalia ja ikiaiakainen: pelot on tehty voitettaviksi ja unelmistaan kannattaa pitää kiinni.

Ben Stiller tekee herkän roolin helposti samaistuttavana Walterina, jonka motiivit ovat jokaiseen ihmiseen sisään rakennettuja. Kristen Wiig tuo elokuvaan lämpöä ihastuttavana Cherylinä ja Adam Scottin herkullisen roolin sydämettömänä mulkerona kykenee kuvittelemaan mihin tahansa kotimaiseenkin firmaan, jossa rahan valta potkii pientä ihmistä armotta jalkoväliin. Sean Penn ilahduttaa omaperäisenä fotojournalistina ja mainion karhumainen Ólafur Darri Ólafsson on islantilainen juoppolentäjä. Shirley MacLaine on Walterin omapäinen äiti Edna ja Kathryn Hahn sisko Odessa. Omina itsenään nähdään talk show-ikoni Conan O`Brien ja tämän sidekick Andy Richter.

Yhteenveto
Ben Stillerin kunnianhimoinen hanke palkitsee paitsi tekijänsä, myös katsojan. Hyväntuulinen ja ajatuksiltaan aidon opettavainen Walter Mittyn ihmeellinen elämä toimii paremmin kuin purkki Beroccaa synkän kaamoksen keskellä.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016