Wicker Man, The
Arto Lappalainen, Su, 26/08/2007 - 00:00

Elokuva
Vain kaksi elokuvaa ohjanneen Robin Hardyn The Wicker Man (1973) on psykologisen kauhun kulttiklassikko ja samana vuonna ilmestyneen Kauhunkierteen ohella aikakautensa brittiläisen genretuotannon helmiä. Murskavastaanoton niin lippuluukuilla kuin arvosteluissakin saanut uusintaversio ei sitä vastoin ole kaukana täydellisestä fiaskosta, josta myös kielii sen ilmestyminen Suomessa suoraan DVD-levitykseen. 

Virkatehtävissä tapahtuneen tragedian seurauksena sairauslomalle jäänyt rivikyttä Edward Malus (Nicolas Cage) lähtee saamansa kirjeen perusteella Washingtonin rannikolla sijaitsevalle Summerislen yksityissaarelle etsimään jäljettömiin kadonnutta pikkutyttöä. Kyseessä on sinne perustettuun yhteisöön liittyneen ex-heilan (Kate Beahan) lapsi, jonka kohtalosta tai edes olemassaolosta muut asukkaat eivät tunnu tietävän mitään. 

Pääpiirteittäin alkuperäisteokselle uskollinen käsikirjoitus siirtyy nykypäivään kohtuullisen vaivattomasti, koska uudistukset ovat lähinnä kosmeettisia, tyyliin kännykät. Ongelma onkin enemmän siinä, että tarinaan on haettu siihen huonosti istuvia visuaalisia kauhuärsykkeitä (takaumat, näyt), dialogi on auttamattoman kornia ja seksuaalipoliittiset viittaukset naiiveja, suorastaan kömpelöitä.

Skitsofreenisen Nurse Bettyn (2000) ohjaajana muistettava kyynikko Neil LaBute onnistuu heti
tehokkaan alkunäytöksen jälkeen latistamaan tunnelman poissaolevan laimeaksi ja alkuperäiselokuvan pakanallinen pahaenteisyys on sekin täysin kateissa. Näin elokuvan ainoaksi henkireiäksi jää pettämättömän Nic Cagen antaumus ja eläytyminen rooliin, jossa moni vähemmän karismaattinen tekisi itsestään naurettavan.

Iloisempi uutinen on, että The Wicker Manin seuraavaa adaptaatiota ei tarvinne odottaa kauan, sillä itse Robin Hardy työstää parhaillaan uutta näkemystä omista uhrijuhlistaan nimellä Cowboys for Christ (2007). 

Julkaisu sisältää sekä theatrical versionin (teatteriversio) että alternate versionin (erikoisversio). Näistä huomattavasti suositeltavampaa katsottavaa on jälkimmäinen vaihtoehto. Siinä ei nimittäin ole teatteriversion harvinaisen typerää epilogia ja vastaavasti enemmän julman finaalin shokkitehoja.

Tekniikka
Teknisesti korkealuokkaisen julkaisun anamorfinen kuva on terävä ja tasapainoinen. Molemmat ääniraidat, Dolby Digital 5.1 ja DTS 5.1, toistuvat selkeästi ja luonnollisesti.

Lisämateriaali
Trailerit elokuvista The Wicker ManBridge to Terabathia, 2:37, Bobby, Loverboy ja Apocalypto

Yhteenveto 
Tympeä ja lattea modernisointi brittikauhun kaanonin klassikosta.

Kuvasuhde: 
2.35:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 5.1,DTS 5.1
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016