Alkuperäinen nimi: 
The Dark Knight Rises
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2012
Valmistusmaa: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
164
Yön Ritarin paluu
Jussi U. Pellonpää, Pe, 20/07/2012 - 00:00

Elokuva
Kahdeksan vuotta on Gotham City saanut nauttia elämästä ilman järjestäytynyttä rikollisuutta ja yhtä kauan on miljardööri Bruce Wayne (Christian Bale) elellyt erakkona kartanossaan pukeutumatta kertaakaan rikolliseksi leimatun alter egonsa, Batmanin, asusteisiin. Mutta kun koko miljoonakaupunkia ja sen asujaimistoa uhkaa tunteeton ja armoton rikollinen Bane (Tom Hardy), on Yön ritarin jälleen aika nousta siivilleen puolustamaan oikeutta. Tuhon ja terrorin kierteeseen imaistaan mukaan myös murtovarkaana leipänsä ansaitseva Selina Kyle (Anne Hathaway), poliisipäällikkö Jim Gordon (Gary Oldman) ja hänen nuori suojattinsa John Blake (Joseph Gordon-Levitt) sekä Wayne-yhtiöiden nerokas suunnittelija Lucius Fox (Morgan Freeman), että varakas sijoittaja Miranda Tate (Marion Cotillard).

Christopher Nolanin Yön Ritarin paluu täyttää vaivatta kaikki määreet, joita suurelokuville yleensä annetaan. Toimintakohtaukset ovat toteutukseltaan, lavastukseltaan, tehosteiltaan ja stunteiltaankin uskomattoman voimakkaita ja näyttäviä, eikä herkemmissäkään kohtauksissa kynttilää piiloteta hetkeksikään vakan alle. Wally Pfisterin huimaavia yläkulmia ja mahtipontisia panoraamoja suosiva kuvaus pääsee oikeuksiinsa Lee Smithin partaveitsen terävän leikkauksen ja Hans Zimmerin hyytävän goottikomean scoren tukemana, eikä visuaalisesti häikäisevän komeaa Yön Ritarin paluuta voikaan muuta kuin suositella katsomaan mahdollisimman suurelta valkokankaalta.

Ohjaaja Nolanin ja veljensä Jonathanin sekä David S. Goyerin käsikirjoitus yhdistelee kahden aiemman osan tapahtumia taitavasti, vaikka pientä hajontaa isommasta henkilöhahmokavalkadista johtuen onkin alkupuoliskon aikana aavistus nähtävissä. Paketti ei tällä kerralla ole aivan yhtä tiivis kuin loistavassa The Dark Knightissa (2008), mutta tarinalinjojen laveus korvataan helposti huikean hienolla ja teknisesti atomikellon tarkalla toteutuksella ja yhtäaikaa vavisuttavan komealla, mutta myös herkän koskettavalla finaalilla.

Nolan kumppaneineen on jo valmiiksi ilmoittanut, että Batman -saaga oli nyt tässä, kenenkään päätekijän osalta tarinaa ei tulla enää jatkamaan. Onkin mielenkiintoista nähdä, miten tuotantoyhtiö Warner asiaan suhtautuu, sillä kukaan edes etäisesti järjissään oleva elokuvantekijä ei lähde jatkamaan trilogiaa ilman sen luoneiden ihmisten tukea. Ainoaksi mahdollisuudeksi jääneekin rebootata koko kertomus The Amazing Spider-Manin (2012) tapaan ja tuoda muutaman vuoden kuluttua esiin uudet kasvot vanhoissa vetimissä. Se, kuka hankkeeseen uskaltaa ryhtyä, onkin sitten jo aivan toinen asia.

Christian Bale jatkaa takuutöitään Wayne/Batmanina, saaden hyvää taustatukea Gary Oldmanin veteraanilta ja kovassa nosteessa olevan Joseph Gordon-Levittin tarinalle yllättävänkin tärkeältä nuoremmalta poliisilta. Pelottavan tehokkaalla turpamaskilla kasvonsa verhonnut Tom Hardy murisee eläimellisesti barbaarimaisen Banen roolissa ja Michael Caine näyttää hovimestari Alfredina, että pienemmälläkin roolilla voi olla suuri merkitys. Elokuvan tärkeimmissä naisrooleissa Marion Cotillard tuo tarinaan ripauksen romantiikkaakin kun taas Anne Hathaway yllättää tehokkaan energisenä Selinana vieden kissamaisen notkeaa hahmoaan fiksusti odottamattomaan suuntaan.

Yhteenveto
Epookkien eliittiä ja taatusti yksi vuoden komeimmista kuvista.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016