Zootropolis - Eläinten kaupunki
Jussi U. Pellonpää, To, 03/03/2016 - 00:00

Elokuva
Zootropolis on suurkaupunki, jota asustavat antropomorfiset eläimet, nisäkkäät, jotka kävelevät kahdella jalalla ja pukeutuvat kuin ihmiset. Lajien mukaan eri kaupunginosiin jakautunut Zootropolis toimii pitkälti kuin normaali Homo sapiensin asuttama yhteiskunta, siellä on rikkaita ja köyhiä, rikollisia ja poliiseja. Jälkimmäiseen kuuluu Judy Hopps (Ginnifer Goodwin), työstään lainvalvonnan parissa innokas kaniini, joka harmikseen huomaa pian juuttuneensa parkkivalvontaan. Mutta kun kaupunkia ravistelee oudot tapahtumat, jossa sen moninainen fauna alkaa yhtäkkiä taantua villieläimen tasolle, Judy päättää ratkaista visaisen jutun, ennen kuin katastrofi laajenee kaikkialle. Avukseen nokkela pitkäkorva rekrytoi alamaailman tuntevan huijariketun, ketkun Nick Wilden (Jason Bateman), mutta tehtävä mystisten Night Howlereiden perässä vie luottamuspulasta kärsivän kaksikon pian varsin vaarallisiin ympyröihin.

Pitkän linjan Disney-ammattilaisilta Byron Howardilta ja Rich Moorelta löytyy cv:stä sellaisia hittianimaatioita kuten Bolt (2009), Räyhä-Ralf (2009) ja Kaksin karkuteillä (2010), ja Zootropolis - Eläinten kaupunki jatkaa samalla varmalla linjalla. Se on huima fantasia, jonka sattuvasti satiirinen sosiaalikommentaari, mutta myös arvokas sanoma laji- ja roturajat ylittävästä rauhasta osuu nykyajan sotaisaan maailmaan äärimmäisen ajankohtaisesti. Yhtä aikaa se on myös nokkelasti nostalginen ja genren klassikoita kunnioittava noir-tyylinen salapoliisikertomus, jossa altavastaajat paljastavat vallan rappujen korkeimmille askelmille ulottuvan salaliiton.

Howardin, Mooren ja kolmantena ohjaajana debytoivan Jared Bushin luoma maailma on täynnä kekseliäitä detaljeja ja hilpeästi innovoituja yhtymäkohtia ihmisten maailmaan, josta äärimmäisen osuvana esimerkkinä mainittakoon valtion virasto, jota pyörittävät laiskiaiset. Teknisesti Zootropolis - Eläinten kaupunki on puhdasta Disney-magiaa, miljoonilla kekseliäillä yksityiskohdilla koristeltua laatutyötä, jota yhdeltä maailman johtavalta animaatiotalolta onkin aina lupa odottaa.

Päärooleissa kuultavien Ginnifer Goodwinin ja Jason Batemanin konekivääridialogi soi kuin musiikki, taimaus on hetuloissa tarkasti napissa ja vuoropuhelussa tulta ja tappuraa. Sivummalla vakuuttavat mm. Idris Elba Judyn pomona poliisipäällikkö Bogona (Buffalohärkä), J.K. Simmons kaupungin pormestari Leodore Lionheartina (leijona), Jenny Slate tämän varamiehenä Dawn Bellwetherina (lammas) ja Nate Torrence poliisaseman äkäisenä päivystäjänä Clawhauserina (simpanssi). Alan Tudyk on näätä Duke Weaselton, Tommy Chong jakki Yax, laulajalikka Shakira Gazelle ja Bonnie Hunt sekä Don Lake Judyn vanhemmat.

Suomeksi dubatussa versiossa päävastuun kantavat Iina Kuustonen (Judy) ja Ilkka Villi (Nick). Sivummalla ääntelevät Siina Virtanen (Bellwether), Veeti Kallio (Bogo), Ilkka Heiskanen (Lionheart), Kari Ketonen (Clawhauser) ja virastossa asiakkaat hulluuden partaalle ajavana Flash-laiskiaisena Joonas Nordman, joka ujuttaa mukaan aimo annoksen pääministeriämme Juha Sipilää. Ulla Renko ja Kai Lehtinen ovat Judyn äiti ja isä, Bonnie ja Stu.

Yhteenveto
Yksi taatusti kuluvan vuoden parhaita animaatioelokuvia, koko perheen viihdettä sanan varsinaisessa merkityksessä.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016