Angel Has Fallen
Jussi U. Pellonpää, To, 29/08/2019 - 20:47

Elokuva

Yhdysvaltain presidentin turvaspesialisti Mike Banning (Gerard Butler) on jo kertaalleen estänyt terrori-iskun Valkoisessa talossa ja pelastanut edellisen presidentin hengen myös Lontoon romuttaneessa attentaatissa. Nyt Bannning on Yhdysvaltain uuden presidentin, Allan Trumbullin (Morgan Freeman), ykkösehdokas Salaisen palvelun päälliköksi eläkkeelle siirtyvän David Gentryn (Lance Reddick) tilalle. Vaan kun mukava kalareissu pressan kanssa päätyy tuntemattoman vihollisen tekemään  dronehyökkäykseen ja verilöylyyn, Banning saa huomata olevansa FBI-agentti Helen Thompsonin (Jada Pinkett Smith) ykkösepäilty ja kahleissa matkalla telkien taakse. Mutta mikään eikä ketään pitele miestä, joka haluaa puhdistaa nimensä ja siinä samalla pelastaa vielä kerran oman maansa, Amerikan Yhdysvallat, sisältä tulevalta uhalta. Tukea Banning saa yllättävältä taholta, erakoituneelta sotaveteraani-isältään Claylta (Nick Nolte), joka iästään ja ahavoituneesta ulkomuodostaan huolimatta hallitsee vieläkin tappamisen taidokkaasti.

Antoine Fuquan ohjaama Olympos on valloitettu (2013) esitteli kaikelle kansalle omnipotentin ykkösnyrkin ja Die Hard -elokuvien John McClanen manttelinperijäksi tarkoitetun Mike Banningin, joka pisti pahemman kerran pataan liudalle Pohjois-Korealaisia terroristeja ja pelasti silloisen presidentin (Aaron Eckhart) hengen. Sama homma toistui Babak Najafin ohjaamassa jatko-osassa London Has Fallen (2016), missä kyytiä saivat vuorostaan kostonhimoiset arabi-ilkimykset. Kolmannen, ja todennäköisesti viimeisen osan, Angel Has Fallen ohjaajaksi on palkattu pitkän linjan stuntmies Ric Roman Waughn, jonka ohjaamat Felon (2008) ja Snitch (2013) todistivat kyvyistä myös kameran takana.

Angel Has Fallen ei kuitenkaan erotu massasta, vaan on juurikin sitä samaa rytinää ja räiskettä muutamalla yksrivisellä höystettynä. Epävirallisesti raportoitu 80 miljoonan dollarin budjetti ei sen pahemmin valkokankaalla näy, vaan päinvastoin, sillä mukaan on livahtanut muutama varsin kehno ja halvalta näyttävä efekti. Pääosassa on ihmisten ja varsinkin tarinan sijaan isot aseet ja räjähdykset, jota vaikka pommipornoksi voisi joku koiranleuka kutsua. Tosin Waughn ja tämän pommiryhmä ovat saaneet lukuisiin toimintakohtauksiin siinä määrin tulta ja tappuraa, että actionnälkä saadaan kyllä monin kohdin tyydytettyä. Muutenkin meininki on tällä kerralla astetta synkempää, höystettynä muutamallakin tylymmällä u-käännöksellä.

Gerry Butler on kuitenkin sen verran karhumaisella karismalla siunattu jantteri, että lyhytpinnaisen, kovanyrkkisen ja liipasinherkän Banningin edesottamuksia katselee sen suuremmin väsymättä. Morgan Freeman toisintaa roolinsa kongressin puhemiehestä valtakunnan ykkösäijäksi kohonneena Trumbullina, kun Coenin veljesten luottokasvo Tim Blake Nelson on tämän varapressa Martin Kirby. Vanha jäärä Nick Nolte tuo oman karhean lisänsä kuviin Banningin ärjyvä isäukkona, jonka läsnäolo lisää muutamiin kohtauksiin yllättävän koskettaviakin aspekteja. Jada Pinkett Smith tekee rutiinia oikeamielisenä FBI-agenttina, kuten myös tämän kollegana, agentti Ramirezina nähtävä Joseph Millson. Danny Huston taas lataa tutulla takuutyylillään Banningin entisenä armeijakaverina, nykyään omaa yksityistä turvafirmaa vetävänä Wade Jenningsina. Piper Perabo on korvannut kahdessa aiemmassa mätössä Banningin vaimoa näytelleen Radha Mitchellin.

Yhteenveto

Angel Has Fallen ei ole mikään erinomaisen erikoinen päätösosa puhtaasti paukkeeseen ja pahoinpitelyihin keskittyneelle trilogialle, mutta täyttää toki actiontarpeen alkysyksyn kovimmaksi kovapanostukseksi ennakoitua Rambo: Last Bloodia (ensi-ilta 20.9.2019) odotellessa.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016