Alkuperäinen nimi: 
London Has Fallen
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2016
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
99
London Has Fallen
Jussi U. Pellonpää, To, 14/04/2016 - 00:00

Elokuva
Kun Iso-Britannian pääministeri kuolee, hautajaisiin kutsutaan kaikki maailman päämiehet. Paikalle lähtee myös Yhdysvaltain presidentti Benjamin Asher (Aaron Eckhart), joka puhuu mukaan myös Salaisen palvelun ykkösnyrkin Mike Banningin (Gerard Butler), joka mieluummin jäisi jo pois työstään ja keskittyisi vaimonsa Leahin (Radha Mitchell) kanssa piakkoin syntyvään esikoiseensa. Lontooseen saapuu suuri joukko nimihenkilöitä globaalin politiikan huipulta, mutta peijaisiin aikoo ottaa osaa myös kuolleeksi luultu terroristi Aamir Barkawi (Alon Aboutboul) poikansa Kamranin (Waleed Zuaiter) kanssa, mielessään kostoisku, jolla pyyhkiä kaikki päättäjät kerralla pois elävien kirjoista. Tiukoissa paikoissa aiemminkin tappavan tehokkaasti toiminut Banning saa jälleen tehdä täyden työpäivän, että demokratia ja hyvyys voittaisi pahan vallan.

Elokuvan ihmekaupungissa Hollywoodissa sattuu silloin tällöin hassuja lapsuksia, kun verissä päin katsojista kilpailevat tuotantoyhtiöt lanseeraavat samaan aikaan elokuvat, jotka voisivat olla lähtöisin samasta käsikirjoituksesta. Vuonna 1997 ensi-iltansa saivat tulivuorikatastrofit Volcano ja Dante`s Peak, 1998 animaatiot Antz - Muurahaiset ja Ötökän elämää sekä maapallon tuhoavan meteoriitin tuloa ennakoineet Deep Impact että Armageddon. Vuonna 2000 elokuvateattereihin tulivat niin ikään avaruudenvalloitusta kuvanneet floppileffat Mission to Mars ja Red Planet, ja 2006 taikuuteen turvautuneet The Illusionist sekä The Prestige. Vuonna 2013 ensi-iltansa saivat White House Down ja Olympos on valloitettu, joista jälkimmäinen saa nyt jatkoa nimellä London Has Fallen.

Ruotsalaisen Jens Lapiduksen luoman Rahalla saa -trilogian elokuvaversioista on kirvonnut Hollywoodiin jo ueampikin tekijä, kuten ohjaaja Daniel Espinosa (Turvatalo, 2012) ja näyttelijä Joel Kinnaman (Robocop (2014), Run All Night (2015), tuleva Suicide Squad (2016)). Nyt jälkiä seuraa krimikronikan kakkososan Rahalla saa 2:n ohjannut Babak Najafi, joka aloittaa rapakon takaisen uransa, jos ei nyt mestarillisesti, niin ainakin varsin vauhdikkaasti.

Verisen vauhdikkaan, mutta tehosteiltaan paikoin raskaan toiminnan keskiössä puhutaan pahvista palturia itsestäänselvyyksin. Alleviivatusti vertaillaan länsimaista vapaata ajattelua ainoastaan verenvuodatukseen uskovaan muslimismiin, mutta anekdootit ovat niin puhkikulutettuja ajatelmia rauhanomaisen yhteiselon välttämättömyydestä, että ne tuntuvat lähinnä koomisilta kevennyksiltä. Die Hardien henkisen jälkeläisen, Olympoksenkin kirjoittaneiden Creighton Rothenbergerin ja Katrin Benediktin kumppaneina Banningin perkeleellisen Lontoon keikan ovat rustanneet Chad St. John ja Christian Gudegast.

Toimintajaksoissa sen sijaan ei kauheasti kiroilua enempää artikuloida, Najafin antaessa stunt- ja pyroryhmän räiskiä koko rahan edestä. Kuin pienen pojan innostuneisuudella Najafin tuhoaa Englannin kapitolin kuuluisimpia maamerkkejä samalla kun painetaan kaasu pohjassa pitkin kylän raitteja ja maanalaisia raiteita. Actionaddikteille London Has Fallen tarjoaakin eniten hubaa, luotien ja kranaattien repiessä irtainta ja pahoinpidellessä ihmiskehoja. Huvittavan puolueellinen on myös rytinäpätkän esittämä oletus siitä, ettei millään muulla maalla, ja varsinkaan Englannilla, jota mainostetaan monessa käänteessä jenkkien ykköskumppaniksi, ole valmiutta eikä kykyä vastata terrori-iskuihin tarpeeksi tylyllä voimalla.

Pari viikkoa sitten naurettavassa fantasiaseikkailussa Gods of Egypt (2016) ns. täysillä röytynnyt, ja jälleen John McClaneksi John McClanen paikalle tahtovan, sarjakuvamaisen omnipotentin Gerard Butlerin Banningin rinnalla myös Aaron Eckhart saa presidentti Asherina osansa toiminnasta. Charlotte Riley on brittitiedustelun MI6:n taitava Jacqueline ”Jax” Marshall ja Patrick Kennedy saman puulaakin johtaja John Lancaster. Sivummalla touhuavat niin ikään Olympoksesta tutut kasvot: Morgan Freeman on Valkoisessa talossa tapahtumia telkasta seuraava, varapresidentiksi ylennetty Allan Trumbull, Melissa Leo puolustusministeri Ruth McMillan ja Angela Bassett Salaisen palvelun johtaja Lynne Jacobs, joka tällä kerralla pääsee myös itse tapahtumien keskiöön. Waleed Zuaiter pääpahiksena on kuin kävelevä klisee Amerikkaa kaiken pahan alkujuurena pitävästä terroristista, ja harmittavan vähälle käytölle jäävät myös Jackie Earle Haley presidentin oikeana kätenä, Valkoisen talon kansliapäällikkönä DC Masonina ja Robert Forster kenraali Cleggina.

Yhteenveto
Vaikka London Has Fallen onkin avoimen rasistinen ja asenteellisuudellaan luultavasti Donald Trumpin lempileffoja, rehellisesti ruhjova ja totaalisen luupäinen toimintafilkka viihdyttää kovaotteisen genren vannoutuneimpia ystäviä, mutta herkempää taidetta hakevien kannattaa kiertää se kaukaa.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016