Avatar: The Way of Water
Jussi U. Pellonpää, Ke, 14/12/2022 - 22:57

Elokuva

Yli vuosikymmen on kulunut siitä, kun entinen ihmissotilas Jake Sully (Sam Worthington) liittyi Pandora-planeetalla na´vi-heimoon ja perusti perheen Neytirin (Zoe Saldaña) kanssa. Nyt pariskunnalla on liuta jälkeläisiä ja elämä luonnon kanssa harmoniassa elävässä yhteiskunnassa auvoista. Ahneet ihmiset halajavat kuitenkin yhä Pandoralta löytyvää älymetallia, unobtainiumia, ja kerralla koko planeettaa, sillä maapallo tekee kituu kuoleman kourissa. Eikä aikaakaan, kun taivaalle ilmestyy jättimäisiä aluksia ja Jake ja Neytiri joutuvat perheensä kanssa pakenemaan kauas, na´vien meriheimon maille.

13 vuotta on saatu odottaa jatkoa James Cameronin jättihitille Avatar (2009), joka lienee yhä maailman katsotuin elokuva lipputuloilla mitattuna. Avatar: The Way of Water jatkaa siitä, mihin jäätiin, esittelee jälleen Pandoran ihmeellistä luontoa ja faunaa, samalla kun nostaa sankariperheen tapahtumien keskiöön kertoen tarinaa myös Na´Vi-perheen lasten näkökulmasta.

Avatar: The Way of Waterin ensisijainen tapahtumakenttä on vedenalainen maailma, jonka ihmeet ja kummat Cameron maalaa jälleen uskomattoman kauniisti. Ensimmäisen tunnin Avatar: The Way of Water pysyy kerronnallisesti  kurssissaan, mutta sitten alkaa sitä seuraava 90 minuuttinen osio täytetään jälleen Äitimaa-jargonilla ja sanoittaisiinko na´iiveimmillaan saippuaisella perhedraamalla ja kasvutarinalla, kun metsästä tullutta heimoa eivät riutalla asuvat lajitoverit katsokaan suopeasti. Kun mitkään määreet eivät sido tekijöiden mielikuvitusta tuoda valkokankaalle toinen toistaan oudompia ilmestyksiä, pitkässä juoksussa hämmästely muuttuu pelkäksi normiksi, eivätkä efektit enää tuota tarpeeksi Wau-elämyksiä. Cameron kun on yhä enemmänkin insinööri kuin tarinankertoja, jolle tärkein elementti elokuvassa on se, miltä se näyttää. Näyttävässä ja komeasti rytisevässä finaalissa elokuva jälleen ryhdistäytyy, mutta kokonaisuudesta on jo kadonnut se tärkein osa.

Jos ja kun Avatar: The Way of Water nappaa lippuluukuilta aimo annoksen tuloja, niin jatkoakin on luvassa vielä kolmen elokuvan voimin, sillä jo kuvatut tarinat ovat merkattu kalentereihin vuosille 2024, 2026 ja 2028.

Tuttuja hahmoja edustavat Sam Worthingtonin jo kokonaan ihmiskehonsa hylännyt Jakesully, Zoe Saldaña Neytiri, Joel David Moore tohtori Spellman sekä ensimmäisessä elokuvassa kuolleet, mutta avatareina takaisin tuodut Sigourney Weaverin tiedehenkilö tohtori Grace, joka on nyt Jaken perheen adoptiotyttären Kirin hahmossa, ja saagan pääpahis, Stephen Langin eversti Quaritch, tällä kerralla avatarina. Kate Winslett ja Cliff Curtis ovat meriklaanin johtajat Ronal ja Tonowari, Sopranosista tuttu Edie Falco kenraali Ardmore ja Jack Champion kuriton ihmispoika Spider, jonka sukujuuria mietitään kummassakin leirissä.

Yhteenveto

Teknisenä taidonnäytteenä Avatar: The Way of Water puolustaa paikkaansa, mutta elokuvana se on liian pitkä ja heikoimmillaan samoja asioita jankkaavaa scifidraamaa. Pelkkä silmäkarkki kun ei millään riitä perusteluksi 192 minuutin mittaiselle tehostesirkukselle.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016