Bad Boys for Life
Jussi U. Pellonpää, To, 16/01/2020 - 22:08

Elokuva

Paljon on vettä virranut Miamin siltojen ali siitä, kun kaupungin ykköspoliisit, Mike Lowrey (Will Smith) ja Marcus Burnett (Martin Lawrence) ottivat hengiltä pahan kuubalaisgangsterin Johnny Tapian. Nyt eläkepäiviään odottava Marcus on ylennyt johtoasemiin, kun taas yhä toiminnan keskipisteeseen halajava Mike päätyy osaksi nuorta erikoisyksikkö Ammoa, johon hän ei tunne kuuluvansa alkuunkaan. Vaan kun julman Aretas-kartellin armoton Armando Armas (Jacob Scipio) tekee paluun huumemarkkinoille, on pahojen poikien vielä kerran tartuttava kättä pitempään, gansterilla kun tuntuu olevan jotain hyvinkin henkilökohtaista heitä vastaan.

17 vuotta ehti kulua, ennen kuin Bad Boys -saaga saa kolmannen osansa. Yllärihitiksi noussut Bad Boys näki päivänvalon 1995 ja sen itsenäinen jatko-osa, Bad Boys II, 2003. Kahden ensimmäisen rymistelyn ohjaajan Michael ”Bayhem” Bayn sijaan komentopenkillä käskyjä jakelevat nyt kotimaassaan Belgiassa niin tv:ssä kuin valkokankaillakin hyvää jälkeä tehneet Adil El Arbi ja Bilall Fallah, joiden Bad Boys for Life jatkaa valitulla tiellä läpättämällä huonoja herjoja, kolaamalla hirmuisen määrän ihmisiä sekä tuhoamalla mittavan määrän irtaimistoa ja ajoneuvoja. Nimellä Adil ja Bilal alkukreduissa esiteltävät ohjaajat eivät muutenkaan peittele velkaansa Baylle, vaan antavat tälle jokusenkin kumarruksen kuvakikkailussa ja ovat sen lisäksi kutsuneet miehen vielä heittämään pienen cameon.

Bad Boys for Life toimii, jos edellisetkin BB-rainat pelittivät, sillä muuta näkyvää muutosta ei ole tapahtunut kuin päätähtien vanheneminen. Joe Carnahanin, Peter Craigin ja Chris Bremnerin käsikirjoitus on ärsyttävästi rytmitetty kokoelma kyttäkliseitä (mm. vatsalääke Pepto-Bismolia hörppivä kireä kapteeni, tekniikalla elvistelevät noviisikytät, jotka lopulta todistavat old school-kykynsä), salamaleikattuja toimintakohtauksia ja turhasti venytettyjä jaksoja tyhjänpäiväistä läppää, jonka huumorikin tuntuu olevan vuosien takaa. Jokunen heitoista osuu toki kohteeseensa ja varsinkin verisen väkivallan määrä on millä tahansa mittapuulla korkea, joten tyhjäkäynti unohtuu aina seuraavan kovapanostuksen kohdalla. Perusjuoni lähtee rivakasti liikkeelle, mutta finaalin ratkaisun näkee jo turhankin kaukaa. Ja vaikka leffassa hoetaan muutamaankin kertaan, että ”For the last time, we ride together, we die together”, ovi jätetään appoisen avoimeksi neljännelle paukutukselle.

Will Smith, jonka nimi tulee vasta tällä kerralla ensimmäisenä, on oma itsensä, nopealiikkeinen ja -kielinen, muotiluomuksiin pukeutuva ja miljoona-autoilla kaahaava superkyttä. Martin Lawrence taas tämän täysi vastakohta, perhekeskeinen lässyttäjä, jolle on rustattu enenmmän henkilökohtaisia ongelmia kuin koskaan aikaisemmin. Kaksikon kemia joko toimii tai ei, riippuen paljon siitä, sietääkö Lawrence maneereita. Ammo-ryhmässä tykittävät Vanessa Hudgens, Alexander Ludwig, Charles Melton sekä näiden komentajana Paola Núñez. Jacob Scipio on latinokonnien perustyyppi, Kate del Castillo tämän äiti Isabel ja Nicky Jam eniten sivutilaa saava paikallinen konnake Zway-Lo. Aiemmista osista mukaan on kelpuutettu myös Theresa Randle Marcusin kiukkuisena vaimona sekä Joe Pantoliano helposti huutavana kapteeni Howardina.

Yhteenveto

Hyvin vähän on uutta auringon alla, mutta jos ysärihenkisen rymistelyn tuntee omakseen, katseleehan tämän ilman kipuja.

Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016