Alkuperäinen nimi: 
Burning
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2018
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
16
Kesto: 
148
Burning
Jussi U. Pellonpää, To, 21/02/2019 - 19:04

Elokuva

Jongsu (Ah-in Yoo) on hiljainen, perheestään erkaantunut maalaispoika, joka yllättäen tapaa vuosien jälkeen lapsuudenihastuksensa Haemin (Jong-seo Jeon). Parin suhde kasvaa nopeasti intiimiksi, mutta ensimmäinen karikko tulee vastaan, kun villikko Haemi ilmoittaa lähtevänsä Afrikkaan ja pyytää Jongsua huolehtimaan matkan ajan kissastaan. Muutamaa kuukautta myöhemmin Haemi palaa, mutta hänellä onkin mukanaan toinen mies, Ben (Steven Yeun), joka edustaa kaikkea sitä, mitä Jongsu ei ole. Rikas, menestynyt ja ottaa Jongsun avosylin yltäkylläiseen sisäpiiriinsä, mutta nuoren miehen sisuksissa alkavat kuiskia mustasukkaisuuden ja kateuden kavalat demonit.

Chang-dong Leen ohjaama ja Oh Jungmin kanssa Haruki Murakamin novellin Barn Burning pohjalta kirjoittama Burning on hitaasti tuhoisiin liekkeihin syttyvä draamajännäri.

Syvälle ihmismielen synkimpiin sokkeloihin sukeltava mysteeri höytykäyttää metaforia, joista vahvimmin esiin nousee pantomiimin olemuksen paljastava toteamus, että ei pidä kuvitella, että jokin on olemassa, vaan unohtaa, ettei sitä ole. Kaikessa arkisuudessaan realistisen Burningin dialogi tulvii piilomerkityksiä, ja vaikka ajaton tarina sidotaankin tiukasti nykyhetkeen tv-klippien, joissa puhuu presidentti Trump, myötä, kokonaisuuden yllä leijuu vahvasti davidlynchiläinen surrealismin henki, jota Etelä-Korean kuuluisimman elokuvamusiikinsäveltäjän Mowgin paljon vapauksia ottava score korostaa entisestään. Plussaa tulee myös kuvaaja Kyung-pyo Hongin komeasta kameratyöskentelystä, joka tuo psykologiseksi trilleriksi kasvavan ja lopulta traagiseksi kääntyvän tapahtumaketjun paikoin häiritsevänkin lähelle.

Koko pääkolmikko, Steven Yeun sofistikoitunut, mutta vaarallisen oloinen Ben, Jong-seo Jeonin hetkessä elävä Haemi ja varsinkin Ah-In Yoon Jongsu, jonka näkökulmasta koko tarina nähdään, tekevät äärimmäisen keskittynyttä ja tarkkaa työtä.

Yhteenveto

Haasteellisesta kestostaan (148 minuuttia) huolimatta Burning tarjoaa monimerkityksellisen matkan maailmaan, jossa totuuden ja kuvitellun rajat muuttuvat tappavan häilyviksi.

Alkuperäiskieli: 
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016