Captain Marvel
Jussi U. Pellonpää, Ke, 06/03/2019 - 22:03

Elokuva

On vuosi 1995. Ulkoavaruudessa käydään tuimia taistoja kaikkeuden herruudesta kahden rodun välillä. Sodassa Skrull-heimon muodonmuuttajia vastaan Kree-kansan eliittijoukkojen Starforcen sankarisoturi Vers (Brie Larson) paiskautuu aina Tellukselle saakka, missä oudot muistot menneisyydestä alkavat nousta pintaan. Kuka oikeastaan oli Carol Danvers, kovanahkainen hävittäjälentäjä, joka katosi salaisessa tehtävässä, ja mistä Vers tuntee tämän historian? Kun sotaisat kansat päätyvät Versin perässä maapallolle, S.H.I.E.L.D.-agentit Nick Fury (Samuel L. Jackson) ja noviisi Coulson (Clark Gregg) saavat ensimmäisen oppituntinsa galaksin todellista voimista.

Anna Bodenin ja Ryan Fleckin ohjaama Captain Marvel on supersankarisaagoja mestarin ottein isännöivän Marvel-yhtiön 21. elokuva sen jälkeen, kun vuonna 2008 ilmestynyt Iron Man avasi miljardeja tahkonneen elokuvauniversumin. Ennen näkemättömän supersankarin tuomiselle valkokankaille oli olemassa todellinen tilauskin, sillä tällä galaksin yhdellä vahvimmalla sankarilla on iso rooli myös kuukauden kuluttua ensi-iltansa saavassa Avengers: End Gamessa.

Captain Marvel on hauska, suuresti symppis ja ennen kaikkea vinhasti viihdyttävä superseikkailu, jonka mainio Old School-asenne nostaa sen korkealle kaltaisiinsa verrattuna. 1990-luvun puoliväliin sijoittuva laatuleffa sisältää monia hilpeitä havainnointeja ja detaljeja neljännesvuosisadan takaa, ja aikakausi kuuluu toki myös musaraidalla, jolla raikaa niin Nirvana, R.E.M. kuin No Doubtkin.

Viime vuoden marraskuussa pois nukkunut Marvel-universumin isä Stan Lee saa paitsi oman pikacameonsa, myös kauniin kunnianosoituksen heti alkutekstijaksossa. Loppukreduihin piilotetut pätkät liittyvät taas suoraan Avengers: End Gameen.

Vuonna 2015 ansaitusti parhaan nasipääosan Oscarin roolistaan elokuvassa Room voittanut Brie Larson on mitä mainioin valinta Kapteeni Ihmeeksi, pientenkin eleiden merkityksen ymmärtävä tulkki, joka osaa tehdä yli-inhimillisen voimakkaasta hahmostaan myös syvästi tuntevan ja inhimillisen. Marveleissa useimmiten pienempään rooliin jäänyt Samuel L. Jacksonn saa nyt kunnolla tilaa Furyna, eikä mies jätäkään tilaisuutta käyttämättä, vaan syventää hahmoaan samalla kun tuo murisevaan silmälappusoturiinsa rentoutta ja humoristisiakin sävyjä. Sivummallakin on taitavaa porukkaa. Ben Mendelsohn on Skrull-johtaja Talos, Jude Law Kree-komentaja Yon-Rogg, Djimon Hounsou saman heimon Korath ja Annette Bening paljon vastauksia tietävä tohtori Lawson. Plussaa saa myös Goose-kissa, jolla on enemmänkin tekemistä kuin vain kehrätä.

Yhteenveto

Symppis superseikkailu on taattua Marvel-magiaa.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016